Mobiliteit
Voor een veerkrachtig brussel
#WhitePaper Innovatie is belangrijker dan ooit om het herstel te stimuleren en te anticiperen op de snel veranderende omstandigheden in de stedelijke mobiliteit. Samenwerking tussen publieke en private spelers is een van de meest effectieve manieren om innovatie in stedelijke mobiliteit aan te wakkeren. Bijvoorbeeld om te verzekeren dat MaaS-diensten aansluiten bij de bredere beleidscontext. De voordelen van een dergelijke samenwerking zijn toepasbaar op verschillende domeinen, waaronder data-analyse, het optimaliseren van de route en reistijd en dus ook de verbetering van de multimodaliteit en de verkeersdoorstroming. MaaS-implementatie is niet louter een digitaal verhaal. De haalbaarheid is sterk verweven met fysieke mobiliteitsoplossingen en -infrastructuren.
De Covid-crisis veroorzaakte een verschuiving in het verkeer in Brussel van de mensen die er werken, voornamelijk van het openbaar vervoer naar de auto en van het openbaar vervoer naar de fiets. De vraag naar vervoer in veilige sanitaire omstandigheden zal de komende jaren een impact hebben op de vervoersmodi. Tegelijk moet Brussel investeren in een kwaliteitsvolle infrastructuur om de toegankelijkheid en de multimodaliteit van de stad te verwezenlijken en te bevorderen. Om zijn welvaart te behouden, moet Brussel een open stad blijven, gemakkelijk bereikbaar vanuit een ander Gewest. Als plaats om te wonen en te werken moet Brussel gemakkelijk toegankelijk blijven voor werknemers.
Besproken onderwerpen
As 1 : de stromen
➔ HR-management als mobiliteitsinstrument
➔ Vastgoed als mobiliteitsinstrument
➔ De kilometerheffing als mobiliteitsinstrument
➔ Innovatie en MaaS als mobiliteitstools
As 2 : infrastructuur
➔ Mobiliteitshubs
➔ Interregionale toegankelijkheid
➔ Internationale bereikbaarheid van Brussel
➔ Tijdige vergunningen
As 3 : groenere verplaatsingen
➔ Vermindering van de CO2-uitstoot en het energieverbruik in de vervoerssector
➔ Vermindering van de uitstoot van fijne stofdeeltjes en NOx
Download de whitepaper
Voor een veerkrachtig brussel
Live met de minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt.
Welke strategie moet worden toegepast om de vervuiling en files in Brussel te bestrijden zonder daarom de economische aantrekkingskracht van de regio in het gedrang te brengen? Welke hefbomen zal de regio inzetten om de mobiliteit in Brussel te vergroenen? Hoe gaat men de nodige publiek-private partnerschappen tot stand te brengen?