“We creëren hierbij geen nieuw budget”

Door  - 8 april 2020 om 10:04 

Stéphane Obeid (V.R.)

Ganshoren is zeker niet de grootste gemeente van Brussel. Ze is zelfs een van de kleinste en minst bevolkte. Ook de winkels zijn er niet talrijk: amper 260, volgens de Brusselse Economische en Handelsatlas. Maar aan ideeën geen tekort. Zo bijvoorbeeld de ‘lokale-handelscheques’, een ondertussen veelbesproken initiatief van schepen voor Lokale en Duurzame Economie Stéphane Obeid (MR). In het vooruitzicht van wat na het coronavirus moet gebeuren, toonden meerdere Brusselse gemeenten, waaronder Ukkel, belangstelling voor die formule die de lokale economie zou kunnen oppeppen: “Een tiental collega’s hebben mij al het reglement gevraagd”, zegt de schepen.

Ironisch genoeg bedacht de heer Obeid het project al geruime tijd voor de epidemie. De uitvoering ervan moest in maart beginnen. “Eind februari waren we klaar, met een dertigtal winkels. Het was de bedoeling om de inwoners van Ganshoren een cheque aan te bieden die in de deelnemende lokale winkels kon worden uitgegeven. We creëren hierbij geen nieuw budget maar een aantal gemeentelijke premies voor een geboorte, een huwelijk, een sportieve verdienste enz. converteren wij in cheques.” Steun aan de lokale én aan de duurzame economie, daar komt het op neer. “Elke handelaar kan zich bij het initiatief aansluiten, zolang hij duurzaam te werk gaat. Voorbeelden zijn een deelname aan het Energie-Pack van het Brusselse Gewest of aan de kringloop-ophaal van organisch afval in restaurants. Vele verplichtingen houdt dit niet in. En we luisteren graag naar de handelaars die andere initiatieven willen voorstellen.”

Stéphane Obeid beschouwt het klein aantal handelszaken in Ganshoren niet als een hindernis, integendeel. “Op die manier verwatert de maatregel niet. We kunnen onze middelen toekennen aan een beperkt aantal winkels. We beschikken momenteel over 40.000 €. Voor het herstelbeleid zou ik graag 150.000 € bereiken.”

De belangstelling voor het project is vandaag zo groot dat een uitbreiding van het systeem tot meerdere gemeenten niet meer ondenkbaar is. “Het is een project. We zouden overeenkomsten kunnen sluiten voor een wederzijdse erkenning van lokale-handelscheques.” Met inbegrip van een lokale munt, naar het model van de Zinne in Brussel? “Het opzetten van een dergelijk systeem op het niveau van het Gewest is helaas tijdrovend. U herinnert zich wellicht de eco-iris. Dat was een flop. Laten we daarom op lokaal niveau beginnen.”

Delen