Dominique Monami, de eerste Belgische tennisster die de wereld Top 10 bereikte, domineerde ons nationale tennis in de jaren ’90. Ze staat bekend om haar sterke karakter. Vandaag stelt ze haar ervaring ten dienste van zowel de sport- als de bedrijfswereld, als mental coach.
”Na afloop van mijn carrière als professionele tennisspeelster wilde ik mijn vermogen om met stress om te gaan en een grote mentale kracht te ontwikkelen met anderen delen.” Als topsportster leerde Dominique Monami om meer energie en mentale veerkracht te ontwikkelen dan de doorsnee mens. Zij was de eerste Belgische speelster die de vrouwelijke Top 10 van het wereldtennis bereikte en won een bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van Sydney (dubbelspel, met Els Callens). Ze geeft toe dat haar vermogen om op het terrein met stress en druk om te gaan altijd een van haar grote troeven is geweest.
Tennisbaan of onderneming? Dominique Monami realiseerde zich al snel dat die twee omgevingen niet zo verschillend zijn: in beide gevallen zijn druk, steeds grotere uitdagingen, focus en tijdmanagement bepalende factoren voor overleving en doorgroei. “Al snel wist ik dat ik in mijn tweede carrière coach zou worden“, zegt ze. Voor de voormalige kampioene zijn de spelregels duidelijk: “Mijn sportcarrière duurde tien jaar. In de bedrijfswereld duurt die tussen 40 en 45 jaar. Hetzelfde verschil als tussen een sprint en een marathon. Toch zijn de situaties niet zo verschillend als ze lijken.”
“Het verschil tussen een Top 10 en een Top 100? Matchpoint ”
In de topsport nemen de doelstellingen jaarlijks toe. Verandering is alomtegenwoordig. Je moet altijd beter presteren, jezelf overtreffen. Stel vooral de coach, de sponsors, het publiek niet teleur … Dominique daagt ons uit om gefocust te blijven gedurende de ganse wedstrijd, die gemakkelijk drie tot vier uur kan aanslepen. Dit kan door ons voortdurend aan te passen aan het spel van de tegenstander: “Het verschil tussen een Top 10- en een Top 100-speler? Het matchpoint! Een Top 10-speler zal geen seconde aarzelen. De Top 100 speler zal hopen dat de tegenstander dan knoeit“. Zie daar de uiteindelijke essentie van coaching: een dagelijkse ondersteuning om ons te helpen presteren en een strategie implementeren die ons op het goede spoor houdt.
De noodzaak om je hersenkapitaal op peil te houden…
Voor de voormalige tenniswoman is het overduidelijk dat we de gewoonte om onze hersenen te laten werken grotendeels hebben kwijtgespeeld. Vandaag hoeven we niets meer van buiten te leren, telefoonnummers te onthouden, ons aan te passen aan een plan. We scrollen, klikken en laten ons blindelings leiden door ons scherm … Ze voegt eraan toe: “Mensen zeggen mij vaak van meet af aan dat ze geen groot sporter zijn, weinig uithoudingsvermogen hebben. Ik antwoord meteen dat ik er niet ben om ze te doen rennen. Alles moet in hun hoofd gebeuren”.
Vandaag vertegenwoordigt Dominique Monami de firma Better Minds at Work, met wie ze samenwerkt als coach: “Wij zijn er om onze klanten te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun menselijk potentieel. We willen de doorbraken van de wetenschap toepassen en een echte ‘mentale revolutie’ ontketenen door de nodige kennis over psychologische veerkracht te verspreiden in alle geledingen van de bedrijfswereld”.
Ontketen het potentieel van uw hersenen, met Dominique Monami, bij Beci.
Onderschat niet dat uw hersenen steeds luier worden. De oorzaak is te vinden bij de digitale hulpmiddelen waardoor we ons hersenpotentieel onvoldoende stimuleren. Is de technologie eerder een gevaar dan een bondgenoot? Multitasking is voor de coach in elk geval zuivere nonsens: “Je kunt niet volledig gefocust blijven als je meerdere dingen tegelijk doet. Dat is onmogelijk”. Dominique Monami put inspiratie uit de positieve psychologie om ons tijdens de opleiding aan te leren onze energie beter te beheren door onze hersenen te trainen. Ontdek hoe u uw mentaal potentieel kunt versterken om een sterke nieuwe start te nemen na een mislukking. Leer met verandering om te gaan en u te concentreren als een topsporter!
Meer informatie over de bijeenkomst van 29 november met Dominique Monami: https://www.beci.be/events/garder-la-tete-froide-et-maintenir-son-enthousiasme-2/
Newsletter HR & Social