Orange Belgium en KANAL – Centre Pompidou bundelen de krachten en bouwen HET multidisciplinaire kunstencentrum van de toekomst

6 november 2018 om 12:11 

©Orange

[Persbericht] Orange Belgium kondigt aan een partnership te hebben gesloten met KANAL – Centre Pompidou, het gloednieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst in de legendarische Citroën-garage in Brussel. In aanwezigheid van Didier Gosuin, minister van Economie en Werkgelegenheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en Stéphane Richard, Voorzitter en CEO van de Orange Groep, zetten Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium, Yves Goldstein, directeur van de Stichting KANAL, en Denis Laoureux, ondervoorzitter van de raad van bestuur van de Stichting KANAL hun handtekening onder de overeenkomst. Beide partijen slaan de handen in elkaar met als doel een toonaangevend multidisciplinair kunstencentrum te bouwen in de hoofdstad van Europa.

KANAL – Centre Pompidou en Orange Belgium besloten de handen in elkaar te slaan om de manier waarop we de komende jaren in België tegen kunst zullen aankijken, om te buigen. Daartoe willen ze een nieuw multidisciplinair kunstencentrum bouwen: een museum waar diverse projecten en evenementen kunnen worden opgezet, waardoor de bezoeker er meer kan dan alleen naar kunst te kijken. Beide partners zullen nieuwe manieren creëren om van kunst en cultuur te proeven in België.

Via zijn 23 winkels en zijn aandeel in het Publiek-Private Samenwerking IRISnet (de telecomoperator in het Brusselse gewest) is Orange Belgium al een belangrijke speler in Brussel. Door zijn schouders te zetten onder het nieuwe KANAL – Centre Pompidou bevestigt Orange zijn ambitie om verder te investeren in de hoofdstad van Europa en om de Brusselaars niet alleen connectiviteit maar ook unieke ervaringen bieden.

Op 5 mei 2018 opende KANAL – Centre Pompidou de deuren voor het publiek, dat zich nu aan het unieke architecturale erfgoed in België kan vergapen. In het adembenemende decor van wat ooit een Citroën-garage was, kan de bezoeker de rijke collecties van het Centre Pompidou bewonderen en tentoonstellingen bezoeken met een mix van beeldende kunsten, design en architectuur, grote installaties en creaties van diverse artiesten. Ook zullen in dit nieuwe museum in coproductie met de talrijke culturele instellingen die Brussel telt, live kunstshows worden georganiseerd.

Orange Belgium en KANAL – Centre Pompidou maken moderne en hedendaagse kunst voor iedereen toegankelijk

Stéphane Richard, CEO van de Orange Groep: “De Orange groep ondersteunt kunst in verschillende landen, vooral door het digitale luik om de kunstervaring rijker en toegankelijker te maken: van speciaal daarvoor ontwikkelde apps en MOOCS (Massive Open Online Course) tot augmented reality… Zo zijn we bijvoorbeeld een dynamische partner van het Centre Pompidou in Parijs, waardoor dit partnership tussen Orange Belgium en KANAL-Centre Pompidou mij nauw aan het hart ligt.”

Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium, voegt daaraan toe: “We zijn heel blij deel te mogen uitmaken van de culturele dynamiek die in Brussel leeft via deze langdurige sponsordeal met KANAL-Centre Pompidou. Zij ontwikkelen een moderne en heel disruptieve kunstbeleving die helemaal in lijn ligt met onze positie van ‘gedrufde uitdager’ en onze focus op klantenervaring. Deze sponsoringovereenkomst bevat ook enkele digitale innovaties de komende jaren en dat op gebied van slimme gebouwen en apps voor bezoeken via de smartphone bijvoorbeeld. Daarvoor steunen we op de ervaring van de Orange Groep met enkele van de meest prestigieuze musea. We willen immers nieuwe en meeslepende ervaringen creëren die de bezoekers omver zullen en zo hedendaagse kunst echt voor iedereen toegankelijk maken. Tot slot zullen ook onze klanten er wel bij varen dankzij speciale voordelen en uitnodigingen via ons uitmuntend getrouwheidsprogramma: Orange Thank You.”

Orange Belgium en KANAL – Centre Pompidou bouwen samen een multidisciplinair kunstencentrum

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kocht het legendarische Citroën Yser-gebouw in 2015. KANAL – Centre Pompidou is een ambitieus project dat de steun krijgt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dankzij het cultuurprogramma zal de hoofdstad van Europa haar invloedssfeer nog kunnen vergroten. In het licht van het 10-jarige partnership tussen Centre Pompidou, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stichting KANAL wordt in de vroegere garage behalve een museum voor moderne en hedendaagse kunst ook het CIVA, het Brusselse centrum voor de archictectuur, ondergebracht. Daarnaast zijn er tal van polyvalente ruimtes voorzien, met verschillende podia voor liveoptredens. De 35.000 m² grote oppervlakte wordt compleet gerenoveerd met als doel er een toonaangevend multidisciplinair kunstencentrum van te maken, in de hoofdstad van Europa. Het gebouw van KANAL zal nu dertien maanden in zijn oorspronkelijke staat blijven. Eind juni 2019 zal KANAL sluiten voor een renovatie van drie jaar.

Delen