Latijns-Amerika neemt zijn intrek bij Beci

4 april 2018 om 09:04 

©Thinkstock, Elements of this image furnished by NASA.

Met de komst van de kamers van koophandel uit Latijns-Amerika (via twee ‘clusters’ bestaande uit elf landen) bevestigt Beci opnieuw zijn verenigend beleid.

 

Blijven zorgen voor nieuwe synergieën en zo de economische interactie stimuleren is een sleutelaspect van Beci’s beleid. Sinds kort verwelkomt Beci in dit opzicht een grote aanwinst met de vestiging van drie bilaterale kamers van koophandel (Chile, Colombia en Peru) op de Louizalaan 500. Die landen vervoegen de ‘cluster’ Euracen, die de kamers van acht Centraal-Amerikaanse economieën verenigt: Belize, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en El Salvador. Deze 11 landen betekenen een totaal BBP van meer dan drie miljard US dollar en een gezamenlijke bevolking van 270 miljoen inwoners.

De drie nieuwe Zuid-Amerikaanse landen zijn ‘zwaargewichten’ in vergelijking met de Euracen-landen. De geografische omvang van die laatste leent zich beter tot vergelijkingen met België. Zo telt Costa Rica bijvoorbeeld ongeveer 6 miljoen inwoners en Honduras 8,7 miljoen. Sinds 2014 is Erwin De Weerdt voorzitter van Euracen. Hij is al vele jaren actief in dit domein en kent de verschillende gevoeligheden van deze landen – waarvan de meeste nog relatief onbekend zijn – als zijn broekzak. “Ondanks hun bescheiden grootte hebben deze landen soms heel verschillende gevoeligheden, die afhangen van hun belangen. Voor mij is dat soms ingewikkeld te coördineren, maar vaak fascinerend!” vertelt hij.

 

Talrijke opportuniteiten

De heer Van Weerdt haalt veel voldoening uit de begeleiding van Euracen, die aan beide kanten van de oceaan samenwerkingsambities koestert. Zo dienen de KMO-activiteiten op de economie, de sociale sector of zelfs de toeristische sector te worden afgestemd. “Op zich een geweldige kans om onze bedrijfsleiders nog beter te informeren. Belgische KMO’s die hun bedrijf internationaal willen ontwikkelen, vinden tussen deze talrijke nieuwe mogelijkheden absoluut kansen. Niet alleen in termen van investeringen, maar ook van samenwerking met bedrijven ter plaatse. Er bestaat bovendien een bilaterale economische overeenkomst met de Europese Commissie. Dat betekent dat elk bedrijf bepaalde garanties en niet-verwaarloosbare financiële overeenkomsten kan genieten.”

Euracen blies vorig jaar vijfentwintig kaarsjes uit en speelde al enkele jaren met het idee om het voorbeeld van andere kamers van koophandel te volgen en zich bij Beci te vestigen. Deze centralisatie biedt extra mogelijkheden op het vlak van kennis- en informatie-uitwisseling en diensten. Voor de Brusselse ondernemers betekent dit bovendien sterke ondersteuning en meer faciliteiten. De Weerdt ziet nog andere pluspunten: “We beschikken verder over een groot centraal secretariaat, dat de stroom van informatie met de Belgisch-Chileense, een Belgisch-Colombiaanse en Belgisch-Peruaanse kamers kan coördineren. Ook dat biedt voordelen voor de leden van Beci. En je onder eenzelfde dak bevinden, biedt natuurlijk ook extra zichtbaarheid voor deze kamers. Extra aandacht waar iedereen blij om kan zijn!”

Om nog maar te zwijgen over het feit dat de buurt heel wat ambassades telt, die dit soort initiatieven uiteraard toejuichen. “De beschikbaarheid van wat op het eerste gezicht op basisinfrastructuur lijkt, zoals vergaderruimtes of ondersteunende diensten zoals traiteurs, draagt nog bij tot de waarde van die centraal trefpunt. Alles staat nu klaar om een gigantische stap te zetten voor onze respectievelijke kamers van koophandel,” besluit hij. Een stimulerende samenwerking, waar Beci zich natuurlijk om verheugt.

Voor meer informatie: Cluster of Chambers for the Pacific Alliance and Central America (CCIBILA) – Anémone Hubert, ccibila@beci.be, 02 643 78 22.

 

 

Delen