Wat in 2018 zal veranderen

17 april 2018 om 08:04 

©Reporters

2018 wordt wellicht een groot jaar voor de zakenwereld. De economie stelt het vrij goed. De eurozone zou naar verluidt de snelste groei in 10 jaar tijd tegemoet gaan (2,1% volgens de door de Europese Commissie opwaarts herziene voorspellingen). België zal iets lager scoren (1,7%, zegt het Planbureau). Toch een pluim waard, want dit werd sinds 2010 niet meer bereikt. De door de BNB gepubliceerde vertrouwensindicator van de ondernemers is bovendien sinds de maand oktober opnieuw op groen gesprongen. Er hangt dus optimisme in de lucht.

2018 wordt ook een jaar van ingrijpende veranderingen, met diepgaande hervormingen, waarvan de ondernemers de impact zullen voelen. De herziening van het vennootschapsrecht hoort bij de grotere verschuivingen: “Twee eeuwen vooruit in één stap”, zei minister Koen Geens. Dit hebben wij in het vorige nummer al aangekaart en wij komen er uiteraard nog op terug. De beperking van het aantal vennootschapsvormen van 17 naar 4 is waarschijnlijk valt bijzonder op, maar andere veranderingen, zoals de hervorming van het insolventierecht of het einde van de theorie van de ‘werkelijke zetel’, zijn echter niet minder belangrijk.

Hopelijk zal het nieuwe vennootschapsrecht globaal positieve gevolgen hebben. We mogen ons ook verheugen om de hervorming van de Ven.B, met een nominaal belastingtarief dat vanaf 2018 van 34 naar 29% zal terugvallen. In 2018 treedt tevens een nieuw fiscaal stelsel in werking voor de collaboratieve economie. En verder vermelden wij nog de uitbreiding van de flexi-jobs, de beperking van de RSZ bijdragen, de herziening van de opzeggingstermijnen, de inwerkingtreding van de winstpremie … Allemaal voorbeelden van een evolutie in de goede richting.

In het Brusselse Gewest geldt de hervorming van de steun aan de export, die wij in november al bespraken, als een andere belangrijke doorbraak met positieve gevolgen voor de KMO’s. Reken op een vereenvoudiging van de procedures, een verhoging van bepaalde steunmaatregelen (voor starters beginnende exporteurs) en meer vrijheid in hun toepassing.

De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG, die eind mei van kracht moet worden) riskeert echter wat tandengeknars te veroorzaken, want van ondernemers vereist die een zware aanpassing, met even zware boetes in geval van niet-naleving. De AVG houdt ook kansen in, want de ontginning van big data verandert volledig van gedaante. Zij die zich het snelst zullen aanpassen, krijgen een flinke voorsprong op de concurrenten.

In ons nummer van januari leest u een kort overzicht van al deze doorbraken die de ondernemers rechtstreeks aanbelangen.

Een organisatie als Beci heeft tot missie u bij te staan om inzicht te krijgen in deze verschuivingen, ze te integreren en er voordeel uit te halen.

Daarom organiseert Beci van 12 tot 14 december drie dagen lang seminars met 40 toegankelijke deskundigen die de ondernemers ontmoeten en hun vragen beantwoorden. Dit is gratis, omdat het onze rol is en omdat wij willen dat u in 2018 alle kansen grijpt!

 

 

Delen