Medewerkers betrekken bij de rekrutering: een aanrader!

Door Amélie Alleman  - 6 december 2019 om 12:12 

©GettyImages

[Coproductie] Een beroep doen op medewerkers tijdens een rekruteringsproces houdt een wat voordelen in voor het bedrijf en zijn personeel. Ik ben er van overtuigd dat innovatie in rekrutering hand in hand gaat met een toenemende betrokkenheid van medewerkers. Een toelichting onder zes invalshoeken.

 

  1. Meer betrokkenheid en een diepgaander begrip van de profielen, vandaag en in de toekomst!

U verhoogt de betrokkenheid en de inzet van uw werknemers wanneer u om hun mening vraagt – via werkgroepen om de behoeften en tekorten in de operationele teams te bepalen of wanneer u hen betrekt bij sollicitatiegesprekken. Uw medewerkers voelen zich dan erkend. En u krijgt een beter inzicht in de vaardigheden die het bedrijf nodig heeft om te blijven innoveren, nu en in de toekomst. Op korte termijn gaan de functiebeschrijvingen en de werkelijke behoeften op de werkvloer beter op elkaar aansluiten. Zo vermijdt u een pak frustraties!

 

  1. Het prospectiegebied uitbreiden

Elk personeelslid van het bedrijf moet op de hoogte zijn van uw rekruteringsbehoeften. Zo zorgt u voor meer transparantie en een betere sourcing scope. U vermenigvuldigt het netwerk met het aantal betrokken medewerkers en bereikt op die manier meer profielen van potentiële nieuwe collega’s. Ook kunt u een systeem van coöptatie overwegen, waarbij wordt verwezen naar interessante profielen die via uw medewerkers in contact worden gebracht met uw human resources afdeling. De medewerkers ontvangen eventueel een bonus of een geschenk voor een via hen aangegane aanwerving. Vergeet niet dat uw medewerkers uw beste ambassadeurs zijn in de rekruteringsmarkt, of beter gezegd, in de talentenoorlog!

 

  1. Het ‘werkgeversmerk’ ontwikkelen

U versterkt uw reputatie als u medewerkers betrekt bij de aanwerving van nieuw personeel. Op die manier zorgt u voor meer transparantie, waardering en communicatie. U verfijnt uw werkgeversmerk en verspreidt het vlotter via de medewerkers die bijdragen tot het rekruteringsproces. U kunt ook een stap verder zetten, met een communicatiesysteem op de sociale netwerken, via uw beste ambassadeurs: uw personeelsleden, uiteraard!

Deze ambassadeurs zijn bereid hun imago op de sociale netwerken te gebruiken en zullen door eerlijk en authentiek hun mening te geven, uw sourcing en e-reputatie verbeteren. Het spreekt voor zich dat de boodschap van de medewerkers via deze kanalen eerst en vooral moet worden afgestemd op de bedrijfscultuur. Het hr-ream zal hiertoe bijdragen.

 

  1. Focus op de mens

Een ontmoeting tussen werknemers en sollicitanten onderstreept de menselijke dimensie in het rekruteringsproces en in de waarden van de onderneming. Nu, dat menselijke is van fundamenteel belang voor het bedrijf. Dankzij een ontmoeting houdt u meer rekening met deze essentiële factor.

 

  1. De verwachtingen van sollicitanten inwilligen

Kandidaten willen meer weten over uw bedrijf voordat ze solliciteren. Als uw e-reputatie hen aanspreekt, zullen zij wellicht vragen om uw medewerkers, een teamlid of een toekomstig collega te ontmoeten alvorens de arbeidsovereenkomst te tekenen. Wees hierop voorbereid en plan een dergelijke ontmoeting direct in het aanwervingsproces in. Zo voldoet u aan de verwachtingen van veel sollicitanten.

 

  1. Meer loyaliteit van uw personeel

Een werknemer blijft langer in het bedrijf wanneer hij of zij de waarden van de onderneming deelt. Als uw medewerkers hiervoor gevoelig zijn, zullen zij zich ook meer betrokken voelen bij het aanwervingsproces. In ieders voordeel!

Rekruteren wordt steeds moeilijker. Innoveer dus door de rekrutering meer te richten op uw beste troef: uw huidige medewerkers! Deze betrokkenheid kan alleen maar voordelen opleveren als ze goed wordt begeleid en beheerd door het hr-team!

 

 

Amélie Alleman

Oprichter van Betuned

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen