Werkaanbieding schrijven: vuistregels voor een vacature die opvalt

Door Chomicha Boudakhani  - 29 mei 2019 om 14:05 

Close up image of woman's hand working on laptop in office.

[Coproductie] Of je nu op zoek bent naar je eerste werknemer of versterking zoekt voor je team, een werkaanbieding opstellen is de eerste cruciale stap van elk wervingsproces. Met enkele basisregels zorg je ervoor dat je vacature opvalt én dat je er de juiste kandidaten mee aanspreekt.

Wie, wat, waar, wanneer en waarom? De antwoorden op de vijf klassieke w’s vormen de kern van je vacaturetekst:

  • Wie: wat zijn je vereisten qua technische competenties, talenkennis, ervaring en/of diploma? Welke – persoonlijke en professionele – kwaliteiten moet de nieuwkomer in huis hebben? Gelden er nog andere belangrijke criteria (bv. attesten, rijbewijs …)?
  • Wat: uit welke taken bestaat de functie en welke verantwoordelijkheden gaan ermee gepaard?
  • Waar: op welke locatie gaat de medewerker aan de slag? Moet hij of zij ook soms de weg op? Is er een mogelijkheid tot thuiswerk?
  • Waarom: zoek je een nieuwe werknemer ter vervanging – bijvoorbeeld na een pensionering, breid je je team uit of gaat het om een volledig nieuwe functie?
  • Wanneer: welk contracttype bied je aan? In het geval van een tijdelijke overeenkomst: wat is de duurtijd? Vanaf welk moment komt de werknemer idealiter in dienst en wat is het uurrooster?

Verder is het belangrijk dat je vacature boven de massa uitsteekt. Onderzoek wijst immers uit dat sollicitanten op minder dan een minuut tijd beslissen of een jobaanbieding iets voor hen is of niet. Met deze tips stel je een vacature op die niet alleen compleet is, maar ook opvalt:

 

1. Scanbaar

Sollicitanten lezen je vacature online, dus ze scannen de info veeleer dan dat ze je tekst van het begin tot het einde uitpluizen. Hun aandacht trek je door de belangrijkste info bovenaan te zetten. Werk de rest van de vacature uit in korte paragrafen en gebruik waar mogelijk opsommingstekens. Ook tussentitels en vetgedrukte woorden bevorderen de scanbaarheid. Je wilt immers dat je werkaanbieding in het oog springt bij de beste kandidaten.

 

2. Concreet

Ga voor een specifieke functietitel die de job en de verantwoordelijkheden goed samenvat. Een formulering als ‘administratieve duizendpoot’ vervang je beter door ‘managementassistent’ wanneer u op zoek bent naar een rechterhand voor de zaakvoerder.

Hetzelfde geldt voor de functieomschrijving, de vereisten en je activiteiten: door het bij de feiten te houden, geef je kandidaten een helder beeld van de job en het bedrijf waarvoor ze solliciteren. Nog te vaak bulken vacatures van de vage uitdrukkingen of clichés als ‘flexibel’, ‘hands-on’, ‘dynamisch’ … Niet alleen zijn dergelijke kwaliteiten moeilijk meetbaar, de beoordeling ervan hangt ook sterk af van de persoon die de sollicitatiegesprekken voert. Bovendien loop je het risico dat de geknipte kandidaat je werkaanbieding gewoon wegklikt.

 

3. Bondig

Omschrijf de activiteiten van je bedrijf en het takenpakket in enkele treffende zinnen. Hetzelfde geldt voor het kandidatenprofiel: beperk je tot een vijftal vereisten waarop je effectief zult selecteren. Lange lijsten met profielkenmerken ontsnappen toch aan de aandacht van de scannende lezer. Of erger nog: sollicitanten laten je vacature links liggen omdat ze denken dat de lat veel te hoog ligt.

Tip

Vind je het lastig om te schrappen? Vraag dan aan medewerkers met een gelijkaardige functie wat zij uniek vinden aan het bedrijf of wat zij boeiend vinden aan hun job. Zo kun je een lange lijst van taken en vereisten beperken tot wat echt relevant is voor een potentiële medewerker.

4. Eerlijk

Werkgevers omschrijven zichzelf graag als ‘innovatief’, ‘vooruitstrevend’ of ‘toonaangevend’. En elke job wordt tegenwoordig als ‘uitdagend’ voorgesteld. Maar is dat allemaal geloofwaardig? Overdrijven of dingen beloven die je achteraf niet kunt waarmaken, is gevaarlijk. Het kan er zelfs toe leiden dat je kersverse werknemer na enkele weken of maanden teleurgesteld weer opstapt.

Tip

Wil je alvast een tipje van de sluier oplichten over het reilen en zeilen op je werkvloer? Laat je medewerkers – of nog beter: de toekomstige teamgenoten van je kandidaat – getuigen waarom ze graag in je bedrijf werken. Zo maak je je werkaanbieding meteen ook een stuk persoonlijker.

5. Persoonlijk

Spreek de sollicitant niet te formeel aan en kies gerust voor ‘je’ of ‘u’. Zo verklein je meteen de afstand tussen jezelf als werkgever en de lezers van je werkaanbieding.

Tot slot nog dit: een korte, scanbare vacature met een persoonlijke touch verlaagt de drempel voor kandidaten. Verder kun je niet genoeg benadrukken dat talent en vaardigheden – verworven op de werkvloer of tijdens de vrije tijd – voor jou de doorslag geven.

Op die manier zul je meer waardevolle kandidaten kunnen overtuigen om voor de job te solliciteren. Ook expliciet vermelden dat je diversiteit nastreeft, geeft geïnteresseerden een extra duwtje in de rug om bij je bedrijf te solliciteren.

Meer tips voor je rekruteringsproces? Ontdek ze in deze blog.

Klaar om je vacature te publiceren?

Via onze kanalen bereik je duizenden Brusselse werkzoekenden. Je beslist of je je rekrutering zelf in handen houdt, dan wel onze diensten inschakelt voor een rekrutering op maat. Onze consulenten bieden je volledig gratis de ondersteuning die je wenst in je zoektocht naar de geschikte werknemer.

 

Delen