Lowco, een soort ‘Tinder’ van de ecologische transitie

3 april 2018 om 15:04 

Van links naar rechts: Corentin Bastin, Kristoffer Berger en Antoine Ramet, drie oprichters van het Lowco project.

Onlangs maakten we kennis met Lowco, een tof ontwerp van applicatie, bedoeld om lokale en low carbon producenten, ambachtslieden en handelaars in de Federatie Wallonië-Brussel te ondersteunen.

 

Elke dag vinden we op App Store en Google Play nieuwe apps voor slimme carsharing, om verspilling van dagelijkse consumptiegoederen tegen te werken of om clandestiene stortplaatsen en gaten in het wegdek te lokaliseren. Laten we nu uitkijken naar een nieuwkomer die nog sterker verankerd is in de ecologische transitie: Lowco, een applicatie waarmee u lokale en low carbon producenten, ambachtslieden en handelaars niet alleen kunt opsporen maar ook op verscheidene manieren ondersteunen.

In 2015 is dit niet meer dan een losse idee. Kristoffer Berger, een veelzijdige, pas gediplomeerde student politieke wetenschappen aan de ULB vormt een groepje vrienden met complementaire profielen. Ze verkrijgen een pre-activiteitsbeurs van de Waalse Agence pour l’Entreprise et l’Innovation. Met een vriend antropoloog en een andere die maatschappelijk werker is, schetst hij wat later Lowco zou worden. Het structurele concept werken ze vervolgens af met de steun van de federatie van sociale ondernemingen SAW-B. De interface, die vandaag nog in projectfase is (nvdr: de lancering is in de zomer 2018 gepland), biedt vier rubrieken: voeding, mode/welzijn, vrije tijd/opleidingen en huis & diensten.

 

Lowcoscope: een betrouwbaar en welwillend evaluatietool

De applicatie berust op een evaluatiemodule: de Lowcoscope. “Met dit hulpmiddel dat ons multidisciplinair team heeft ontwikkeld, kunnen zorgvuldig geselecteerde gebruikers (de zogenaamde ‘Lowcomotoren’) aan de hand van een analyseschema de voorgestelde handelszaak, ambachtsman, restaurant of dienst beoordelen”, vertelt Kristoffer. Let wel: dit heeft niets te maken met de kritiek die we vaak tegengekomen op platformen als Amazon of Tripadvisor. “Lowco is noch toegeeflijk, noch verwoestend. Wij willen de gebruikers van Lowco er toe brengen een welwillende houding aan te nemen tegenover de lokale handelaars, ambachtslieden en producenten.”

Op die manier wil Lowco bijdragen tot een evenwichtige informatie: de consument wordt geïnformeerd over de aard van de aangeboden producten en diensten; anderzijds draagt hij, door zijn aankopen in dit verkooppunt, bij tot meer duidelijkheid over het betrokken economische model. Kristoffer Berger windt er geen doekjes om: “Onze aanpak is opbouwend. Wij mikken op ecologische liefde op het eerste gezicht om langdurige relaties aan te knopen tussen de consumenten en de lokale en duurzame producenten en ambachtslieden”. Vandaar de vergelijking van Lowco met een soort Tinder van de ecologische transitie.

Met de app kunnen de gebruikers bovendien de aanbiedingen van de geregistreerde handelaars, ambachtslieden en producenten evalueren. Denk maar aan de lancering van een nieuwe dienst, een nieuwe biokaas, een nieuwe milieuvriendelijke leveringsformule enz.

Lowco financiert zich door een bijdrage van 50 euro te vragen aan de geregistreerde producenten en handelaars. Dit betekent minder dan 14 cent per dag. Omdat Lowco te maken heeft met het verenigingsleven, zijn contacten aan de gang met overheden om bijkomende steun te verkrijgen. Het model zal bovendien gebruikmaken van het vrijwilligerswerk van een gemeenschap van ‘Lowcomotoren’. “Vandaag hebben we nog niet gecommuniceerd, maar we mogen al rekenen op een twintigtal Lowcomotoren die hun hulp spontaan hebben aangeboden om de applicatie in werkelijke omstandigheden uit te testen. Die mensen komen van overal en bevestigen dat het project werkelijk aan een verwachting van de consument beantwoordt, zeker omdat we nog niet actief zijn gaan communiceren.” Een ander aanmoedigend element is de zogenaamde ‘growdfunding’-campagne (een knipoogje aan crowdfunding), die eind 2017 door Village Partenaire werd georganiseerd en die ondertussen al meer dan € 10.000 euro van zowat 350 donoren heeft vergaard.

Informatie: https://lowco.org

 

Delen