De keuze van een vestigingsplaats voor een bedrijf is een belangrijke, zelfs cruciale stap. Brussel heeft, als hoofdstad van Europa, veel troeven te bieden, maar ook heel wat beperkingen. Zijn de voordelen van een vestiging in de stad groter dan de nadelen? Blijven we best in Brussel? De mening van vier bedrijven.

Marco Ranieri, CEO, Agence Photo Reporters
20 Europese instellingen en 42 intergouvernementele organisaties zijn er gevestigd. Brussel is wel degelijk de hoofdstad van Europa. Dankzij al deze politieke instellingen is de stad uitgegroeid tot een belangrijk beslissingscentrum. Marco Ranieri, CEO van het fotoagentschap Reporters, vindt de nabijheid van al deze instellingen erg belangrijk. “In ons vakgebied, en meer bepaald wanneer wij opdrachten voor de pers uitvoeren, is het van groot belang zo dicht mogelijk bij de besluitvormende instanties te verblijven. Veel evenementen vinden plaats in Brussel en het is erg handig om er gevestigd te zijn. We bevinden ons direct in het hart van de stad, voor de bestelde reportages. We kunnen dus zeer snel reageren.” Ook voor het imago is een vestiging in de hoofdstad van groot belang. “Reporters heeft een studio in hartje Brussel. Onze klanten, vooral die uit andere provincies of landen, waarderen deze omgeving. We zouden onze studio’s in het centrum niet willen inruilen voor grotere studio’s aan de rand. De sfeer is er niet dezelfde.”

Nicolas Tancredi, Younity
Nicolas Tancredi is advocaat en partner bij Younity. Hij beaamt het standpunt van Marco Ranieri: “De locatie is cruciaal voor het imago van een advocatenkantoor. Als we nationale of zelfs internationale bekendheid willen verwerven, is het essentieel om in Brussel gevestigd te zijn. Een dergelijke centrale vestigingsplaats verbetert de zichtbaarheid en staat borg voor meertaligheid. Omdat we in de hoofdstad in meerdere talen advies verlenen aan onze klanten, gaan voor ons heel wat deuren open.”
Ook de centrale ligging van Brussel in Europa is een troef. Brussel biedt vlotte lucht- en spoorwegverbindingen. Meer dan 60 miljoen Europeanen wonen op minder dan 300 km van Brussel. Twee uur met de hogesnelheidstrein volstaan om Parijs, Londen, Keulen en Amsterdam te bereiken. “Onze kantoren in Brussel betekenen voor onze nationale en internationale klanten tegelijk een centrale ligging en een goede bereikbaarheid. De hoofdstad is ook neutraler dan een locatie in Vlaanderen of Wallonië. En qua imago is het aantrekkelijker om een adres in de hoofdstad van Europa te hebben dan daarbuiten,” legt Marjolaine Gailly, Managing Partner bij PeterLily, uit.
Brussel mobieler dan verwacht?
Merkwaardig genoeg bleef geen enkele van de geïnterviewde ondernemingen stilstaan bij het vraagstuk van de mobiliteit. Iedereen beseft natuurlijk dat de toegang tot de hoofdstad niet altijd gemakkelijk is tijdens de spits, maar vindt dat de vele vormen van openbaar vervoer vrij efficiënte verplaatsingen mogelijk maken. Marco Ranieri: “De jongste jaren is het openbaar vervoer aanzienlijk geëvolueerd. Onze fotografen verplaatsen zich voor hun opdrachten steeds meer met het openbaar vervoer, omdat het hiermee gemakkelijk is eender welke plek in de stad te bereiken.” Hij heeft het vooral moeilijk met parkeerkosten. “In de afgelopen jaren heeft het veralgemeend betalend parkeren ons verplicht om niet alleen belastingen op onze voertuigen te betalen, maar bovendien ook parkeerpassen in de buurt van onze kantoren en parkeermeterkosten als we met een wagen naar een klant rijden. Dit parkeerbeleid is echt niet ontworpen voor bedrijven die in Brussel actief zijn. De betaalmethoden en -middelen verschillen per gemeente, we hebben niet altijd muntstukken op zak, soms duurt onze missie langer dan verwacht … Kortom, het is – zacht gesteld – verre van praktisch.”
“Dankzij onze vestiging in Bosvoorde blijven we binnen een redelijk afstand van de gerechtelijke instanties en profiteren we tegelijkertijd van een zeer aangename werkomgeving, in een gemeente met minder verkeersoverlast dan het stadscentrum”, zegt Nicolas Tancredi. “Toegankelijkheid is belangrijk, uiteraard voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers. Daarom kozen we een locatie die iedereen tevreden stelt. We aanvaarden eveneens telewerk en decentraal werk, zodat onze medewerkers uit andere regio’s niet elke dag hoeven te pendelen.”
Een troef voor rekrutering?
Axa Reputation Ambassador Vincent Joye oordeelt dat een vestiging in hartje Brussel de aanwervingen gevoelig vergemakkelijkt. De onderneming stelt bijna 2.500 medewerkers tewerk in haar Brusselse hoofdzetel. In feite keerde ze vorig jaar terug naar het stadscentrum. “Onze voornaamste beweegreden was een betere bereikbaarheid voor onze medewerkers, ten opzichte van onze vroegere vestiging buiten het stadscentrum”, vertelt hij. Het nieuwe hoofdkantoor van de verzekeraar bevindt zich op enkele minuten wandelen van Brussel-Centraal en het station Luxemburg, vlakbij een metrostation en een Villo station. Het merendeel van de werknemers komt met het openbaar vervoer naar het werk. “Dit geeft ons een concurrentievoordeel in werving en selectie en stelt ons in staat om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Vandaag komen bijna 1.000 extra medewerkers zonder wagen naar het werk. Wij moedigen onze werknemers voortdurend aan om met het openbaar vervoer en niet met de auto te komen werken. Zij krijgen trouwens gratis toegang tot het openbaar vervoer en moeten betalen om de parking te gebruiken.”

Marjo Gailly
Volgens de Union of International Associations (UAI) is Brussel is ook de eerste congresstad in Europa en de tweede ter wereld. Er bestaan dus talloze mogelijkheden om te netwerken, toegang te krijgen tot zakelijke diensten en deskundig advies te genieten in heel wat domeinen. Marjolaine Gailly waardeert vooral het multiculturele karakter van de stad. “In Brussel heerst er een grote culturele diversiteit. Er zijn veel mogelijkheden voor wederzijdse ondersteuning en netwerking, waardoor we gemakkelijk in contact kunnen treden met andere bedrijven in het Brusselse ecosysteem. Ook al is Brussel duurder dan andere steden (vooral op het vlak van huur en parkeren), ik beschouw deze extra kosten als een investering.” Nicolas Tancredi: “In de buurt van onze kantoren zijn er een heleboel gelegenheden om te eten, te winkelen, te ontspannen … Onze klanten en medewerkers stellen dit enorm op prijs.”
Brussel, de hoofdstad bij uitstek voor buitenlandse ondernemingen
Ten slotte is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook bijzonder in trek bij buitenlandse bedrijven. De stad is de thuisbasis van de hoofdkantoren van vele multinationals. Denk maar aan Solvay, Orange, Ferrero, Audi, Carrefour, enz. In de jongste rangschikking van Europese zakensteden “European Cities Monitor” stond Brussel op de 4e plaats, vóór Barcelona en Frankfurt.