In 2020 wordt voor het eerst een wereldtentoonstelling gehouden in het Midden-Oosten, namelijk Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. België zal uiteraard aanwezig zijn, met een ecologisch paviljoen.
“Connecting minds, creating the future”: de geesten verbinden om de toekomst te creëren. Ziedaar, het centrale thema van de volgende wereldtentoonstelling, die van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021 in Dubai zal plaatsvinden. De impact lijkt alvast veelbelovend: de emir van Dubai, Mohammed ben Rachid Al Maktoum, heeft al laten weten dat “Dubai meer dan ooit tevoren de wereld zal verbluffen met een hernieuwde visie op vooruitgang en ontwikkeling, gefundeerd op een gezamenlijke doelstelling en engagement.” Ook komt de nadruk te liggen op thema’s als duurzaamheid en mobiliteit, naast investeringen in economische groei, milieu, vastgoed en public affairs. Tot slot is Dubai van plan voort te bouwen op het beeld van een tolerante en open Arabische wereld, waarbij zelfs het vraagstuk van de mensenrechten, dat in de regel zo gevoelig ligt, frontaal wordt aangekaart. Deze enorme organisatie zou moeten uitmonden op de creatie van nagenoeg 300.000 banen!
Een revolutionair Belgisch paviljoen

D.R.
België vertoont uiteraard belangstelling voor de evolutie van deze trendy markt en zal niet bij de pakken blijven zitten. Om ons land te vertegenwoordigen, mogen we rekenen op een ecologisch en zeer groen paviljoen in de vorm van een vijf verdiepingen hoge boog die dagelijks 20.000 personen zal kunnen verwelkomen. Het gebouw werd ontworpen door Besix en toevertrouwd aan de architect Vincent Callebaut uit La Louvière. De zogenaamde Green Ark is ambitieus opgevat om meer energie te produceren dan hij verbruikt en zal er ook zijn om de Belgische eenheid te bewijzen – Vlamingen en Franstaligen samen, dus. Het gebouw zal, naast een zakencentrum, ook een tentoonstelling, souvenirwinkels, culinaire ruimten om onze specialiteiten te proeven en zelfs een gastronomische brasserie met terras aanbieden.
Atypisch…
Op het papier ziet dit alles er bijzonder aantrekkelijk uit. Toch wordt de benadering van de markt in de VAE – en uiteraard ook de buurlanden – best niet aan improvisatie overgelaten, wegens de verschillen met de westerse wereld. Hiervan getuigt François-Xavier Depireux, CEO van LD Export. Hij is betrokken bij het project van het toekomstige Belgische paviljoen, maar hij is vooral een deskundige die al jaren ter plaatse is gevestigd en daarom een aanzienlijke ervaring kan voorleggen op het vlak van export: “De kwestie van het onderscheid tussen onze respectieve markten dient te worden aangekaart. Voor de meeste Belgische ondernemers is de veelgehoorde kritiek op de Arabische markten te wijten aan een gebrek aan kennis of de overtuiging dat veel op intriges zou berusten. De visie die we vanuit Brussel op de moslimwereld kunnen hebben is echter vervormd en berust op verwarringen, vooroordelen en stereotypen. In feite werden de Arabieren ernstig getroffen door de droevige gebeurtenissen die zich in ons land hebben afgespeeld. En ik wil er hier ook aan herinneren dat de vrouw hier een belangrijke rol speelt. Ze is actief en ze heeft een baan!”
… en mensgericht
Depireux geeft regelmatig opbouwende en inspirerende voordrachten. Hij spreekt met kennis van zaken over een van de meest actieve en competitieve markten ter wereld. “U dient een aantal essentiële zaken te weten alvorens handel in producten of diensten met deze landen te overwegen. Het belangrijkste element is het onderhouden van zulke zakelijke relaties door voorrang te verlenen aan ontmoetingen en persoonlijk contact. Arabieren zijn bijvoorbeeld terughoudend tegenover de e-mails die wij in het Westen zo gemakkelijk gebruiken. Bij hen hangt alles af van vertrouwen en gevoelens. Dubai zelf is een heel bijzonder geval: het telt 206 nationaliteiten en amper 10% van de bevolking is uit de Emiraten zelf afkomstig. Dus hebt u vaak te maken met Libanezen, Jordaniërs, Palestijnen enz.”
Een geleidelijke benadering
Een ander belangrijk punt is vastberadenheid. “Kom niet ter plaatse om eenvoudigweg uw goederen aan te bieden met het daarbij horende prijskaartje. Dat is nonsens, want ter plaatse zal er alvast een Braziliaan, een Chinees of een Portugees zijn die precies hetzelfde aanbiedt. Het ideale scenario? Ga een eerste keer ter plaatse om met uw contactpersoon te praten, over alles en nog wat, het gezin enz. Deze eerste kennismaking is van groot belang voor het vervolg. We moeten inzien dat de mensen daar een andere kijk op het leven hebben. Zij hebben de tijd en wij zitten met de neus op de klok. Alvorens zaken te doen, is het zelfs aanbevolen om daar meerdere malen te verblijven. Het is trouwens een mooie regio, goedkoop te bereiken vanuit Brussel (mede dankzij de vele promoties) en de investering is daarom verre van overdreven. In elk geval kan, op enkele uitzonderingen na, alles slechts in fasen verlopen.”
Kerngegevens voor de Verenigde Arabische Emiraten
. Bevolking: 10,4 miljoen inwoners (12% van lokale afkomst)
. BBP: 433 miljard US dollar
. BBP per hoofd van de bevolking: 41.476 US dollar
. Groeipercentage: 2,9%
. Grootste luchthaven ter wereld voor het internationale passagiersverkeer
. Vierde grootste OPEC-olieproducent
Meer informatie hierover: in het vooruitzicht van de wereldtentoonstelling Dubai 2020, coördineert Beci, samen met meerdere Europese partners van het EEN-netwerk, een handelsmissie naar Dubai, van 1 tot 3 oktober 2019. Ook een seminar is gepland. Bekijk ons agenda op www.beci.be.
Contact: Sybille Motte, International Trade Advisor – Tel. 02 563 68 54 – smo@beci.be.
Wat exporteurs zeggen
Lionel Wajs, COO (Chief Operating Officer) van Plastoria, verdeelt al jaren artikelen voor grote luxemerken, onder andere in de Verenigde Arabische Emiraten. Naast telefonische en virtuele contacten voorziet hij jaarlijks drie tot vier ‘hoffelijkheidsbezoeken’ ter plaatse, net als zijn klanten trouwens, die even vaak naar onze hoofdstad komen. Hij bevestigt de stellingen van onze deskundige: “Er bestaat heel duidelijk een zeer persoonlijke dimensie en focus op menselijk contact. Natuurlijk komt het economisch belang aan bod – logisch in de zakenwereld – maar met die mensen zijn relaties echt essentieel. Sommige mensen daar zijn zelfs bereid om geld te verliezen om toch maar een klant te behouden met wie ze goed opschieten!”
Dubai 2020? Overweldigende cijfers: 6,5 miljard euro aan publieke fondsen, 7,5 miljard privé middelen, 45.000 hotelkamers, 25 miljoen bezoekers… Dit bevestigt de indrukwekkende economische groei die daar heerst. Zijn er nog lacunes? “Uiteraard! Een enorm tekort aan lokale vaardigheden, zeer weinig gekwalificeerde mensen op de markt en dus ook een tekort aan arbeidskrachten!”, weet François-Xavier Depireux. “De VAE hebben een langetermijnvisie. Ze blijven enorm veel bouwen. Voor alle landen van de Perzische Golf samen zijn er momenteel 225 ziekenhuiscentra in aanbouw (klinieken e.a.). Voor alles wat dus te maken heeft met bouw, gezondheidszorg, machines, farmaca of voedingssupplementen zijn er nog uitzichten. Dit geldt ook in sectoren als agrovoeding, hotels, engineering …
“Je kunt je soms afvragen of een dergelijke ontwikkeling nog lang zal duren”, stelt de heer Wajs. “Misschien bereiken we ooit een drempel, maar zoals de zaken er nu voorstaan en in het licht van wat ik vaststel, biedt deze markt nog veel mogelijkheden. En vergeet niet dat Arabieren in dit opzicht veel verbeelding aan de dag kunnen leggen!”