De 5 voordelen van participatieve rekrutering

18 september 2019 om 15:09 

©GettyImages

[Coproductie] Rekrutering is niet langer een speelterrein dat voorbehouden is aan human resources. In sommige bedrijven wordt het personeel voortaan betrokken in het proces. Het zijn dan ook eigenlijk de werknemers zelf die hun toekomstige collega’s kiezen. Ontdek de 5 voordelen van deze nieuwe rekruteringsmethode.

De rekruteringssector is volop aan het evolueren. Om de beste kandidaat voor een bepaalde functie te vinden, moet de rekruteerder creatief zijn. Hij kan de rekrutering uitbesteden of zich aan nieuwe methodes wagen, zoals jobdatinghet escape game of participatief rekruteren. Participatief rekruteren – soms ook ‘coöptatie’ genoemd – is gebaseerd op vertrouwen en biedt heel wat voordelen.

1. De rekruteringskosten zijn lager 

Bij participatief rekruteren, wordt een beroep gedaan op de medewerkers van het bedrijf en hun netwerk om de perfecte kandidaat te vinden. Voor deze procedure is het dus niet nodig om een aantrekkelijke vacature op te stellen noch om te betalen om de jobaanbieding te laten publiceren. Je moet ook niet extra investeren in privé-rekruteringskantoren. De vacatures worden enkel intern verspreid en daarna doet de mond-tot-mondreclame de rest. Voorzie wel een ‘peterschapspremie’ voor de werknemer die de witte raaf gevonden heeft.

Om de rekruteringskosten te drukken, kun je ook gebruikmaken van de diensten van Select Actiris, want die zijn volledig gratis.

2. De snelheid van de rekrutering

Participatief rekruteren maakt een vlotte en efficiënte rekrutering mogelijk. De preselectiefase wordt uitgevoerd door de medewerkers zelf. Dankzij hun kennis van het bedrijf kan er meer gericht naar kandidaten worden gezocht om zo meteen de meest interessante profielen te weerhouden. Bovendien hebben alle kandidaten die gecoöpteerd worden het voordeel dat ze jouw bedrijf al goed kennen.

3. Atypische profielen

Rekruteren houdt altijd een risico in. Het is altijd gokken op een bepaalde kandidaat. Door participatief te rekruteren, daalt dit risiconiveau. Deze rekruteringsmethode trekt daarnaast ook profielen aan die misschien niet gesolliciteerd zouden hebben bij het zien van de titel of de jobomschrijving van een vacature. Omdat de kandidaat wordt aangebracht door een van je medewerkers, zul je meer aandacht besteden aan andere persoonlijke kwaliteiten van dit atypische profiel.

4. Motivatie van het personeel

De werknemer wordt rekruteerder. Hij krijgt op die manier verantwoordelijkheid, wat zijn carrière bij het bedrijf en zijn ontwikkeling een nieuwe dimensie geeft. Door iemand voor te stellen, staat de medewerker garant voor de kwaliteiten van deze kandidaat. Een constructieve houding die op haar beurt een gezonde rivaliteit binnen het bedrijf creëert. Ook de integratie van nieuwe werknemers zal hierdoor vlotter verlopen.

5. Bedrijfscultuur

Door participatief te rekruteren, gaat je bedrijf start-upgewijs te werk. Deze nieuwe rekruteringsmethode is dan ook hypermodern en toekomstgericht. Het is de uitgelezen gelegenheid om de bedrijfscultuur een nieuw elan te geven en meteen ook de algemene sfeer in het bedrijf te boosten.

 

 

Rekruteringstips nodig? Neem contact op met Select Actiris.

Delen