De eerste die getroffen werden door de inperkingsmaatregelen waren de restaurateurs, die als eersten de volledige impact van de verzwakking van een hele beroepsgroep die al had geleden onder eerdere crises, te verduren kregen.

Ook hier kan “digitaal” een belangrijke hefboom zijn om de huidige crisis het hoofd te bieden: het ondersteunen van de business dankzij de afhaal- of leveringsmogelijkheden.

Er rijzen een aantal vragen: Wat zijn de praktische aspecten van het leveren van maaltijden? Moet ik mijn hele menu integreren? Op welk platform moet ik verkopen? Hoe verpak ik mijn producten? Zijn er specifieke Afsca-normen voor de levering van gerechten?

Tegen een achtergrond van crisis en financiële spanningen zijn er veel uitdagingen die moeten worden aangegaan. Het Brussels Business Food Center heeft zojuist een interessant artikel gepubliceerd om al deze vragen punt voor punt te verduidelijken.

Zodra deze praktische aspecten zijn opgehelderd, zal de restaurateur zijn strategie duidelijk moeten bepalen:

  • Kies het (de) juiste leveringsplatform(en): Deliveroo, Ubereats, beide? Een eigen online besteldienst opzetten? En hoe de orders te centraliseren. Anticipeer op de betalingsvoorwaarden van deze dienstverleners om uw cashflow te controleren. Er is software waarmee u bestellingen van verschillende leveranciers kunt centraliseren. Zorg ervoor dat u uw kaart aanpast aan uw logistiek (transportmodaliteit / Productiecapaciteit / Leveringsmodaliteiten).
  • Hoe krijg je zichtbaarheid in deze nieuwe strategie? Profiteer van sociale netwerken: uw klanten zijn daar meer dan ooit actief, denk aan gerichte advertenties in functie van uw leveringszone. Tip: de site van het afhaalrestaurant groepeert in geolokalisatie alle restaurants die een leveringsservice aanbieden. U kunt uw vestiging daar gratis registreren.
  • Maar wie zegt dat u in deze crisisperiode online aanwezig bent, zegt dat u uw communicatie kunt beheersen: stel de klanten gerust over uw producten en hun herkomst, over onder andere de genomen hygiënemaatregelen. Uw geloofwaardigheid staat op het spel!

Als digitaal een echte hefboom van mogelijkheden is, zult u zich moeten aanpassen en uw manier van werken moeten aanpassen: Producten – Wijze van communicatie – Logistiek. Aarzel niet om dit webinar te bekijken: De basis van de levering: Hoe roteer ik naar een bezorgservicemodel