De coronavirusepidemie is er niet in geslaagd de internationale handel te verlammen. Ondanks enkele hindernissen worden goederen en diensten nog steeds verhandeld. Deze handel vergemakkelijken is precies de taak van Jean-Philippe Mergen en Sybille Motte, Import/Export Officers bij Beci.
“In de huidige context moeten we ons nog responsiever opstellen om onze ondernemingen te helpen in de zoektocht naar kansen – of naar oplossingen voor hun problemen”, weet Jean-Philippe. Hij stelt vast dat de Belgische export voorlopig niet al te veel onder de situatie lijdt: “In de maand maart is het aantal Belgische certificaten van oorsprong blijven stijgen. Alvast bemoedigend. Toch is de situatie uiterst onzeker. Niemand weet wat er zal gebeuren als sommige markten zoals India, Afrika of Zuid-Amerika in de komende maanden zwaarder door de epidemie worden getroffen. De vraag naar ATA carnets, voor tijdelijke export van materieel, is echter stilgevallen. Dat is ergens logisch, want nagenoeg alle internationale evenementen zoals beurzen en vakbeurzen zijn afgelast. Er valt dus niets meer te exposeren.”
Zijn collega Sybille stelt toch vast dat sommige exporterende bedrijven nu minder bestellingen ontvangen. “Dat is vooral te wijten aan klanten die geen vertrouwen meer hebben en dus niet meer kopen op verre markten zoals Azië.” Andere Belgische bedrijven, bijvoorbeeld in de voedingssector, werden gedwongen de productie te stoppen, niet vanwege een gebrek aan klanten maar door de lockdown.
“Er zijn een paar douaneproblemen. Een aantal markten gingen dicht voor bepaalde Europese producten. Toch houden de vragen die wij ontvangen over het algemeen niet direct verband met de gezondheidscrisis”, aldus nog Jean-Philippe. “De zaken en zelfs de prospectie gaan gewoon door.”
Hindernissen? Wel ja, zakenreizen zijn nu onmogelijk, net als face-to-face activiteiten, trouwens. Maar er zijn alternatieven op komst. “Onze eigen seminars, meetings en opleidingen zijn afgelast, maar dat geeft niet: we zijn nu webinars aan het organiseren”, zegt Sybille. “Onze taak op andere manieren vervullen en voortzetten, dat is nu de uitdaging.”
“Ik ben de mening toegedaan dat de toegevoegde waarde die wij ondernemingen te bieden hebben, naast expertise of ervaring, meer dan ooit van ons netwerk afkomstig is”, besluit Jean-Philippe Mergen. “Enterprise Europe Network, waar Beci deel van uitmaakt, bestaat uit 3000 deskundigen in 65 landen en bovendien een wereldwijd netwerk van 12.000 kamers van koophandel. Waar dan ook kunnen we hoogstwaarschijnlijk een contactpersoon of nuttige informatie voor u vinden.”
Onze experten: