De economische impact van covid-19 is waarschijnlijk voelbaar in België als gevolg van de grote openheid en hoge mate van interconnectie van ons land met de wereldeconomie.De WTO verwacht in 2020 een daling van de wereldhandel met 13 % tot 32 %.
De internationale handel is echter van vitaal belang voor de economie, met name voor een exportland als België.Daarom is het belangrijk dat Belgische bedrijven procedures invoeren die hen in staat stellen de goederen te exporteren, maar ook gemakkelijk te importeren.
Tijdens de Covid-19-crisis realiseerden veel bedrijven zich dat het van fundamenteel belang was om online aanwezig te zijn.Maar bedrijven die e-commerce willen doen, kunnen zich misschien niet beperken tot de verkoop van hun goederen in de EU.Waarschijnlijk zal ook rekening moeten worden gehouden met de verkoop buiten de Unie, hetgeen de invoering van een douaneregeling voor de inklaring van goederen impliceert.
Elke onderneming die goederen wenst in te voeren of uit te voeren, zal derhalve onderworpen zijn aan de juiste bepaling van de tariefindeling, de oorsprong en de waarde van de goederen die de essentiële elementen zijn voor de berekening van de douanerechten.Kennis van deze drie elementen is van fundamenteel belang voor elk bedrijf dat goederen wil importeren of exporteren.Als een product bijvoorbeeld van oorsprong is uit de EU, komt het waarschijnlijk in aanmerking voor een vrijstelling van douanerechten in het derde land van invoer.
Afhankelijk van de aard van de economische activiteit moeten andere aspecten in aanmerking worden genomen.Als bijvoorbeeld een Belgische onderneming die bieren produceert, zijn producten binnen of buiten de EU wil verkopen, zal zij ook rekening moeten houden met de accijnsregels.
Het is daarom van essentieel belang dat ondernemingen inzicht krijgen in de mogelijkheden die de douaneprocedures aan ondernemingen bieden.
Beci en Customs4Trade nodigen u uit om meer te weten te komen tijdens het webinar georganiseerd op donderdag 25 juni om 10u30.