Toekomst van Brussels Airport verzekeren als internationale motor van onze economie

14 mei 2020 om 08:05 

Brussels Airport (C) Belga Eric Lalmand

Persbericht Voka & BECI

De corona-crisis doet onze nationale luchthaven op zijn grondvesten daveren. Tal van belangrijke spelers komen in de problemen en moeten herstructureren. We moeten er alles aan doen om de toekomst van de luchthaven te verzekeren. “Dit is geen verhaal van geld in bodemloze putten, zoals destijds voor steenkool en staal, maar van investeren in de toekomst van onze economie”, trekken Hans Maertens van Voka en Olivier Willocx van BECI gezamenlijk aan de alarmbel.

Zowel bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka als bij de Brusselse werkgeversorganisatie BECI heerst er ongerustheid over de zware impact van de coronacrisis op de nationale luchthaven. De cruciale rol van Brussels Airport kan niet overschat worden. Ze is van levensbelang voor onze roeping als logistieke draaischijf in Europa, als exportnatie, als internationale hub voor investeerders, als Europees beslissingscentrum. Na de haven van Antwerpen is Brussels Airport de grootste economische motor van ons land. De luchthaven is goed voor 24.000 directe en 40.000 indirecte jobs en levert een toegevoegde waarde van 3,2 miljard euro. Gelegen aan de grens van het Brusselse en het Vlaamse Gewest, is ze zowel voor heel wat Brusselse als Vlaamse bedrijven en hun medewerkers een bron van werkgelegenheid en welvaart.

“Zonder de internationale connectiviteit die de luchthaven biedt, kan Brussel geen aanspraak maken op zijn status van belangrijkste diplomatieke hoofdstad van Europa en wereldleider voor congressen”, zegt Olivier Willocx, gedelegeerd bestuurder van BECI.

“De luchthaven verzekert de logistieke ketens en internationale connectiviteit, voor heel onze industrie en diensten. Brucargo is vandaag overigens één van de belangrijkste logistieke platformen op wereldvlak voor het vervoer van geneesmiddelen. Voor een kleine, open economie die leeft van internationale handel en investeringen en zijn centrale positie in Europa, is onze luchthaven een echte levensader”, vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

 

Steun en flexibiliteit garanderen

Het is daarom van het grootste belang om de luchthaven en aan luchtvaart gebonden activiteiten doorheen deze corona-crisis te loodsen. Cruciale spelers op onze luchthaven dienen de nodige financiële zuurstof te krijgen, willen we vermijden dat belangrijke internationale verbindingen definitief verloren gaan. Zolang de luchtvaart in crisismodus blijft, moeten bedrijven die er van afhankelijk zijn, kunnen genieten van steunmaatregelen als tijdelijke werkloosheid.

Nu het vervoer van passagiers wegvalt en het vervoer van vracht nog aan belang wint, moeten we extra soepelheid aan de dag leggen. Voor de vele goederen die nu toch over de wereld hun afzet kunnen vinden en voor de medicijnen die straks broodnodig zullen zijn in alle vier de windstreken, moet het mogelijk zijn ook hier af te wijken van het oude normaal.

De Vlaamse en Brusselse werkgeversorganisaties rekenen er op dat de politieke wereld het strategisch belang van de luchthaven onderschrijft en haar verantwoordelijkheid neemt, om samen met de betrokken actoren de toekomst van deze economische hefboom te verzekeren.

 

Delen