Verbeter uw communicatiekracht met uw stem en lichaam

25 mei 2023 om 17:05 

Comment communiquer grâce à sa voix et son corps ? Melanie Hussell nous parle des challenges à relever et surtout comment les relever.  Comment communiquer grâce à sa voix et son corps ? Melanie Hussell nous parle des challenges à relever et surtout comment les relever. 

Heeft u moeite met het spreken in het openbaar? Geen zorgen, u bent niet alleen. Melanie Hussell, een deskundige op dit gebied, bespreekt de uitdagingen die hierbij komen kijken en belangrijker nog, hoe u deze kunt overwinnen. Ontdek waardevolle tips en technieken tijdens de workshop die plaatsvindt op 14 september bij BECI.

Kent u dat gevoel van angst wanneer u een belangrijke toespraak moet houden in het openbaar? Heeft u wel eens last van een “leeg” hoofd tijdens een presentatie, terwijl u weet dat u een expert bent en waardevolle bijdragen kunt leveren? Is het niet frustrerend wanneer uw goede ideeën niet worden geaccepteerd?

 

Spreken voor publiek kan best lastig zijn. 

Wat zijn de uitdagingen?

Het valt me op dat de meeste van mijn klanten te maken hebben met twee belangrijke uitdagingen. De eerste is het overwinnen van verlammende angst of gevoelens van angst. De tweede is het ontwikkelen van een nieuwe set vaardigheden. Hoewel deze uitdagingen met elkaar verband houden, benader ik ze altijd parallel.

Laten we beginnen met angst.

Het is volkomen normaal om u gestrest en angstig te voelen wanneer u voor anderen spreekt. Dit intense gevoel van angst is iets wat veel professionals ervaren, ongeacht hun beroep of status. U bent dus zeker niet de enige die dit doormaakt.

Spreekangst is uitvoerig bestudeerd en wordt zelfs in het Engels aangeduid als PSA (Public Speaking Anxiety). Onderzoeken hebben aangetoond dat 40 tot 70% van de bevolking in meer of mindere mate last heeft van spreekangst. Dit kan zich uiten in een “leeg” hoofd, klamme handen, een trillende stem, te snel praten, enzovoort.

Naarmate uw carrière vordert, wordt de noodzaak van communicatie steeds duidelijker, wat uw angst kan vergroten. U voelt zich kwetsbaar en beoordeeld, en u beseft hoe essentieel deze vaardigheid is voor zowel u als voor uw organisatie.

Wat ik de afgelopen tien jaar heb ontdekt, is dat veel professionals ook in hun moedertaal, zowel in het Frans als in het Nederlands, niet beschikken over deze essentiële vaardigheden. Het resultaat? Ze ervaren voortdurende angst en stress wanneer ze in het openbaar moeten spreken, en ze zijn gefrustreerd door hun prestaties. Dit gevoel wordt nog sterker wanneer ze zich in het Engels moeten uitdrukken. Velen van hen zijn gewoon erg angstig.

Misschien klinkt dit u bekend in de oren.

Laten we nu overgaan naar de tweede uitdaging: het aanleren van nieuwe vaardigheden. Helaas worden presentatievaardigheden niet onderwezen op scholen of universiteiten, vooral niet in technische studies zoals ingenieurswetenschappen, natuurwetenschappen en informatica. En zelfs wanneer er wel aandacht aan wordt besteed, blijft het meestal beperkt tot basisniveau. Dit betekent dat mensen de werkomgeving betreden zonder dat ze de kunst van het spreken in het openbaar beheersen. Pas later, wanneer de behoefte zich voordoet, volgen sommige mensen snelcursussen van één of twee dagen, maar deze hebben niet het gewenste effect op hun communicatievaardigheden.

Ik ben ervan overtuigd dat het niet nodig is om vloeiend of perfect Engels te spreken om uitstekende presentaties te geven. Wat nodig is, is een uitstekende prestatie.

Hoe kunnen we deze uitdagingen overwinnen?

Effectieve communicatie is een complex en veelzijdig proces. Als ik met klanten werk, evalueer en verbeter ik hun communicatie aan de hand van vier pijlers: taalgebruik, stemgebruik en lichaamstaal, essentiële presentatievaardigheden (inclusief dia-ontwerp en een krachtige start) en heldere uitspraak.

Op basis van de behoeften van mensen heb ik een uitgebreide online cursus ontwikkeld met 12 modules die alles behandelt wat u nodig hebt om overtuigende en impactvolle presentaties te kunnen geven. Het is een geleidelijke aanpak, omdat er geen snelle oplossingen zijn.

Waarom zijn stem en lichaamstaal belangrijk voor effectieve communicatie? 

Beide spelen een cruciale rol.

Ons brein maakt binnen milliseconden meerdere beoordelingen op basis van wat we zien en horen wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten. Ons onderbewustzijn beoordeelt houding en uiterlijk om te bepalen of we ons op ons gemak voelen en of we die persoon kunnen vertrouwen. Lichaamstaal is daarom essentieel, omdat het uw aanwezigheid en autoriteit versterkt. Mensen zien u als een effectievere leider wanneer u krachtige lichaamstaal hebt.

Het resultaat? U kunt een grotere invloed uitoefenen op uw publiek.

Heeft u een krachtige aanwezigheid wanneer u een ruimte binnenstapt? Weet u hoe u meer ruimte kunt innemen wanneer u voor een publiek spreekt?

En wat dacht u van uw stem? Zodra we onze mond opendoen, maken we direct indruk. Net zoals ons uiterlijk, onze kledingstijl en onze lichaamstaal. Dit gebeurt allemaal op een onbewust niveau.

We associëren vaak een verzorgde uitstraling met professionaliteit, of een glimlach met vriendelijkheid. Dit zijn natuurlijk positieve aannames. Maar er zijn ook negatieve aannames, zoals gekruiste armen of vieze schoenen.

Ditzelfde geldt voor uw stem. Het is uw vocale imago. We hebben allemaal een stem en deze kan ook positieve of negatieve aannames met zich meebrengen.

Onze stemmen zijn complexe instrumenten, maar tenzij we zang- of acteerlessen hebben gevolgd, leren we meestal niet hoe we ze optimaal kunnen gebruiken en waarderen we niet volledig de kracht die dit ongelooflijke hulpmiddel kan hebben.

Ik vraag me af of u zelfs tevreden bent met het geluid van uw eigen stem en of u weet hoe u deze aantrekkelijk kunt maken om uw publiek te boeien, zodat elk woord dat u uitspreekt wordt gehoord en gewaardeerd.

Vooral in online communicatie spelen onze stemmen en ons lichaam een nog belangrijkere rol, aangezien een groot deel van ons lichaam verborgen blijft en de aanwezigheid en energie van een vaak “charismatische” spreker ontbreken.

Hoe kan de workshop “Voice and Body” u helpen bij het aangaan van deze uitdagingen?

Tijdens de workshop, die plaatsvindt op 14 september 2023 bij BECI, van 12:00 uur tot 13:30 uur, gaan we de theoretische principes verkennen die zijn afgeleid van mijn cursusmodules: “Vocal Image” en “Body Language”. Vervolgens zullen we deze principes in de praktijk brengen met boeiende activiteiten die u direct kunt toepassen wanneer u terugkeert naar kantoor.

U leert:

  • Hoe u uw autoriteit kunt tonen met uw lichaam
  • Hoe u een sterke verbinding kunt maken met uw ogen
  • Hoe u uw gebaren kunt versterken
  • Hoe u uw publiek kunt boeien met uw stem

Deze workshop is geschikt voor professionals met een gevorderd tot hoog niveau Engels, dat wil zeggen niveau B2 volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen.

Ik wil dat u zich niet langer zorgen maakt over uw accent, het gebruik van preposities of het gebruik van ingewikkelde Engelse uitdrukkingen. Het is belangrijk dat u zich richt op wat echt van belang is: uw publiek en uw boodschappen. Ik wil dat u impactvol communiceert om positieve veranderingen te inspireren.

Schrijf u nu in voor de workshop “Voice and Body” op 14 september, van 12:00 uur tot 13:00 uur!

Over de auteur

Melanie Hussell

Melanie Hussell

Melanie Hussell is een ervaren Business Communication Coach gevestigd in Brussel. Ze heeft een gevarieerd klantenbestand in heel Europa en Noord-Amerika. Met haar uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven en communicatie coaching helpt Melanie executives en leiders om hun vaardigheden in het spreken in het openbaar te verbeteren.

Melanie heeft bewezen mensen te helpen hun ideeën op een geloofwaardige manier te presenteren, kansen voor verandering optimaal te benutten, hun publiek volledig te betrekken en met gemak en authenticiteit te communiceren. Ze hecht veel waarde aan blended learning en digitale oplossingen. Ze combineert haar online cursus “Overtuigende presentaties” bestaande uit 12 modules met een geavanceerde AI-coachingapp genaamd Yoodli. Hierdoor kan ze een unieke methodologie aanbieden die de vaardigheden van haar klanten versterkt door te werken aan 4 krachtige pijlers van communicatie: Taal – Stem/Lichaam – Presentatie – Uitspraak.

Melanie Hussell-website

Haar missie is om zowel Engelssprekende als niet-Engels sprekende professionals in staat te stellen met impact en zelfvertrouwen te communiceren. Ze streeft ernaar positieve veranderingen binnen en voor hun organisatie te bewerkstelligen, ongeacht hun niveau van Engels, functie of accent.

Delen