Julie Foulon, icoon van de Brusselse technologie en oprichtster van Girleek en Molengeek

15 april 2019 om 12:04 

DR

Van Frankrijk naar België. Van financiën tot technologie. Van Girleek tot Molengeek … Julie Foulon vertoont een bijzonder atypisch carrièrepad. Zij ging eerst voor een carrière als trader. Maar deze vrouwelijke computerfreak heeft alles laten vallen om zich in België te komen vestigen. Hier richtte ze de website Girleek op: een 100% vrouwelijke blog gewijd aan nieuwe technologieën en code. Ze is bovendien de medeoprichtster van de Molengeek incubator 

 

U bent vandaag een icoon van de Brusselse technologie. Hoe bent u erin geslaagd om zon 10 jaar geleden een plaats te krijgen in deze bijzonder mannelijke sector?  

Enkele jaren terug kreeg de kans om met een vriend een computerbedrijf op te zetten. Beetje bij beetje ging ik professioneler werken en kwam ik tot het besef dat deze wereld volledig door mannen werd gedreven. Alle inhoud die ik op het net kon vinden om mijn kennis aan te vullen en door te groeien, was in wezen door mannen en voor mannen geschreven.  

 

En toen besliste u Girleek te lanceren? 

Dat klopt. Het begon met een eenvoudige vaststelling. Vergelijk het met een auto: meestal toont een man belangstelling voor de kracht van de motor, terwijl de vrouw eerder aandacht heeft voor het comfort van de passagiers. Met nieuwe technologieën en code is het niet anders. Wij vrouwen gebruiken de instrumenten die ons ter beschikking staan als een middel om een doel te bereiken. De man zal deze hulpmiddelen eerder gebruiken voor betere prestaties. Een totaal andere invalshoek. Ik vond deze ontdekking wel positief: de helft van de mensheid was er niet bij betrokken en dat kon een zeer interessante waarde opleveren voor de samenleving.  

 

Hebt u steun gekregen bij het maken van uw blog? 

Uiteraard! Grappig genoeg zijn de helft van onze lezers mannen. Op zich is dit niet verbazend, want ze willen weten op welke manier vrouwen over nieuwe technologieën praten. Uiteindelijk denk ik dat de mannen nogal opgetogen waren met onze aankomst. Toen wij de site hebben gecreëerd, hadden we besloten roze als hoofdkleur te gebruiken, met de boodschap dat ook wij een plaats en een missie in deze sector hebben.  

 

Heeft deze site bijgedragen tot uw emancipatie en uw carrière?  

Dankzij Girleek kwam ik ook op de radio en begon ik te schrijven in La Nouvelle GazetteIk had mijn leidraad gevonden: vrouwen, nieuwe technologieën en ondernemerschap. Van daaruit nam ik de leiding over van de BetaGroup, toen de grootste startupgemeenschap. De oprichter, Jean Derelyhad mij opgemerkt en hield van wat ik deed. Voor de BetaGroup organiseerde ik maandelijks evenementen waar meer dan 500 mensen naartoe stroomden. Daar heb ik kennis gemaakt met Ibrahim, die enkele jaren later mijn vennoot werd bij Molengeek  

 

  

> Deze ontmoeting kunt u volledig beluisteren in de Next Step podcasthttps://www.beci.be/podcast. 

Een boeiende podcast … 

“Touché” is een podcast waarin Friedl‘ Lesage aan bekende mensen vraagt wat hen raakt in het leven. Tijdens deze podcast leer je boeiende personages vanuit een nieuwe hoek kennen. 

 

Delen