CVO Semper en EPFC: twee vormingsorganisaties in nauw contact met de dagelijkse werkelijkheid

2 mei 2024 door
Gaëlle Hoogsteyn

Wist je dat BECI de oprichter is van twee bekende vormingsorganisaties in Brussel? Dat zijn het EPFC en CVO Semper. Voor de Kamer van Koophandel is dit een belangrijke taak. Ze ondersteunt namelijk bedrijven bij de opleiding en bijscholing van hun werknemers. We gingen ter plaatse zien wat deze twee scholen voor sociale promotie feitelijk te bieden hebben.

 

60 jaar onderwijs bij het EPFC

Even terug naar het verleden. In 1963 richtte de Kamer van Koophandel van Brussel een opleidingsdienst op voor haar leden: het EPFC. Dat was eerst gericht op het onderwijs van de drie landstalen. “Het cursusaanbod breidde zich daarna snel uit om bedrijven concreet te helpen de prestaties van hun personeel te verbeteren. En dan wel dankzij aangepaste bijscholing die verenigbaar was met de werkuren,” legt Serge Bressers, algemeen directeur van het EPFC, uit. Omdat het aan een reële behoefte beantwoordde werd het initiatief meteen een waar succes. De cursussen die in het begin op talen waren gericht evolueerden geleidelijk naar bedrijfsgerelateerde beroepen (boekhouding, secretariaat, informatica).

Vanaf 1981 verleende de ULB haar pedagogische en wetenschappelijke steun aan het EPFC. De universiteit stond op die manier garant voor de kwaliteit van het onderwijs dat door de instelling werd verstrekt. “Het was toen de ambitie dat het EPFC een school zou zijn voor volwassenen van allerlei achtergronden en leeftijden. En de cursussen zouden zowel gericht zijn op talen en zakelijke carrières als op sociale re-integratie.”

Kenmerkend voor de geschiedenis van het EPFC is ook de overname van verscheidene gemeentelijke onderwijsinstellingen in de jaren 70 en 80, evenals van het ‘Institut de Technologies Nouvelles et d'Informatique – Philips’. Een andere overname vond plaats in 2006, met de École d’Ergologie. “De verpleegkundige opleidingen zijn een perfecte aanvulling op ons dienstenaanbod voor zowel de commerciële als de non-profit sector,” stelt Serge. Tegen het einde van de jaren 1990 beschikte het EPFC over tien vestigingen en was het de grootste onderwijsinstelling voor sociale promotie in Brussel. Na de aankoop van een gebouw van 14.000 m² verhuisde het EPFC daar in 2017 naartoe.

 

Een belangrijke speler in Brussel

Vandaag geldt het EPFC als een belangrijke speler in het volwassenenonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Het is bijzonder belangrijk in contact te staan met de bedrijfswereld, en in ruimere zin met de spelers in onze sociaaleconomische wereld. Temeer daar onze cursussen vooral gericht zijn op talen en de tertiaire sector,” verklaart Serge. Er lopen momenteel twee projecten om in deze richting vooruitgang te boeken. “Het eerste is de oprichting van een 'cataloguscommissie', bestaande uit leden van het EPFC en van BECI. Deze commissie moet ons helpen om proactiever te zijn over ons opleidingsaanbod en de aanpassing ervan aan onze sociaaleconomische omgeving.” Het EPFC lanceert binnenkort een nieuwe bachelor in cybersecurity en ontwikkelt een bachelor in artificiële intelligentie.

Een ander project, opnieuw in samenwerking met BECI, voorziet in partnerschappen om het voor afgestudeerden van het EPFC gemakkelijker te maken de stap naar het ondernemerschap te zetten en hun eigen banen te creëren. "Een van de troeven van het EPFC is het aangeboden continuüm van opleidingen waardoor studenten het maximum uit hun opleiding kunnen halen. Bovendien zijn onze docenten echt gericht op de studenten om hen te steunen op de weg naar succes,” aldus nog Serge.

 

Het EPFC staat voor:  
·      170.000 onderwijsperioden in 2023 
·       10.000 studenten, van wie 11% werkzoekend is
·       17.000 attesten van welslagen in 2023
·       500 medewerkers, waaronder 400 docenten
·       Middelbaar en hoger onderwijs, en 14 talen

 

"SEMPER", Latijn voor ‘altijd’

CVO Semper is ondertussen bijna 55 jaar oud. BECI richtte het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) in 1970 op. Bijna vijftig jaar later werd het ‘CVO Semper’, na de fusie van vier Nederlandstalige centra voor sociale promotie.

Vandaag is CVO Semper een hoofdspeler in het onderwijs aan studenten van alle leeftijden en achtergronden. De organisatie vervult een fundamentele opdracht: onderwijs toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht de levensfase. De school streeft ernaar om gevarieerde en relevante onderwijsprogramma's aan te bieden die zijn afgestemd op de individuele behoeften van elke student.

 

Een pragmatische en ondernemende school

“Constante evolutie en de voortdurende zoektocht naar passende antwoorden horen tot de dagelijkse activiteiten van onze school. Als uitloper van de Kamer van Koophandel van Brussel zijn we een pragmatische en op ondernemerschap gerichte school”, vertelt Ria Cauchie, algemeen directeur van CVO Semper. De onderwijsinstelling biedt cursussen vreemde talen en beroepsopleidingen in sectoren zoals IT, administratief beheer, handel, boekhouding enzovoort.

CVO Semper hanteert een studentgerichte onderwijsaanpak. “We moedigen actieve betrokkenheid en participatie aan”. Naast face-to-face cursussen biedt de school mogelijkheden voor afstandsonderwijs, waardoor studenten cursussen in hun eigen tempo en volgens hun eigen beschikbaarheden kunnen volgen. “Deze flexibiliteit houdt het onderwijs toegankelijk voor al wie beperkt kan zijn door persoonlijke of professionele verplichtingen. Een van onze streefdoelen is om 20% van onze cursussen online aan te bieden. CVO Semper organiseert ook modules op maat van bedrijven en organisaties. “Bedrijven, studenten en docenten willen allemaal steeds meer flexibiliteit.”

 

Een sterke band met de arbeidsmarkt

Om de impact te versterken, onderhoudt CVO Semper strategische partnerschappen met lokale bedrijven, gemeenschapsorganisaties en onderwijsinstellingen. “Dankzij deze samenwerkingsverbanden blijven we vooroplopen bij economische en sociale ontwikkelingen en passen we onze programma's aan de veranderende behoeften van de markt aan. De link met de arbeidsmarkt staat bij ons centraal,” zegt Ria.

In 2022 voerde CVO Semper op verzoek van de Vlaamse overheid een 'regioscan' (een veldonderzoek) uit naar de behoeften aan volwassenenonderwijs in Brussel. Uit de enquête bleek dat het aanbod van volwasseneneducatie nog steeds te weinig bekend is. Slechts 12% van de respondenten had er een goed inzicht in. “We moeten het aanbod meer bekendheid en zichtbaarheid geven via gerichte communicatiecampagnes. We moeten ook een sterkere band leggen tussen permanente educatie en persoonlijke ontwikkeling. Inhoudelijk zijn de verwachtingen gericht op de vaardigheden van de 21e eeuw, d.w.z. talen, maar ook alles wat te maken heeft met technologie en verscheidene soft skills. We leven in een periode van intense transitie, zowel sociaal en digitaal als ecologisch. Gelukkig is dit ook voelbaar in de onderwijswereld,” besluit Ria.

CVO Semper staat voor:
•       16.161 studenten per jaar
•       196 nationaliteiten
•       3.150 cursussen/modules per jaar
•       400 werknemers
•       137 opleidingen

BECI en CVO Semper ook betrokken bij het Europese 'EULEP' project.

Dit project, gelanceerd door Eurochambres, wil beroepsonderwijs en -opleidingen aantrekkelijker maken. “Beroepsonderwijs wordt nog te vaak beschouwd als 'een studierichting voor degenen die geen andere studies kunnen volgen'. Dat is echt jammer. We moeten volwasseneneducatie beter profileren en tegelijkertijd de uitmuntendheid promoten die voortgezette beroepsopleidingen moeten nastreven,” legt Joëlle Evenepoel, secretaris-generaal van Beci, uit.

Om deelname aan opleidingen aan te moedigen onder werknemers, moeten we bijscholing zinvol maken en het ontwikkelingspotentieel ervan benadrukken. In dit opzicht onderzoeken we de certificering van opleidingen en een andere aanpak om ze aan te bieden (meer modulair, flexibel, hybride, enz.). We overwegen ook een beroepsopleidingsaanbod dat innovatieve gebieden zoals Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR) en Social Innovation Skills (SI) in de curricula opneemt. Het uiteindelijke doel is een Europees platform waarmee docenten/bedrijfstrainers/externe trainers nieuwe online modules kunnen gebruiken en ontwikkelen.


 

Gaëlle Hoogsteyn 2 mei 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren