Verkiezingsdebat #4: Brussel, de perfecte imperfecte stad?

30 april 2024 door
Era Balaj

Zijn het creëren van werkgelegenheid en investeringen in City Marketing voldoende maatregelen om de schuld van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan te pakken? Benjamin Dalle (CD&V), Françoise De Smedt (PTB) en Pascal Smet (Vooruit) beantwoorden deze vragen tijdens het laatste verkiezingsdebat georganiseerd door BECI.

Met minder dan twee maanden te gaan tot de volgende verkiezingen sloten Benjamin Dalle (CD&V), Françoise De Smedt (PTB) en Pascal Smet (Vooruit) de laatste verkiezingsdebatavond georganiseerd door BECI af. Sinds enkele weken roepen de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel de gewestelijke vertegenwoordigers van de politieke partijen op om te debatteren over de grote uitdagingen waarmee het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geconfronteerd wordt. Deze uitdagingen, die BECI in haar memorandum aankaart, omvatten drie fundamentele en onderling afhankelijke pijlers: werkgelegenheid, aantrekkelijkheid en efficiënt bestuur.

“Als u minister zou zijn in de volgende regering, hoe zou u die regering efficiënter maken?” De kandidaten voor de gewestverkiezingen van CD&V, PTB en Vooruit beantwoordden deze vraag van Jan De Brabanter, CEO a.i. van BECI, tijdens een levendige discussie.

Bouwen, renoveren en ondernemen

In haar memorandum wijst BECI op de belangrijke uitdaging waar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor staat: streven naar een werkgelegenheidsgraad van 80% tegen 2030. Tijdens het derde verkiezingsdebat georganiseerd door BECI, benadrukte de Brusselse Minister van Werk, Bernard Clerfayt, dat om deze doelstelling te halen, meer dan 120.000 getalenteerde mensen op de arbeidsmarkt moeten komen. Volgens Françoise De Smedt kan dit cijfer alleen worden gehaald als ongeschoolde mensen worden opgeleid voor beroepen, en specifiek voor knelpuntberoepen. "We moeten opleiden waar er kansen op werk zijn", legt het Brussels parlementslid uit, waarbij ze de aandacht vestigt op de renovatie- en bouwsector, die ze als "veelbelovend" omschrijft. Bovendien helpt deze bedrijfstak ook om meer woningen te creëren in het Gewest.

Om deze sectoren aantrekkelijk te maken, wil de Brusselse lijsttrekker van de PTB de loonvoorwaarden van deze knelpuntberoepen verbeteren. "Een verhoging van de lonen zorgt er ook voor dat mensen meer kunnen consumeren en zo de economie in gang zetten", argumenteert ze. Pascal Smet is het hiermee eens en benadrukt dat "Brussel eerlijk moet kunnen betalen". Met andere woorden, hoe groter het tekort aan arbeidskrachten in een sector, hoe meer de lonen moeten stijgen.

 

"Het grootste probleem van Brussel is tegelijkertijd ook de oplossing"
- Benjamin Dalle

Benjamin Dalle wijst erop dat ongeveer 250.000 Brusselaars op werkende leeftijd werkloos zijn. Dit cijfer vertegenwoordigt echter ook het talentpotentieel van het Gewest: "Het grootste probleem van Brussel is tegelijkertijd ook de oplossing", zegt de Vlaamse minister van Brussel. Hij moedigt vooral jongeren aan om ondernemer te worden.

Brussel, de perfecte imperfecte stad?

City Marketing stond centraal in dit vierde verkiezingsdebat. Onder het motto "Perfectly Imperfect" ondersteunt dit initiatief de promotie van Brussel in al zijn vormen in het buitenland: zowel via zijn imago als via zijn ondernemingen. "We moeten Brussel beter verkopen om investeerders aan te trekken", legt Pascal Smet uit. Daarom benadrukt de voormalige Brusselse staatssecretaris het belang van het toewijzen van fondsen aan City Marketing.

Benjamin Dalle is het hier echter niet mee eens. Volgens hem "komt de beste stedelijke marketingstrategie van de initiatieven van de stad zelf, niet van de marketeers". De gewestelijke lijsttrekker van CD&V heeft zijn twijfels over de slogan van dit initiatief: hoe kun je iets dat niet perfect is met succes verkopen? Op deze vraag antwoordt Pascal Smet: "Brussel is een imperfecte stad, maar dat is de realiteit, en we kunnen niet iets verkopen dat niet waar is", alvorens eraan toe te voegen: "en dat is hoe de Brusselaars zich thuis voelen.

"Ons Gewest is niet langer aantrekkelijk, want de middenklasse trekt steeds meer weg, vooral door de problemen met aantrekkelijkheid en mobiliteit. Maar we hebben hen nodig om onze bedrijven draaiende te houden, dus we moeten er alles aan doen om hen in Brussel te houden", betreurt Françoise De Smedt. Om hen aan te moedigen om te blijven, zou de Brusselse fractieleider van de PTB de huurprijzen, die de laatste jaren sterk gestegen zijn in verhouding tot de inkomens, willen verlagen.

Besparen koste wat kost

Vanwege de kolossale schuld van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verwacht BECI van de politieke vertegenwoordigers dat ze met oplossingen komen om deze schuld aan te pakken. Terwijl Françoise De Smedt ervoor pleit om miljardairs te belasten zodat ze hun geld kunnen herinvesteren in de maatschappij, zet Benjamin Dalle in op jobcreatie om extra inkomsten te genereren.

De CD&V-kandidaat dringt er ook op aan om voorrang te geven aan de belangrijkste taken van het Gewest (namelijk: mobiliteit, werkgelegenheid, huisvesting, veiligheid en netheid) en niet-essentiële bouwwerken, zoals een museum op het dak van een winkelcentrum of op een kanaal, of zelfs de aanleg van metrolijn 3 opzij te zetten. Volgens hem zou dit al bijna 100 miljoen euro besparen. Pascal Smet is het daar echter niet mee eens en zegt dat dit nu net bijdraagt tot de aantrekkelijkheid van Brussel.

"Brussel produceert meer dan 17% van het Belgische BBP"
- Françoise De Smedt

Om de gewestelijke schuld te beperken, stelt Benjamin Dalle ook voor om de structuren te stroomlijnen en gemeenten op een bepaald moment samen te voegen. Deze aanpak zou het Gewest bijna 100 miljoen euro kunnen besparen. Pascal Smet is echter meer voorstander van het samenvoegen van districten (bijv. hub.brussels met visit.brussels) dan van het samenvoegen van gemeenten.

Françoise De Smedt pleit voor een herfinanciering van de federale overheid. "Brussel produceert meer dan 17% van het Belgische BBP. Het is vanzelfsprekend dat als Brussel veel rijkdom produceert, een deel ervan terug naar Brussel moet komen.

Samengevat

Ondanks de meningsverschillen lijkt iedereen de grote uitdagingen voor Brussel te erkennen. Om die aan te pakken, is het absoluut noodzakelijk dat het Brussels Gewest werkgelegenheid creëert, de uitgaven vermindert en Brussel aantrekkelijker maakt. BECI hoopt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen 2030 de doelstelling zal verwezenlijkt hebben om een dynamische en voorbeeldige stad te worden.


in Beci
Era Balaj 30 april 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren