303030 – City Climate Challenge: 300 nieuwe elektrische laadpalen in Brussel

7 mei 2020 om 15:05 

Eind 2020 zal Brussel worden uitgerust met 300 oplaadpunten voor elektrische wagens langs de Louizalaan. Dit grote project genaamd “Electric Avenue” heeft de juryprijs gewonnen van de eerste editie van de 303030 City Climate Challenge. Het project zal worden uitgevoerd door BePark in samenwerking met Sibelga, Engie, Total, en Febiac.

Hoewel de COVID-19-crisis een positieve impact heeft op de CO2-uitstoot in Brussel, moeten we ook nadenken over de rol die we aan de ecologische transitie zullen geven post-crisis. Wat vele CEO’s, wetenschappers en ministers in Europa betreft, is het alvast duidelijk: het plan van herstel moet de strijd tegen klimaatverandering centraal stellen in zijn economische strategie, met een nieuw economisch model dat veerkrachtiger, lokaler en inclusiever is.

Het zijn precies deze waarden die het project 303030 – City Climate Challenge is blijven verdedigen sinds de lancering op de Brussels Meets Brussels in oktober 2019. Tijdens deze ceremonie hebben bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich ge√ęngageerd om hun middelen en advies ter beschikking te stellen om een dynamiek te¬† lanceren van collectieve intelligentie die de CO2-uitstoot in de regio met 30% moet laten dalen tegen 2030. Deze partners zijn intensief blijven werken om deze doelstellingen te bereiken dankzij de talrijke georganiseerde werkvergaderingen in de sectoren van de mobiliteit, energie en bouw.

Van de hoogwaardige collaboratieve projecten in de sectoren van de mobiliteit, gebouwen en energie[1] die tijdens de City Climate Challenge werden gepresenteerd, won Electric Avenue de eerste prijs van de jury. De juryvoorzitter, Marc Decorte, legt uit: “Electric Avenue is een concreet collaboratief project dat op korte termijn duurzame oplossingen biedt. Tegen het einde van het jaar zal het de elektrische mobiliteit in Brussel hebben verbeterd, wat zal bijdragen tot de vermindering van CO2 en geluidsoverlast.

Julien Vandeleene, CEO van BePark en co√∂rdinator van dit project, legt uit: “Het doel is om de toegang tot en het gebruik van deze laadpunten in private parkings voor alle gebruikers van elektrische voertuigen te vergemakkelijken. Op deze manier willen we de transitie naar duurzame mobiliteit ondersteunen en faciliteren. Uit schattingen blijkt dat in 2030 meer dan 500.000 auto’s elektrisch zullen zijn. Het is dus ook aantrekkelijker voor de Brusselse gebouwen die deze terminals installeren.”

Dankzij dit project kan de private sector bijdragen tot de installatie van 300 extra oplaadpunten. Het biedt alleen al op de Louizalaan een capaciteit van 45.000 herlaadbeurten per maand. Deze laadpalen worden ge√Įnstalleerd op 300 private parkeerplaatsen en off-street, voor een goedkopere, snellere, veiligere en meer ecologische oplossing. Waarom Avenue Louise? Omdat het een gemengde buurt is (bewoners / bedrijven), met een hoge dichtheid en bereikbaarheid. Het potentieel voor gebruik is groot: door bedrijven tijdens kantooruren en door bewoners de rest van de tijd.

Met dit project hebben de partners van ‚ÄúElectric Avenue‚ÄĚ een financiering van ‚ā¨5000 gewonnen, die als doel heeft de technologie√ęn voor het project verder te helpen ontwikkelen. Deze zullen het mogelijk maken om de beschikbare oplaadpalen aan te duiden, toegang te krijgen tot de parkeergarage en te betalen volgens gebruik. “Dit project heeft ook de jury veroverd”, zegt Marc Decorte, ‚Äúomdat het een oplossing is die een model biedt dat heel gemakkelijk repliceerbaar is over Brussel en bijdraagt ‚Äč‚Äčaan de ecologische doelstellingen van de City Climate Challenge “.

De tweede plaats gaat naar het project van multimodaliteit, gecoördineerd door Jeasy in samenwerking met Pasha Parking, Brussels Airport, de NMBS en Sodexo. Dit collaboratief project heeft als doel te voldoen aan de groeiende vraag naar multi- en intermodaal reizen door alle spelers van de mobiliteit in Brussel in éénzelfde app te integreren. Dit project zal genieten van een door de jury aangeboden coaching. 

In deze tijd van gezondheidscrisis lanceert juryvoorzitter Marc Decorte een oproep: “Het moment voor veerkracht is nu: innovatie is aan de gang, en het wordt beloond. Met onze partners van de City Climate Challenge blijven we kwaliteitsprojecten ondersteunen in sectoren die uiteenlopen van stadslandbouw, duurzaam bouwen en renoveren, de energie-effici√ęntie van gebouwen, enz. ‚ÄĚ Benieuwd naar het verdere verloop? Kom dan in oktober naar de Brussels Meets Brussels om meer te weten te komen over de ontwikkeling van deze projecten.

 

Voor meer info: 303030.brussels

 


[1]From Monomodality to Multimodality gecoördineerd door Jeasy met Pasha Parking, Brussels Airport, NMBS en Sodexo

The replacement of large co-property boilersgecoördineerd door CO2logic met  Sibelga, VINCI, Veolia, Edenred, Engie en Confederatie Bouw

Greening of Fleets gecoördineerd door TRACTEBEL met Engie, ING, Total, Solvay, LeasePlan, Brussels Airport  en Sibelga

Up4North: Sustainable Shuttles gecoördineerd door Up4North met AG Real Estate, Engie en Tractebel

Electric Avenue gecoördineerd door BePark met Sibelga, Engie enFebiac

 

Newsletter Générale - Article

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen