Crowdlending is een leningstransactie die gericht is op het MKB. Net als bij crowdfunding zijn de kredietverstrekkers particulieren die via een internetplatform bij het grote publiek worden aangesproken. Crowddlending kan en is vrij vaak vergezeld van institutionele leningen zoals banken, die dan financiering aanbieden die achtergesteld is aan het bedrag dat via het platform is verkregen.
Crowdlending is dus een participatieve financiering, die vaak wordt afgesloten in de vorm van leningscontracten, obligaties of obligatie-emissies. Deze financiering is gericht op bedrijven die in ieder geval in de fase van de schaalvergroting verkeren met een zeer duidelijke historie van de verworven resultaten. Deze formule is met name geschikt voor bedrijven die zich in een meer volwassen stadium van hun levenscyclus bevinden en op zoek zijn naar fondsen voor hun nationale of internationale ontwikkeling.
Bedrijven die een aanvraag voor deze vorm van financiering indienen, moeten hun schuldcapaciteit en vooral hun vermogen om af te lossen kunnen aantonen. We mogen niet vergeten dat de leningen weliswaar minder riskant zijn dan om te beginnen, maar dat ze toch riskant zijn, wat dit soort financiering duur maakt.
Het is ook zeer belangrijk voor de aanvragende bedrijven om ervoor te zorgen dat de producten waarvoor financiering wordt aangevraagd, worden verkocht met een winstmarge die hoog genoeg is om de kosten als gevolg van de lening te financieren. Het is heel vaak nodig om financiering te kunnen combineren tussen crowdlending en bankieren, wat de kosten van de financiering verlaagt.
Net als bij crowdfunding biedt crowdlending verschillende voordelen; het kan zeer snel, vaak binnen enkele minuten, worden verkregen. De ondernemer hoeft geen garanties te bieden. Als de investeerders zich haasten, betekent dit dat het project aangenaam en geruststellend is. Het zal ook een troef zijn bij de onderhandelingen over een achtergestelde lening met een bank.