Een milieuvergunning aanvragen: wat verandert er?

18 december 2019 om 10:12 

Brussels cityscape, capital of Belgium on sunny summer day

Om u als professioneel te begeleiden, stelt Leefmilieu Brussel u een praktische gids van de milieuvergunning en nieuwe formulieren voor de aanvraag van milieuvergunningen ter beschikking.

De nieuwe ordonnantie betreffende de milieuvergunningen is van kracht sinds 1 september 2019. De nieuwigheden betreffen alle stappen die u onderneemt betreffende de milieuvergunning.

 

Bent u betrokken partij?

U bent betrokken partij indien u een ingedeelde inrichting uitbaat of wil uitbaten. In dit geval moet u een milieuvergunning aanvragen. U kan de lijst van ingedeelde inrichtingen raadplegen.

 

Wat verandert er met de nieuwe ordonnantie?

De wijzigingen betreffen vooral de procedures voor de milieuvergunningsaanvraag en de voorafgaande aangifte. Zij streven de volgende doelstellingen na:

 • de onderzoekstermijnen tussen de milieuvergunnings- en de stedenbouwkundige vergunningsdossiers uniformiseren;
 • een uniek loket creëren voor de ontvangst van verplichte gemengde vergunningsaanvragen in de situaties die zowel een stedenbouwkundige als een milieuvergunning vereisen;
 • toelaten een milieuvergunning om de 15 jaar te verlengen op een vereenvoudigde manier;
 • de lijst met de ingedeelde inrichtingen wijzigen om meer bepaald rekening te houden met nieuwe regelgevingen en de technologische vooruitgang.

Leefmilieu Brussel heeft een vergelijkende lijst van ingedeelde inrichtingen opgesteld die duidelijk de wijzigingen van de nieuwe lijst van ingedeelde inrichtingen aangeeft.

 

Meer info?

U vindt een gedetailleerde verklaring over de wijzigingen op onze webpagina: Nieuwe ordonnantie betreffende de milieuvergunningen: wat verandert er?

 

Drie tools om de aanvragers en houders van een milieuvergunning te helpen

 1. De nieuwe praktische gids van de milieuvergunning.
  Het doel?
  U stap-voor-stap begeleiden als toekomstige aanvrager of houder van de milieuvergunning vanaf de samenstelling van uw dossier, bij de ontvangst van de beslissing en om uw verplichtingen te begrijpen als houder van een milieuvergunning.
 2. De easyPermit-tool

 

Het doel?

U een intelligente zoekmotor aanbieden die u toelaat een volledig dossier van milieuvergunningsaanvraag of voorafgaande aangifte samen te stellen en de verwerking ervan te versnellen.

De tool stelt u een lijst van de meest voorkomende ingedeelde inrichtingen in een activiteitensector voor en maakt het u mogelijk ze te selecteren om uw eigen lijst van ingedeelde inrichtingen te creëren.

Hij maakt het ook mogelijk het goede formulier te selecteren op basis van de hoogste klasse.

De tool informeert u ten slotte over alle documenten en informatie die u bij uw milieuvergunningsaanvraag moet voegen en dit voor elke rubriek van ingedeelde inrichting.

 1. De easyPermit-formulieren
  Deze dynamische formulieren geven u toegang tot zoveel mogelijk online informatie en tools om u te helpen uw milieuvergunningsaanvraagdossier gemakkelijk samen te stellen.
  Ze zijn momenteel beschikbaar voor de milieuvergunningsaanvragen van klasse 1A, 1B, 2, 1C en 3 en voor de verlengingsaanvragen van de milieuvergunningen.

Dit nieuwe format van formulier zal zeer binnenkort worden gegeneraliseerd voor alle online procedures in verband met de milieuvergunningen.

En twee video’s verklaren

Hebt u vragen?

permit@leefmilieu.brussels

 

 

 

 

 

Newsletter Green

 • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen