Recycling van batterijen: Europa neemt eindelijk zijn plaats in

Door Johan DebiĆØre  - 16 januari 2019 om 11:01 

We werden het stilaan moe om Aziƫ alle media-aandacht op het gebied van batterijproductie te zien innemen. Umicore, Solvay en de Zweedse Northvolt hebben onlangs beslissingen genomen die het evenwicht lijken te herstellen.

 

Het verbod op dieselvoertuigen in veel stadscentra (nvdr: in het Brusselse Gewest zullen de Euro 5-dieselmotoren op straffe van een boete tegen 1 september 2025 uit het verkeer moeten zijn verdwenen) en de verhoging van de accijnzen op diesel zijn langverwacht en schitterend nieuws voor de overgang naar elektrische motoren. Met deze doorbraken krijgen Umicore en Solvay een ongelooflijke kans om eindelijk de voorwaarden te creĆ«ren voor de ontplooiing in Europa van een consistente industriĆ«le sector gericht op de productie van cellen en de recyclage van batterijen die het einde van hun levensduur hebben bereikt. In feite is de tussenkomst van een Belgische speler als Umicore in de niche niet nieuw. Jan Tytgat, Director Government Affairs Benelux: “Umicore heeft een lange geschiedenis in het leveren van de materialen die de Koreaanse en Chinese spelers nodig hebben om hun batterijen te produceren. Wat hier verandert, is de bereidheid van Umicore en van enkele andere rechtstreeks betrokken Europese industriĆ«le spelers om in Europa een duurzame industriĆ«le sector te ontplooien, gebaseerd op de combinatie van ieders vaardigheden: celchemie, celproductie en ten slotte recyclage.ā€

 

Umicore fours, fonte

250 miljard euro tegen 2025

Morgen zal er niet Ć©Ć©n grote Europese fabrikant zijn die autoconstructeurs zal voorzien van elektrische batterijen “made in Europe“, maar wel meerdere, verenigd in een Europese batterijalliantie. En die zijn vastbesloten om tegen 2025 een deel van de markt voor lithium-ionbatterijen, geschat op 250 miljard euro, terug te winnen van de Chinezen, Koreanen en Japanners. De alliantie, die sinds september 2017 wordt geleid door de vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic, had er echter alle belang bij zich te onderscheiden. Dit is nu strategisch bereikt, aangezien het doel er nu in bestaat is om Europa te voorzien van tien tot twintig gigafabrieken die in staat zijn om milieuvriendelijke batterijen aan te bieden. Zonder te wachten op de komst van deze bedrijven, heeft Umicore besloten om de krachten te bundelen met Northvolt als partner gericht op duurzame productie, en met de BMW groep als producent. “Binnen deze alliantie zal Umicore als partner instaan voor de ontwikkeling en recyclage van actieve anode- en kathodematerialen,” legt Jan Tytgat uit.

 

R&D in Olen en batterijontmanteling in Duitsland

Concreet zullen deze nieuwe ontwikkelingen voor meer tewerkstelling zorgen in het onderzoekscentrum van Umicore in Olen, in het hart van de provincie Antwerpen. De ontmanteling van de batterijen zal in Duitsland plaatsvinden. Afgelopen september investeerde Umicore ook in zijn nieuwe fabriek in Nysa, in het zuiden van Polen. “Onze vestiging in Olen is voornamelijk gericht op onderzoek en ontwikkeling (R&D) van schone technologieĆ«n en de productie van geavanceerde kobalt- en nikkelhoudende materialen”, zegt Jan Tytgat.

De initiatieven met BMW en Northvolt zullen naar verwachting snel door andere worden opgevolgd. De elektrische en hybride technologieƫn blijven voorlopig wat op de achtergrond, maar een vloedgolf is op korte termijn niet denkbeeldig, dankzij de combinatie van de verschillende factoren in dit dossier: verhoging van de accijnzen op diesel, verbod van vervuilende voertuigen in de steden, aantrekkelijk belastingregime voor volledig elektrische voertuigen, enz.

 

Delen