Interim Management: een weinig bekend operationeel instrument

8 juni 2023 om 17:06 

[Gastartikel]

Interim management? Dat is het gebruikmaken van externe managementvaardigheden voor een specifieke opdracht. Hoe kan het precies worden gedefinieerd en in welke situaties kunt u het overwegen?

Het is waarschijnlijk dat spelers in de bouwsector, gezondheidssector, industrie, MKB’s, kleine ondernemingen, start-ups, investeringsfondsen en de private equity-sector weinig gebruik maken van externe middelen, mogelijk als gevolg van een gebrek aan informatie. Dit is echter een gemiste kans, aangezien externe middelen juist een krachtige hefboom kunnen zijn tijdens uitdagende perioden waarin deze sectoren zich bevinden. Het behouden van concurrentiekracht, verbeterde inkooppraktijken, snelle implementatie van noodzakelijke veranderingen in een volatiele markt, het behalen van kwalificaties en certificeringen, het formaliseren en implementeren van bedrijfsverantwoordelijkheid, het begrijpen en toepassen van strategieën, effectieve communicatie, marktanalyse en internationale marktverkenning, en betrokkenheid bij digitale transformatie zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Het is echter van essentieel belang om goed geïnformeerd te zijn over deze mogelijkheden voordat we erop ingaan.

 

Wat is interim management?

Interim Management kan gedefinieerd worden als het gebruik door een organisatie (privé, publiek, vrijwillig) van externe management- en/of operationele vaardigheden om een specifieke opdracht uit te voeren voor een beperkte periode. Een interim management opdracht heeft dus altijd een precieze doelstelling en een bepaalde duur.

Interim Managers zijn professionals die met teams werken om actieplannen te implementeren. Ze zijn expertsin :

• Knowhow: technisch, leidinggevend, operationeel, situationele intelligentie, enz.
• Mensenkennis: aanpassingsvermogen, onmiddellijke beschikbaarheid, snel begrip van de problemen, aandacht voor menselijk kapitaal, enz.

 

Hun snelle reactie en onmiddellijke operationele vaardigheden zijn wat dit bedrijf speciaal maakt in vergelijking met andere externe opties, die hun eigen legitimiteit hebben maar niet vergelijkbaar zijn omdat ze anders van aard zijn, zoals :

• In de adviessector is het aan de klant om de middelen te verschaffen voor de implementatie, terwijl de consultant slechts aanbevelingen doet,
• Werving of headhunting, wat veel tijd kan kosten om de juiste kandidaat te vinden.

 

De Interim Manager is autonoom, maar staat er niet alleen voor. Tijdens zijn opdracht kan hij, indien hij dit wenst en afhankelijk van het type opdracht, worden begeleid door een opdrachtregisseur (zelf een ervaren Interim Manager). De rol van deze laatste, zonder extra kosten voor de klant, bestaat erin te waken over het goede verloop van de opdracht door deel te nemen aan de verschillende fasen van de rapportering. In het uiterst zeldzame geval van onverwachte afwezigheid van de manager, zal hij of zij ook in staat zijn om de afwezigheid van de manager te compenseren en, indien nodig, vervangende profielen voor te stellen.

 

Wanneer moet u interim management overwegen?

Er zijn veel situaties waarin ze kunnen worden gebruikt, maar laten we eens twee voorbeelden nemen op het gebied van human resources. Zoals we kunnen zien, kosten zowel werving als training tijd (vooral op het moment van werving… als u de juiste profielen kunt vinden!)

1) U wilt een belangrijke mijlpaal bereiken of een strategisch project voor uw bedrijf lanceren, maar u hebt momenteel niet de juiste vaardigheden in huis. U kunt ervoor kiezen om iemand uit uw eigen team op te leiden of een nieuwe medewerker in dienst te nemen (zelfs tijdelijk). Maar hebt u de optie om te wachten op het “juiste profiel” om dit cruciale probleem voor uw ontwikkeling aan te pakken? Waarschijnlijk niet! Interim management kan heel snel inspringen om eenmalig vaardigheden te versterken, zonder uw loonlijst te verhogen (het is een dienst), zodat u de bal aan het rollen kunt brengen voordat de “ideale” medewerker zijn of haar functie opneemt. Dit is wat wij transformatiemanagement noemen.
2) Een van uw belangrijkste werknemers (of de manager) is onverwacht afwezig voor een aanzienlijke periode (ziekte, ongeval, ontslag enz ). Gaat u wachten tot hij of zij terugkomt (of vervangen wordt) om uw bedrijf voort te zetten? Nogmaals, dit is ondenkbaar! Relay Management” dekt een plotselinge vacature in een “sleutelpositie”. Goed om te weten: als u een “sleutelman-garantie” hebt afgesloten, kunnen de kosten van overbruggingsmanagement (soms) gedekt worden door de verzekering, of gefinancierd worden door het kapitaal dat vrijkomt van de verzekeraar!

 

In beide gevallen zal de interim manager aan het einde van de opdracht het dossier overhandigen, aangezien dit deel uitmaakt van de genetica van zijn functie.

We kennen allemaal het nut en de relevantie van een frisse blik van buitenaf op onze organisaties. Dit is ook een van de sterke punten van interim management. Zonder geschiedenis met het bedrijf en zonder banden met de aanwezige middelen, is de manager in een positie om bij te dragen (zonder persoonlijke ambities). Zijn neutrale en onpartijdige visie stelt hem in staat, en dat is wat van hem gevraagd wordt, om “dingen te zeggen” in het belang van de organisatie die hem heeft aangesteld. Zijn favoriete instrumenten? Luisteren, verbijsterende rapporten opstellen, actieplannen opstellen en zo vaak mogelijk rapporteren aan de klant.

 

Waar kan ik terecht voor interim management?

Er zijn verschillende spelers op de markt:

• Zelfstandigen die rechtstreeks opdrachten aannemen via hun juridische entiteit.
• Managers die deel uitmaken van een netwerk van interim-managers en via dit netwerk contracten afsluiten. Dit is een extra voordeel voor jou, want hun netwerk omvat alle “codir” functies van het bedrijf (industrieel management, HR, administratief en financieel directeur, informatiesystemen, supply chain, inkoop, verkoop, lean management, enz. ), uit een groot aantal bedrijfssectoren.
• Interim Management Bedrijven (bekend als EMT’s), waaronder “Pure-Players” wiens hoofdactiviteit interim management is, “Occasional Players” zoals de speciale afdelingen van bepaalde HR adviesbureaus, en “Intermediation Platforms” wiens rol beperkt is tot het met elkaar in contact brengen van mensen (in dit opzicht zijn ze nauwelijks te beschouwen als EMT’s ).

 

 

Voor een kwalitatieve dienstverlening wordt sterk aanbevolen om:

• De voorkeur te geven aan bedrijven met een keurmerk (zoals bijvoorbeeld France Transition) die regelmatig worden geauditeerd (door Bureau Veritas Certification).
• In overleg met de Manager te kiezen voor begeleiding door een missieleider.

 

In het huidige HR- en economische klimaat lijkt het belangrijk om te communiceren over deze weinig bekende tool. Zou dit een nieuwe weg kunnen zijn om te verkennen?
Nu u meer weet over interim management, is het aan u om het op te nemen in het “veld van mogelijkheden” voor uw transformatieprojecten, crisismanagement, groeiondersteuning, strategische mijlpalen, enz.

Meer informatie nodig? Of heeft u een behoefte maar weet u niet zeker of deze compatibel is met Interim Management?

 

 

 

Over de auteurs

Bertrand ARNAULD, Managing Partner & Ronald GHUYS, Interim Manager Personeelszaken bij Managers on Assignment Correspondent voor de Benelux

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen