Recruiters die actief luisteren, weten meer

11 mei 2021 om 14:05 

[Actiris artikel]

Recruiters of werkgevers vinden het soms lastig om niet zelf de hele tijd het woord te voeren tijdens een sollicitatiegesprek. Zo’n gesprek mag echter geen monoloog zijn, maar een dialoog waarin elk woord telt. Door actief te luisteren verhoog je de kwaliteit van de uitwisseling.

Misschien herken je dit: je nodigt een kandidaat uit voor een sollicitatiegesprek en wanneer hij of zij de deur uit is, blijf je achter met een pak onbeantwoorde vragen en wil je meer te weten komen. Deze bedenking is heel menselijk en normaal. Want bij zo’n gesprek hebben we allemaal de neiging om te veel zelf te praten. Actief luisteren is een techniek om meer aandacht op te brengen voor wat de kandidaat zegt en de juiste vragen te stellen. Je leidt de kandidaat als het ware naar onderwerpen waarover je meer wil weten. Actief luisteren is trouwens echt niet zo moeilijk.

1. Vragen stellen

Actief luisteren steunt op een empathische ingesteldheid en (de juiste) vragen stellen. Hoe beter je de reacties en emoties van de kandidaat aanvoelt, hoe meer relevante vragen je kan stellen om het gesprek de juiste richting uit te sturen. De eerste gouden regel luidt: kom los van je notities. Soms zijn die nuttig, bijvoorbeeld om een kandidaat feedback te geven, maar anders laat je dat notitieboekje beter dicht. Neem een open, aandachtige houding aan, kijk de kandidaat in de ogen. Dat geeft je een dubbel voordeel: je mist geen enkel detail van het gesprek en de kandidaat voelt zich gewaardeerd.

Vanuit die houding is het veel eenvoudiger om de juiste vragen te stellen. Probeer vooral dieper in te gaan op wat hij of zij gezegd heeft, om de motivatie en het loopbaantraject beter te begrijpen.

Geef ook altijd de voorkeur aan open vragen, dus vragen die niet met een eenvoudige “ja” of “nee” zijn te beantwoorden. Begin je vragen bijvoorbeeld met “hoe komt het dat …” of “waarom zegt u dat …”.

Een gesprek mag echter geen monoloog zijn, maar een dialoog waarin elk woord telt.

2. Herformuleren

Herformuleren is eveneens een essentiële techniek als je actief luistert. Je laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat de kandidaat te zeggen heeft en je checkt of je alle nuances van het gesprek hebt begrepen. Herformuleren is een manier om tot meer diepgang te komen binnen de enigszins strakke formule van het sollicitatiegesprek. Met zinnen als “Als u dat zegt, bedoelt u dan dat …” geef je de kandidaat de ruimte om na te denken over wat hij of zij net heeft gezegd en misschien wat dieper op het onderwerp in te gaan.

3. Focus

Bij actief luisteren is de juiste focus erg belangrijk. Geef vanaf het begin van het gesprek aan wat het doel en de voornaamste fasen van het gesprek zijn. Laat je niet verleiden om mee te gaan in uitweidingen en aarzel niet om de focus weer naar het essentiële te verleggen. Actief luisteren betekent dat je op zoek gaat naar de meest relevante elementen in de woorden van de kandidaat.

Ontvang je graag nog andere tips om efficiënt te rekruteren? De consultants van Select Actiris begeleiden je gratis bij alle aspecten van je aanwervingsprocedure.

 

actiris logo

Delen