Village Partenaire: kippen, compost en duurzaam ondernemen

2 februari 2018 om 15:02 

©Village Partenaire

Village Partenaire is gevestigd in het hartje van Sint-Gillis, een van de meest gemengde gemeenten van het Brusselse Gewest. Al bijna 10 jaar lang onthaalt en begeleidt het initiatief een aantal projectdragers, maar dan wel met een eigen aanpak: Village Partenaire benadert namelijk de economie onder de invalshoek van de duurzame ontwikkeling.

 

Een kippenren, compostbakken en een aquaponie-installatie? En toch bevindt u zich in een bedrijvencentrum! Toegegeven, misschien niet direct het meest conventionele. Christophe Van Pelt, directeur van Village Partenaire: “De geschiedenis van Village Partenaire begon met de opening van een loket voor lokale economie, gespecialiseerd in duurzaam ondernemen. Het avontuur nam nadien een andere wending met de opening van een bedrijvencentrum gefocust op duurzame ontwikkeling. Daarvan werd het milieubeleid aan een milieuadviseur toevertrouwd.”

Mede dankzij deze eigenheid kon Village Partenaire verscheidene opdrachten vervullen. Zo bijvoorbeeld een project rond afvalbeheer: “Dankzij het Brussels Waste Network, waarmee wij onder andere verleden jaar hebben samengewerkt, hielp ons centrum zijn eigen bedrijven bij een beter beheer van het geproduceerde afval. Daarbij hoorden extra inspanningen voor de meest vervuilende afvalstoffen. Onlangs vroegen wij aan de bedrijven in ons centrum via een wedstrijd om met suggesties op de proppen te komen.” Op zich een interessant initiatief want Village Partenaire biedt onderdak aan nagenoeg 90 werkkrachten verspreid over 35 ondernemingen.

Structureel werkt de Village Partenaire volgens vier krachtlijnen die het dagelijkse denkproces ondersteunen. Eén: steun aan lokale privé initiatieven dankzij de opname van startende bedrijven en de begeleiding van projectdragers. Twee: een nieuwe dynamiek voor het sociaaleconomisch weefsel in Beneden Sint-Gillis en de aantrekking van economisch winstgevende projecten. Drie: een loket voor de lokale buurteconomie. En vier: steun aan duurzame ondernemingsprojecten die, indien nodig, ook in het centrum zullen worden opgenomen.

Naast de communicatie gericht tot de in het centrum gevestigde bedrijven, tracht het kleine team van Village Partenaire zijn opvattingen van duurzaamheid toe te lichten aan al wie een beroep doet op de begeleidingsstructuur of ter plaatse komt om een klant of een leverancier te ontmoeten. Christophe Van Pelt: “Wij doen het nodige om het concept overtuigend te promoten. De bescherming van het milieu is steeds op de achtergrond aanwezig, ongeacht de activiteiten die wij organiseren.” De missie die Village Partenaire nastreeft, zorgt ook voor nauwere banden tussen de bedrijven die in het centrum zijn gevestigd. Die berusten op samenwerking: “Dit is onder andere het geval voor Enesta, een studiebureau met specialisatie in energetische ontwerpen, speciale technieken en stabiliteit, dat samenwerkt met het duurzame communicatiebureau Freeman & Greenwood, waarbij de eerste gefocust op de technische aspecten van energiebesparingen, en de tweede op de communicatie rond dit zeer specifieke thema.”

Productie van voeding in de stad

Village Partenaire onderscheidt zich ook door de deskundigheid die het ontwikkelde inzake voedingsproductie in een stedelijke omgeving. “Sinds drie jaar zijn onze kelders ingericht voor de productie van voeding. Wij bieden daar onderdak aan Little Food, Le Champignon de Bruxelles en meerdere andere projecten die te maken hebben met duurzame voeding. Deze projecten werden hier onthaald, om later eventueel ergens anders hun groeiproces verder te zetten. Wij fungeren als een incubator. Het is dus de bedoeling dat wij mensen hier hun businessmodel laten uittesten, zodat ze zich later elders kunnen ontwikkelen.”

Precies wat de voedingssector betreft, is Christophe Van Pelt bijzonder trots over de aquaponie- installatie van Village Partenaire, die trouwens bezoek krijgt vanuit gans Europa. Voor de toekomst wil het bedrijvencentrum aan een steeds groter aantal projectdragers de mogelijkheid bieden om in te haken op het concept van innoverende en duurzame groei, met alle waarden van dien en de toegevoegde waarde die er uit voortvloeit. Dit wensen wij Village Partenaire in elk geval toe voor 2018.

Informatie: www.villagepartenaire.be

 

Brussels Waste Network

Delen