Circular Business Awards : een Brusselse onderneming bekroond

21 maart 2024 door
Era Balaj

Van Brussel tot Henegouwen, Snappies is een Brusselse start-up die zich gevestigd heeft in de markt van wasbare, herbruikbare luiers. Uit de 8 andere genomineerde Belgische bedrijven kreeg hun duurzame project de tweede plaats bij de Circular Business Awards. Interview met Maximilien Ernst, medeoprichter. 

"Snappies is een voorbeeld van een dynamische start-up", merkte Roland Moreau, lid van de jury van de Circular Business Awards op tijdens de uitreiking op 14 maart ter ere van de beste circulaire projecten van Belgische ondernemingen. Van de 44 inzendingen waren er 8 genomineerd, waaronder 2 Brusselse bedrijven. Een van hen behaalde de tweede plaats met de Silver Award, achter Juunoo, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame constructie. Het gaat hier om Snappies, een onderneming die wasbare, circulaire luiers voor kinderdagverblijven aanbiedt. 

Snappies, opgericht door Maximilien Ernst en Aymeric de Pret, bezorgt verse luiers en verzamelt de vuile luiers, reinigt ze, droogt ze en brengt ze terug naar de kinderdagverblijven. "We bieden deze dienst aan terwijl we de kinderdagverblijven ook begeleiden in het juiste gebruik van de herbruikbare luiers. We willen controle houden over het hele proces", legt een van de medeoprichters uit. In Brussel levert het bedrijf de luiers per bakfiets. Een initiatief dat de jury van de Circular Business Awards aansprak. 

 

U bent uit 44 projecten geselecteerd voor de Circular Business Awards en hebt de Silver Award gewonnen. Wat betekent dit voor u?

Het is geweldig. Ik stond ervan versteld. Ik kende de andere deelnemende bedrijven niet. Tijdens de uitreiking maakte ik een praatje met een van hen en iemand zei tegen me: "We zijn een bedrijf van 7.000 mensen”. Ik was erg verbaasd omdat we maar met z'n vijven zijn. We hebben niet dezelfde impact of hetzelfde bedrijfsmodel. Zij zijn wereldwijde spelers, terwijl wij in Brussel en Henegouwen gevestigd zijn. 

Ik was dus erg blij dat de jury rekening hield met de impact en het potentieel van ons bedrijf, en niet zozeer met de omvang. Dat zal onze geloofwaardigheid vergroten en natuurlijk ook onze zichtbaarheid. Er wordt ons vaak gevraagd of we echt 'circulair' of ecologisch zijn. Hier hebben we het bewijs dat een jury van experts op het gebied van milieu, ecologie en circulariteit van ondernemingen ons heeft verteld "ja, jullie zijn een circulair bedrijf". 


Roland Moreau, lid van de jury, zei zelfs dat jullie een voorbeeld zijn van een dynamische start-up in de circulaire economie. Hoe heeft u deze opmerking ervaren? 

Met veel trots, want het is erkenning. Aymeric, de medeoprichter, en ik hebben vier jaar geknokt, vuile luiers schoongemaakt en klanten overtuigd, soms met een maandomzet van 250 of 300 euro. We moeten proberen rond te komen en daarvan te leven. Het is erg ingewikkeld. We zijn dus heel trots dat we deze erkenning gekregen hebben. Daarnaast hoop ik ook dat we anderen kunnen inspireren. Als er bedrijven zijn die ons voorbeeld volgen en dezelfde impact achter zich hebben, zouden we heel blij zijn.   

Hoe maak je kinderdagverblijven bewust van deze circulaire luiers? 

We richten ons echt op het ecologische aspect. Sommige kinderdagverblijven zijn er vatbaar voor en andere helemaal niet. In elk geval doen we ons best om mensen bewust te maken en ons product te verkopen. We zien nu dat sommige kinderdagverblijven langzaam beslissen om over te schakelen op iets ecologischers. We hebben bijvoorbeeld ongeveer twee jaar geleden contact opgenomen met die van de gemeente Rebecq, tussen Tubize en Enghien, maar ze waren niet geïnteresseerd. Daarna, drie of vier maanden geleden, belden ze terug omdat ze besloten hadden om een alternatieve oplossing te zoeken. Er zijn dus bepaalde dingen die door de overheid op verschillende niveaus worden ingevoerd.   

Hoe reageren de Brusselse kinderdagverblijven op uw project? 

Wat de gemeentelijke kinderdagverblijven betreft, hebben we de aanbesteding van de Stad Brussel gewonnen om al haar 40 kinderdagverblijven tegen eind 2026 te laten omschakelen op herbruikbare luiers. Dat was een opluchting omdat dit onze eerste klant was en de eerste die ons vertrouwde. De Stad Brussel lanceerde dus ons eco-kinderdagverblijvenproject. We gingen van 2 kinderdagverblijven naar 9, en nu gaan we naar 40. Dat is fantastisch. In privékinderdagverblijven daarentegen is de situatie nog gemengd. Uitbaters van kinderdagverblijven moeten ook akkoord gaan om wat meer geld uit te geven, want we kosten helaas meer dan wegwerpluiers.   

Hoe krijgt u het voor elkaar om met vijf mensen in een bedrijf als het uwe een project als dit te lanceren? 

Het draait allemaal om het optimaliseren van de logistiek. We hebben veel vertrouwen in de werknemers met wie we werken, ze zijn goud waard! Maar het is natuurlijk veel werk en je moet altijd flexibel zijn. Dus met flexibiliteit en aanpassing redden we het echt.   

Waarom was het belangrijk voor u om een duurzaam project op te starten? 

Er was geen sprake van om een bedrijf te starten dat geen impact had. Beetje bij beetje hebben we een impact op de markt waarin we ons vestigen en dat is wat ons vandaag echt motiveert. We willen ook echt mikken op een groot marktaandeel in België en zullen misschien samenwerken met de steden Gent, Namen en Luik. In feite rekenen we er echt op dat onze oplossing evenwichtig is. Ik denk ook dat we altijd voorzichtig moeten zijn met greenwashing. Ik hoop dat we dankzij de overwinning van donderdagavond kunnen aantonen dat we niet aan greenwashing doen en dat er echt een impact achter zit.  


➤  Bovendien ondersteunt en begeleidt Beci ook bedrijven bij hun duurzame initiatieven en organiseert regelmatig ESG-evenementen (Environmental Social Governance). Wilt u meer te weten komen? Bekijk de agenda

 

in ESG
Era Balaj 21 maart 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren