Vereenvoudig de export met de ATA-carnets

Door  - 19 november 2018 om 16:11 

Photo by Kaung Myat Min on Unsplash

Om in het buitenland bekendheid te verwerven, hebt u misschien besloten deel te nemen aan een vakbeurs, een tentoonstelling of een wedstrijd. Wilt u prototypes of monsters aan uw buitenlandse klanten presenteren? Gaat u een film of een reportage over de grenzen heen opnemen? In elk van deze gevallen kan Beci u helpen met de uitreiking van een ATA-carnet.

Het ATA-carnet (een samentrekking van ‘Admission Temporaire’ en ‘Temporary Admission’) is een document bestemd voor tijdelijke uitvoer waarmee u de grens kunt oversteken zonder belastingen en rechten te betalen bij binnenkomst in een land. Dit document wordt gebruikt voor beurzen, tentoonstellingen of soortgelijke gebeurtenissen, voor het gebruik van professionele apparatuur en voor de presentatie van monsters en stalen in het buitenland.

Het ATA-carnet is één jaar geldig en vervangt alle afzonderlijke waarborgen door één enkele, internationaal geldige borgtocht. Dankzij dit ene document kan het bedrijf dus één jaar lang reizen in alle landen buiten de EU die lid zijn van de ATA-keten. Dit document vermindert de administratieve formaliteiten die gepaard gaan met het storten en terugvorderen van een borgsom voor elk land dat u bezoekt tijdens een tijdelijke invoer. Het bespaart ook geld, want het bedrijf is vrijgesteld van douanerechten en belastingen in de ATA-landen. Last but not least verliest u hiermee veel minder tijd aan douaneoperaties, wat zeker niet te verwaarlozen is bij prospectie in verschillende landen”, zegt Elke Teck, CO-ATA Manager.

Momenteel zijn 73 landen, waaronder 44 buiten Europa, lid van het ATA-stelsel. Hierbij horen belangrijke bestemmingen zoals de Verenigde Staten, China, India en Zwitserland.

Digitale ATA-carnets

Sinds 2015 moeten alle aanvragen voor ATA-carnets digitaal worden ingediend via het e-ata platform. Elke Teck is hiermee opgetogen: “Het platform kent steeds meer succes”, legt ze uit. Vooral omdat het online bestellen van ATA-carnets heel wat voordelen inhoudt voor bedrijven: “Met het platform hoeft u niet meer naar het loket te stappen of documenten met de post te versturen. Bovendien wordt de bedrijfsinformatie in real time geverifieerd, waardoor het proces sneller verloopt. In een samenleving waar elke minuut telt, is deze tijdsbesparing een aanzienlijke troef.” Het bedrijf kan ook de status van zijn aanvraag volgen en op elk moment nagaan welke carnets nog in omloop zijn.

Om bedrijven te helpen die voor het eerst een carnet bestellen, nodigt Beci hen aan het loket uit om de douaneprocedure integraal uit te leggen. “Advies vinden wij heel belangrijk om de klanttevredenheid te waarborgen.”

Tussen juli 2017 en juni 2018 reikte de Brusselse Kamer van Koophandel 381 ATA-carnets uit. Een recordjaar! Het wereldkampioenschap voetbal had er ongetwijfeld iets mee te maken: “Veel Brusselse bedrijven moesten materiaal naar Rusland exporteren en hadden tijdelijke vergunningen nodig. Alleen al in mei gaf Beci meer dan 60 ATA-carnets uit, een historisch record.” Beci nam meer dan een derde van de distributie van deze Belgische ATA-carnets voor zijn rekening.

“Onze teams kunnen steeds onverwacht vertrekken”.

“We gebruiken regelmatig ATA-carnets”, vertelt Anne Cheron, Operations Coordinator bij de RTBF. “We beschikken het hele jaar door over geldige ATA-carnets. Onze journalisten en cameramannen kunnen dus op korte termijn vertrekken. Echt handig, want het nieuws is nu eenmaal onvoorspelbaar. Voor andere evenementen, zoals het wereldkampioenschap voetbal in Rusland, hebben we extra ATA-carnets aangevraagd voor onze TV-productie trucks. In een organisatie als de RTBF zijn reizen in het buitenland met apparatuur schering en inslag. Met de ATA-carnets besparen we veel tijd. We bestellen onze carnets online. Het portaal is zeer gebruiksvriendelijk en de procedure is snel en bekend. De fiscale vrijstelling is ook een grote aanwinst! Het Beci team is erg nauwgezet, regelt alle formaliteiten en ik hoef me op administratief vlak nergens zorgen over te maken.”

 

Delen