Validatie van de vaardigheden van werknemers

11 december 2023 om 12:12 

ESG
La validation des compétences des travailleurs La validation des compétences des travailleurs

Wil je je werknemers aantrekken, waarderen en behouden? Probeer dan hun vaardigheden te valideren: een goede manier om je employer brand een boost te geven!

De validatie van vaardigheden werd in 2003 in het leven geroepen. Dit programma van de drie Franstalige regeringen kan worden ingezet om vaardigheden officieel te certificeren, ongeacht de manier waarop ze werden verworven.

Deze validatie was in eerste instantie bedoeld om de integratie van werkzoekenden te ondersteunen. Vandaag is het programma toegankelijker geworden voor werknemers via hun werkgever. In 20 jaar tijd heeft het zich ontwikkeld tot een echte troef voor elk bedrijf dat wil aanwerven en de omgang met werknemers wil verbeteren. Een voorbeeld: als een bedrijf iemand aanneemt, zorgt het vaak voor een mentor. Deze taak, die zowel uit persoonlijke belangstelling wordt aanvaard als om een extra vaardigheid te verwerven, kan zichtbaar worden gemaakt dankzij het vaardigheidsbewijs “Bedrijfsmentor”. Een win-winsituatie voor het bedrijf. Enerzijds geeft de onderneming met de certificatie van mentorvaardigheden (van vaak ervaren werknemers) deze functie de waarde die ze verdient, verlicht ze de werklast aan het einde van een loopbaan en verbetert ze de overdracht van de kennis en knowhow waaraan ze haar succes te danken heeft. Anderzijds trekt het bedrijf ook nieuwe werknemers aan die zich verwacht en op hun gemak voelen, en bouwt het loyaliteit op omdat de nieuwkomerszich vanaf het begin gesteund en gewaardeerd voelen.

“De aanwezigheid van een gecertificeerde mentor werkt geruststellend voor cursisten. Het is ook een geweldige motivatie voor de mensen van wie de ervaring en knowhow worden erkend. Een echte toegevoegde waarde voor het bedrijf!” – Mohammed Agdour – HR en IT Manager – Gerresheimer

Indien nieuwe werknemers nog niet alle vereiste bekwaamheden hebben, kan de werkgever een trainingsprogramma plannen om hun technische vaardigheden te valideren (momenteel zijn er 70 beroepen beschikbaar voor validatie). Zo kan de werkgever deze vaardigheden professionaliseren en tegelijkertijd zijn opleidingsplannen optimaliseren. Hij krijgt ook een duidelijker zicht op de toekomst van de organisatie, dankzij een efficiënter en toekomstgericht beheer van banen en vaardigheden.

De validatie van de vaardigheden van werknemers op de werkplek is dus een win-winsituatie.De werkgevers trekken werknemers aan, behouden ze, professionaliseren ze en laten ze zich ontplooien. De werknemers voelen zich erkend, krijgen meer zelfvertrouwen, ontwikkelen zich en willen nog meer betrokken raken.

​Afzonderlijke personen die minstens één vaardigheidsbewijs hebben verkregen

Depuis les débuts de la validation des compétences, 63.701 Titres de compétence ont été délivrés à 33.960 personnes.

Bent u op zoek naar een manier om uw werknemers aan te trekken en te behouden? Kom dan praten met onze projectmanagers op het evenement dat Beci organiseert op 6 februari 2024

        

 

Over de auteur

Séverine Deneubourg en Marie Deronchêne, projectmanagers voor het ‘Consortium de validation des compétences’

 

 

ESG
Delen