Kris Cloots : “Ik ben ervan overtuigd dat succes met people management begint” 

6 maart 2019 om 07:03 

Kroll - Kris Cloots

In het maartnummer van uw magazine Brussel Metropool hebben 14 bedrijfsleiders ermee ingestemd om deel te nemen aan de vragenlijst van Giles Daoust (en ook aan de tekenkunst van Pierre Kroll!).

 

Kris Cloots CEO van ISS BeLux  

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)? 

Ik ben als een jonge beroepsofficier in het leger begonnen. Ik stond daar aan het hoofd van een transmissiepeloton. Ik ben daar tien jaar gebleven en heb daarna het leger verlaten om bij Groep 4 Securitas (nu G4S) te gaan werken. 

 

Wat was het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven? 

Toen de groep ISS mij vroeg om CEO van ISS België en Luxemburg te worden. Het was een grote uitdaging met honderden miljoenen omzet, 10.000 medewerkers … Ik heb daar nog 48 uur over nagedacht en ik kwam tot de conclusie dat ik de uitdaging moest aangaan. Zoiets kon ik niet weigeren. 

 

De mooiste verwezenlijking in uw beroep? 

Nadat ik vijf jaar aan het roer van ISS BeLux had doorgebracht, reikte de CEO van de groep mij een prijs uit, uit erkentelijkheid voor de ondertussen afgelegen weg. Weliswaar vertoonde onze balans een aanzienlijke en opmerkelijke verbetering van winstgevendheid en groei. Deze erkenning heeft mij echt ontroerd. Sindsdien heb ik binnen het bedrijf erkenningsprogramma’s opgezet. 

 

Uw grootste tegenslag?

We zijn iets te lang in een klassiek stramien gebleven, niet ambitieus en innovatief genoeg, althans in vergelijking met andere landen in de groep, zoals Scandinavië. Enkele jaren geleden beperkten we ons inderdaad tot de tevredenheid van onze contactpersoon. Voortaan vormt ook de mening van alle gebruikers van de klant een essentieel aspect van ons werk: “De klanten van onze klanten zijn ook de onzen”.  

 

Wat is uw super-troef? 

Menselijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat succes afhangt van ‘people management’!  

 

En uw grootste gebrek? 

Soms besteed ik te veel aandacht aan details. Als iets niet verloopt zoals ik het zelf zou wensen, heb ik de neiging om zelf het probleem aan te pakken en te willen oplossen. Dat is weinig efficiënt en kan erg tijdrovend zijn …  

 

Wie beschouwt u als uw held? 

Jeff Gravenhorst, CEO van de ISS Group. Het concern genereert jaarlijks 10 miljard euro omzet. Ik weet niet wat voor soort leven hij leidt. Hij reist voortdurend en slaagt erin om de groep op een opmerkelijke manier te beheren en te ontwikkelen. Elk jaar ontmoet ik hem voor een persoonlijk gesprek. Het verbaast me telkens dat we het nauwelijks over cijfers hebben. We bespreken vooral de strategie, human resources en onze toekomst.  

 

Wat zijn uw hobby’s?

Buiten het werk hou ik vooral van motorsport. En ik deel deze passie met mijn 17-jarige dochter.   

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven? 

Ook al ben je niet de eigenaar van dit bedrijf, beheer het alsof het je toebehoorde.” 

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat? 

“Succes is de som van kleine inspanningen die dag na dag worden herhaald”. Ik zal in de wereld geen revolutie ontketenen. Ik verwacht geen radicale veranderingen van de ene dag op de andere. Ik pleit eerder voor continue verbetering.  

Delen