Wat is het impact van normen op de Belgische economie?

5 november 2019 om 09:11 

@Getty

De VUB gaat in opdracht van het Bureau voor Normalisatie (NBN) op zoek naar de impact van normen op Belgische organisaties. Welke normen gebruik jij en waarom? Vul snel onze online vragenlijst in en maak kans op een iPhone 11.  

 

Het NBN schakelt de hulp in van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voor een onafhankelijk marktonderzoek naar de economische impact van normen in België. Een van de elementen van het onderzoek is een anonieme online survey. Ondernemers, academici, publieke medewerkers en andere professionals krijgen zo de kans om hun stem te laten horen over het gebruik normen binnen hun organisatie. Ook jij kan meedoen! 

 

Inspiratie uit Scandinavië 

Het NBN haalt de mosterd in het noorden. De normalisatiebureaus van Zweden, Noorwegen, Denemarken, IJsland en Finland voerden een gelijkaardig onderzoek uit tussen mei 2017 en mei 2018. De resultaten waren veelzeggend: normalisatie zorgde de laatste decennia voor een stijging van 39% in de werkproductiviteit. Bedrijven gaven dan weer aan dat ze vooral normen gebruiken voor een betere markttoegang (34% van de ondervraagden). Maar liefst 73% gaf bovendien toe dat de voordelen van normen zwaarder doorwegen dan de kosten. 

 

Open blik 

Het Belgische onderzoek bestaat uit onder meer een online survey. Met het oog op representatieve resultaten komen alle sectoren en belanghebbenden aan bod: van kmo’s en grotere bedrijven tot wetenschappelijke instellingen en overheden. Normen zijn immers breed toepasbaar. Denk maar aan managementnormen voor kwaliteits-, milieu- en energiebeheer, maar evengoed aan technische productnormen en procesnormen. Wat de uiteindelijke economische impact is van normalisatie in België, maken we bekend zodra het onderzoek is afgerond. 

 

Laat je stem horen en win een iPhone 11 

Ook jij kan ons helpen: vul de anonieme vragenlijst in over de rol van normen voor jouw organisatie. Zo kan je in 15 minuten tijd één van onze drie nieuwe iPhone 11’s winnen. Ga naar de online survey. 

 

Delen