Ruim 1 op de 2* Belgen kampt met de vakantieblues

12 oktober 2018 om 07:10 

©Gettyimages

Vooral ongelukkige werknemers kijken er tegen op om terug aan de slag te gaan

Nu de zomervakantie echt voorbij is, gaan veel werknemers ook terug aan de slag na een ontspannende vakantie. Maar voor de meeste Belgen (62%) had die vakantie nog een tikkeltje langer mogen duren en ze hebben geen zin om terug aan de slag te gaan. Werknemers die gelukkig zijn in hun job, gaan opvallend vaker met plezier terug werken na hun vakantie.
Na zijn terugkeer heeft de helft van de Belgen heimwee naar zijn vakantie, die vooral in het teken staat van uitrusten (73%). 1 op de 3 is zijn vakantie bovendien snel vergeten wanneer hij terug aan de slag gaat door het werk. Een vijfde van de werknemers zegt dan ook meer stress te ervaren net na zijn vakantie dan op andere momenten tijdens het jaar. Een aantal werknemers anticiperen al tijdens hun verlof op die drukke eerste werkdagen: 15% behandelt zijn emails bijvoorbeeld al tijdens de laatste dagen van zijn verlof.4 op de 10 werknemers gaan daarentegen wel met plezier terug aan het werk en genieten ook nog volop na van hun verlof. Een derde voelt zich ontspannen in de werkweken na zijn vakantie en evenveel werknemers zijn blij om hun collega’s terug te zien. Bij 13% van de bevraagden zindert zijn vakantiegevoel nog lang na.Werkplezier is beste medicijn 

Het zijn bovendien de werknemers die gelukkig zijn in hun job die opvallend minder last vaak van de vakantieblues. Zo heeft 38% van de gelukkige werknemers nadien heimwee naar zijn vakantie; bij de minder gelukkige** loopt dat op tot 76%. Bovendien gaan ze ook vaker met plezier terug werken (47% vs. 10%), zijn ze meer ontspannen bij hun terugkeer (47% vs. 10%) en ze hebben ook minder last van stress wanneer ze terug beginnen te werken (21% vs. 43%).

Gemiddeld scoren Belgen hun werkplezier 6,8 op 10. 4 op 10 beleven met 8 of meer op 10 plezier aan hun job. 1 op de 5 buist zijn werkplezier daarentegen. 40% van de werknemers geeft wel aan dat zijn werkplezier de afgelopen jaren daalde. Leuke collega’s en werksfeer (71%), voldoening halen uit je job (60%) en een goed evenwicht tussen werk en privé (58%) zijn de voornaamste factoren die het werkplezier vergroten. Een aantrekkelijk loon (55%) en een toffe werkomgeving (53%) sluiten de top 5 af.

‚ÄúUit de resultaten van deze bevraging blijkt duidelijk dat heel wat mensen opzien tegen hun eerste werkdag na een vakantie. Deze studie toont aan hoe belangrijk het is dat mensen zich goed voelen in hun job. Mensen die zich professioneel goed in hun vel voelen komen immers niet alleen met plezier terug werken. Uit een vorige bevraging weten we ook ze dat veel meer uit hun vakantie halen omdat ze het werk makkelijker en sneller loslaten en dus sneller kunnen genieten van hun vakantie‚Ä̬†verklaart Elin De Vits, woordvoerder van Tempo-Team.

 

5 tips om de eerste werkdagen na je vakantie te overleven:

 

  1. Plan geen meetings : de eerste werkdag breng je best door op je collega’s zodat je collega’s  jou een update kunnen geven van wat er gebeurde tijdens je verlof. Is het toch nodig om die eerste dag meetings te organiseren? Hou die meeting dan voor in de namiddag. Dan heb je in de voormiddag nog tijd om die voor te bereiden.
  2. Stel een langere out-of-office in: dit geeft je tijd om rustig terug de draad op te pikken zonder dat de telefoon rinkelt of de emails binnenstromen. Door jezelf 1 dag tijd te kopen, vermijd je heel wat drukte
  3. Lees alleen de meest recente emails:¬†je hele inbox doorlezen is onbegonnen en onnuttig werk. Vraag je collega‚Äôs daarom beter wat je miste en lees alleen de emails die de voorbije 3 dagen binnenkwamen. Of emails die gemarkeerd zijn als ‚Äėbelangrijk‚Äô.
  4. Plan & prioretiseer: bij je terugkomst stel je best een lijst op van de zaken die je de komende dagen moet doen en rangschik deze belangrijk naar iets minder belangrijk.
  5. Zoek je ritme terug: tijdens je vakantie leef je wellicht op een ander ritme dan tijdens je werkweek. Ga terug op zoek naar je oude werkritme. Dit zorgt voor structuur waardoor je sneller went en vlotter de draad kan oppikken.

*Dit blijkt uit een online bevraging van een representatieve steekproef van 1050 Belgische werkgevers en werknemers door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team. De steekproef is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutmarge van het onderzoek is 3,39%.

**Minder gelukkige werknemers scoren hun werkgeluk lager dan 4 op 10. Gelukkige werknemers scoren hun geluk hoger dan 7 op 10.

OVER TEMPO-TEAM

Tempo-Team is een van de grootste HR-dienstverleners gespecialiseerd in uitzendarbeid en¬†HR-services¬†in Belgi√ę, Duitsland en Nederland.

 

Delen