Back to business: tips om aanwervingen terug op te starten

9 juni 2020 om 17:06 

Heel wat bedrijven kozen er tijdens de lockdown voor om hun rekruteringen even on hold te zetten. Nu zo’n 66 %  van de Belgische bedrijven een concreet plan klaar heeft om opnieuw back-to-business te gaan, wordt de nood aan nieuwe collega’s binnenkort weer even groot als voorheen. Maar hoe pakt u de heropstart van uw aanwervingen nu aan?

In een rondvraag bij meer dan 700 Belgische bedrijven peilden we hoe ze er na twee maanden lockdown voor staan. Uit de peiling bleek onder meer dat de omzet van bedrijven gemiddeld met de helft daalde door het covid19-virus. Toch is meer dan een kwart van de Belgische managers vrij optimistisch en verwachten ze deze achterstand weg te werken in de komende drie tot zes maanden.

 

Opnieuw aan het werk na de lockdown

Bij 66 % van de deelnemende bedrijven ligt er een plan klaar om opnieuw aan de slag te gaan. Thuiswerk wordt voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van het nieuwe werken. Rekruteren hoort bij sommige bedrijven nog niet meteen tot de plannen, maar 21 % van de bedrijven begint vandaag opnieuw aan te werven. Nog eens 20 % start daar over 3 tot 6 maanden mee.

 

Wanneer opnieuw starten met rekruteren?

Heel wat bedrijven zetten hun aanwervingen even on hold tijdens de lockdown en twijfelen nu over de beste periode om opnieuw te starten met het zoeken naar nieuw talent. Dat is natuurlijk voor elke sector en elk bedrijf verschillend, maar hou bij het bepalen van het juiste rekruteringsmoment rekening met:

  • Het feit dat uw onderneming over 3 tot 6 maanden opnieuw op volle toeren draait.
  • De gemiddelde duur van een aanwerving is enkele maanden, reken op 1 maand voor de meest voorkomende profielen tot 7 maanden voor meest schaarse profielen. Daarom is belangrijk om te anticiperen en dus tijdig te beginnen!
  • Tegen het einde van de zomer zullen naar schatting 100.000 getalenteerde young graduates de arbeidsmarkt betreden
  • De zomer is bij uitstek een moment waarop talenten een jobswitch overwegen. Wees er als de kippen bij met uw vacature!

 

Veilig rekruteren na de lockdown: zo kan het!

Niet alleen het werken zelf zal anders zijn en meer vanop afstand gebeuren. Ook rekruteren zal in de toekomst op andere manieren georganiseerd worden. U kan als bedrijf met een aantal ingrepen de social distancing garanderen aan sollicitanten. Zo kunt u face-to-face gesprekken vervangen door video-sollicitatiegesprekken en zelfs een onboarding organiseren vanop een veilige afstand.

Voor meer informatie over video-sollicitatiegesprekken en hoe u zich daar het beste op kunt voorbereiden, nodigen wij u uit om onze webinar ‘Rekruteren vanop afstand’ te (her)bekijken.

StepStone

 

Meer weten over het back-to-businesspack? Klik snel hier.

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen