Starten in de foodsector: wat u moet weten

4 oktober 2019 om 15:10 

Sara en Philippe staan achter het fornuis van het Brussels Food Business Center.

[Coproductie] Velen van ons koken graag. En door thuis lekkere gerechten voor te bereiden, gaan we ons soms afvragen of we die bereidingen ook niet aan andere mensen zouden aanbieden. Of we worden er door onze eigen gasten toe aangemoedigd. En kijk, het idee om een eigen cateringservice op te zetten laat u niet meer los. Nu, tussen theorie en praktijk, zit het recept voor succes vol zure ingrediĆ«nten: vele en vooral dure beperkingen en regels …

 

Ten eerste de apparatuur. U hebt een goede productieruimte en professionele keukengerei en -apparatuur nodig. Anders verspilt u kostbare tijd. De oven van thuis, de familiekoelkast, de kleine frietketel en de ingebouwde vaatwasser kunnen die taak niet aan. Denk aan kookpotten en -pannen in XXL formaat, mixers, een walsmachine, braadpannen, sauskommetjes, vacuĆ¼mverpakkers en al het kleine materiaal. En u hebt uiteraard ook een opslagruimte nodig.

De keuze van de productieruimte is een belangrijk criterium, vooral omwille van de kost. De vraagstukken die u zult moeten behandelen zijn o.a. de huur, de oppervlakte, de inrichting, de locatie, de bereikbaarheid, het laden en lossen en de parkeergelegenheid. Houd natuurlijk ook rekening met de duur van de huurovereenkomst.

 

Opletten voor normen

Nog vĆ³Ć³r u aan gerechten kunt beginnen, krijgt u administratieve procedures als aperitief geserveerd. Eerst moet u bepalen van welk type activiteit uw project deel uitmaakt, allerlei formulieren invullen en terugsturen (ook naar de lokale controle-eenheid van de provincie) en u inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), waarmee u een bedrijfs- en vestigingsnummer kunt verkrijgen.

Andere beperkingen, die vaak de pijnlijkste verrassingen met zich meebrengen: de regels en normen die op het gebied van hygiƫne dienen te worden nageleefd. De voedingssector gaat gebukt onder een gigantisch aantal normen en wetten op het gebied van voedselveiligheid. Die zijn van toepassing op alle structuren, zelfs voor particuliere chef-koks die gerechten te koop aanbieden op online-platforms, ongeacht of ze worden geleverd of afgehaald.

Voor zowel een kleine structuur als een grootschalige activiteit is het in BelgiĆ« verplicht om zich in te schrijven bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), hetzij als ‘cateraar’ (traiteur), hetzij als ‘restauranthouder’ (indien de gerechten ter plaatse worden verbruikt). In beide gevallen moet u, voordat u met uw activiteit begint, beschikken over een vergunning van het agentschap. Uw structuur en pand conform maken met de geldende normen vergt veel tijd, administratie en vooral aanzienlijke investeringen.

Tussen deze voorsmaakjes door kunt u leveranciers gaan benaderen, zorgen voor reclame en u voorbereiden op de inauguratie, met de hoop dat uw nieuwe activiteit vele jaren stand houdt. Na verloop van tijd ondergaat u kwaliteits- en hygiĆ«necontroles. Om u hierop voor te bereiden, is het aangeraden om de brochure “De weg naar een feilloze FAVV-controle” te downloaden: 44 pagina’s om alles te weten te komen over de regels die u in acht moet nemen op het gebied van de koudeketen, data op de verpakkingen, allergenen, inspectie van inkomende goederen, reinigingsplan, traceerbaarheid enz.

 

Al gedacht aan een co-kitchen?

Het starten van een levensmiddelenbedrijf brengt aanzienlijke persoonlijke en financiĆ«le investeringen met zich mee. Gelukkig zijn er oplossingen die de lancering vereenvoudigen ā€“ en de kosten verlagen. Een hiervan is de co-kitchen: gedeelde individuele keukens, volgens dezelfde formule als co-working. Voordeel: u profiteert van een professionele ruimte die voldoet aan de normen en die perfect is uitgerust, voor een fractie van de investering die u nodig zou hebben als u alleen was begonnen. Genoeg om uw concept te testen en tegelijk de risico’s duidelijk te beperken.

Oogst uw zaak succes? Denk dan na over schaalvergroting, aanwerving van personeel, uitbreiding van uw productlijn, opening van filialen ā€“ of zelfs export.

 

Sara Dirkx, Zaakvoerster Brussels Food Business Center

Ā 

Wilt u koken als een professional?

Het Brussels Food Business Center (BFBC) biedt in de buurt van Tour & Taxis gemeenschappelijke professionele keukenruimtes: een grote ruimte met drie keukens van verschillende afmetingen (die plaats bieden aan 4 tot 10 personen, afhankelijk van de gehuurde keuken), koelkasten, drie koelkamers van 12 mĀ² elk, opslagruimtes, afwasruimtes, ovens en al de professionele apparatuur die de grootste keukens waardig is.

Contact: bfbc@outlook.be – 0495/14.63.63.29 – www.bfbc.be

Delen