Marc Filipson : “Ik ben een zonnemens”

5 maart 2019 om 11:03 

Kroll - Marc Filipson NL

In het maartnummer van uw magazine Brussel Metropool hebben 14 bedrijfsleiders ermee ingestemd om deel te nemen aan de vragenlijst van Giles Daoust (en ook aan de tekenkunst van Pierre Kroll!).

 

Marc Filipson  – Eigenaar van Filigranes.

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)? 

Op 12-jarige leeftijd werkte ik in boekhandel Étienne, achter het huis van mijn ouders. Ik hield me in de kelder bezig met de onverkochte artikelen. In die tijd gebeurde het terugsturen van onverkochte pers volledig met de hand. Via deze weg vond ik een eerste echte baan, die me veel geld opleverde. Ik werkte voor een stoffenhandelaar; ik had de sleutel van zijn garage en sneed rollen op 1,50 m. Als ik me niet vergis ontving ik drie Belgische frank voor elke gesneden stof. Het werd al snel de best betaalde baan van mijn leven …  

 

Wat was het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven? 

Vooreerst wanneer ik drie maanden les gaf. Ik besefte dat ik dit soort beroep nooit zou kunnen beoefenen. Ik hield wel van lesgeven, maar met het loon kon ik geen maand leven. Het tweede was toen ik een winkeltje van 30 m² aan de Nijverheidsstraat overnam. Ik realiseerde me al gauw dat ik alles kon verkopen. Ik herhaal graag dat ik twee keer geluk heb: omdat ik een boekhandelaar ben en omdat ik graag verkoop. 

  

Uw grootste tegenslag?

Telkens ik goed deed, keerde dat zich tegen mij. Dus ik heb vaak pech gehad. Het ontketende dikwijls jaloezie en boosaardigheid. Heel droevig, maar het is nu eenmaal zo.  

 

Wat is uw super-troef? 

Ik ben een zonnemens: als ik ergens aankom waar de meeste mensen tot in de puntjes gekleed zijn, kost het me maar een paar minuten om de sfeer vlot te krijgen.  

 

En uw grootste gebrek? 

Buitensporige openhartigheid en vriendelijkheid. Het is niet aangewezen om te goed te zijn als je ondernemer bent.  

 

Waarop berust het succes van uw onderneming? 

Wij zijn de grootste boekhandel van België, de derde grootste van Europa en het blijft een familiebedrijf. Ik ben 100% aandeelhouder en doe dus wat ik wil!  

 

Waar put u inspiratie uit? 

Mijn inspiratie wordt dagelijks geprikkeld, bij elke nieuwe ontmoeting, elk nieuw boek. De zaak is een echte mierenhoop. Ik heb ook het geluk talloze mensen te ontmoeten: auteurs, vrienden, kunstenaars, klanten …  

 

Uw lievelingsboek? 

“De bron”, van James A. Michener. Ik ontving dit boek op 14-jarige leeftijd tijdens mijn bar mitswa. Het vertelt 5.000 jaar geschiedenis van het Joodse volk. Het is ook een bijzonder lijvig werk: een duizendtal pagina’s, maar zeer toegankelijk. Wie echt van lezen houdt, kan dus ook van zulke dikke boeken genieten! 

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven? 

Vertrouw anderen niet te snel! 

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat? 

Zelf uitgevonden: “Verandering is continuïteit”! 

Delen