Open Source voor Brussels water

Door Johan Debière  - 18 februari 2020 om 09:02 

Theoretisch kan water oneindig in een cyclus worden gezuiverd. Toch verdient deze hulpbron spaarzaam te worden gebruikt. Dit is althans het doel van het project Open Source, onder leiding van Yoeri Bellemans.

 

Zelfs met niet-drinkbaar water moeten we zuinig omspringen. Waterzuivering kost veel geld. Reden te meer om extra aandacht te besteden aan het water dat bouwaannemers onttrekken aan watervoerende lagen tijdens bouwwerken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tot nu toe verdween al dit opgepompte water in het riool. Met het project Open Source (een mooie naam, geeft toe), dient dit water om wegen te reinigen en planten in gemeentelijke groenvoorzieningen te besproeien. Sinds januari 2020 krijgt dit rationeler gebruik van grondwater steun van een gewestelijke belasting die 0,50 euro heft op elke kubieke meter ontwateringswater dat niet wordt gerecupereerd.

 

Honderden kubieke meters per dag

Op de schaal van een stad als Brussel is deze maatregel zeker niet onbenullig. Elke dag kunnen honderden kubieke meters water op deze manier worden hergebruikt. De werf op Tour & Taxis slaagde er in september 2019 in 30 m³ (30.000 liter) per uur terug te winnen. Dat was aardig meegenomen voor de gemeente Anderlecht en Net Brussel. Naast de financiële winst voor de gebruikers van dit niet-drinkbaar water, werden op die manier ook de afvalwaterzuiveringsinstallaties op het grondgebied ontlast. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, functioneert een zuiveringsstation niet beter wanneer ze water moet behandelen dat geladen is met afvalstoffen (grijs water), gemengd met ontwateringswater (helder water).

 

Een app op komst

Het project stak van wal in 2018 als een persoonlijk initiatief van Yoeri Bellemans. Deze medewerker van de afdeling Onderwijs en Onderzoek van de KU Leuven beoogde een participatief platform. Het project is ondertussen gerijpt tot wat het nu is. Om de toepassing van het principe van hergebruik te veralgemenen, overweegt het project Open Source vandaag de ontwikkeling van een app waarmee gemeenten en intercommunales gemakkelijk bouwplaatsen zouden kunnen lokaliseren waar grondwater wordt afgevoerd en in het riool geloosd.

 

Info : http://opensource.brussels

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen