Lees!

21 december 2019 om 09:12 

Giles Daoust ©reporters

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”, luidt het gezegde. In onze huidige samenleving staat het lichaam in het middelpunt van de belangstelling. Toegegeven, het is vitaal om de bevolking voor te lichten over het belang van regelmatige lichamelijke beweging die ons beschermt tegen hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en andere gevaren van onze hedendaagse levenswijze.  

Maar de geest, die komt onvoldoende aan bod. Ik ga hier geen kritiek leveren op de kwaliteit van het onderwijs vandaag. Debatten hierover zijn er genoeg, naast een sterk gevoel van machteloosheid. Laten we het eerder hebben over de geest van volwassenen.  

De plasticiteit van onze hersenen is een fundamenteel beginsel van de neurowetenschappen, maar helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Een gevolg van dit principe is dat de capaciteit van onze hersenen (onze intelligentie, dus) niet van tevoren is bepaald. Ze kan in de loop van de tijd toenemen of afnemen, naargelang van de goede of slechte praktijken in ons dagelijks leven.  

Om je intelligentie te ontwikkelen, moet je met andere woorden je hersenen ‘trainen’. Dit begint uiteraard met een beroepsactiviteit die het brein dagelijks stimuleert. Intellectuele apathie als gevolg van werkloosheid of een doelloos pensioen is trouwens giftig voor onze intelligentie. Wees echter ook op je hoede voor de dagelijkse sleur, want een repetitieve routine belemmert eveneens de ontwikkeling van de hersenen. Verlaat dus gerust je intellectuele comfortzone en stap resoluut en vaak nieuwe uitzichten tegemoet. In het beroepsleven is dit een nieuwe baan, een promotie, een ambitieus nieuw project, noem maar op. In de privésfeer wordt het eerder een nieuwe hobby, de ontdekking van een land, het aanleren van een artistieke discipline of gewoon … lezen. Lezen, heel veel lezen!  

Wegens ons koortsachtig leven is lezen soms de enige activiteit die we nog ergens in onze drukke agenda kunnen inlassen. Ik hoor velen al tegenwerpen dat ze geen tijd hebben om te lezen, of eerder niet meer voldoende concentratie kunnen opbrengen om te lezen wanneer ze ‘s avonds weer thuis zijn. Alle begrip voor, maar als we even teruggrijpen naar het concept van hersenplasticiteit, dan is bewezen dat hoe meer we lezen, hoe meer onze hersenen het concentratievermogen ontwikkelen dat we vandaag missen. Begin dus met een beetje lezen, ‘savonds, in bed en tijdens het weekend en je zult je leesvaardigheid snel ontwikkelen. In feite een positieve spiraal.  

Wat lezen? Maakt niet veel uit! Vooral waar je belangstelling naar gaat: stripverhalen, romans, essays, biografieën, wetenschappelijke of kunstboeken … Als je aan inspiratie tekortschiet, loop dan even een boekhandel binnen of bezoek een e-bookshop. Daar vind je van alles en nog meer. Aarzel nooit twee of drie boeken te kopen die uw aandacht trekken, ook al is het niet zeker dat je die meteen zult lezen. Voel je nooit verplicht een boek uit te lezen dat je niet aanstaat. Lezen moet een genoegen blijven 

Persoonlijk houd ik van biografieën en essays, omdat ik op die manier een persoonlijkheid of een onderwerp ontdekt, naast de beschouwingen van de auteur. En vaak verwijzen deze boeken naar andere. Zo ontstaat er een dominoeffect van boek tot boek en begint je geest aan een lange reis.  

Beide delen van onze hersenen verdienen te worden opgeleid: de linkerhelft, die instaat voor rationele en logische activiteiten, en de rechterhelft, die eerder creatieve en emotionele aangelegenheden voor zijn rekening neemt. Beperk je niet tot ‘serieuze’ boeken. En ook niet tot stripverhalen. Lees van alles, laat je leiden door je wensen. En tracht zo vaak mogelijk je intellectuele comfortzone te verlaten.  

Onze hersenen zijn ons machtigste orgaan. En sterke hersenen leiden ons door een langer leven!  

 

Giles Daoust, CEO van Daoust en Title Media 

 

Delen