Communicatiebedrijf WPP verbindt z’n medewerkers door taalprogramma

30 juni 2023 om 14:06 

L’agence de communication WPP connecte ses collaborateurs via un programme linguistique L’agence de communication WPP connecte ses collaborateurs via un programme linguistique

Of iemand vakantieplannen heeft, vraagt moderator Sendy. Wij schuiven deze middag aan de lunch- en conversatie tafel van Sendy, twee Victoria’s, Ismaël, Judith en Sophie. Allen werken ze voor verschillende bedrijven binnen de communicatiegroep WPP. Wat ze gemeen hebben? Ze hebben zich allen aangemeld voor het programma ‘Connect Through Language’ (CTL).

Met CTL wil WPP de communicatie tussen anderstalige collega’s stimuleren en optimaliseren door in te zetten op meertaligheid. De bedoeling is om zo de taalbarrières te slopen en de collega’s onderling beter te connecteren. En die connectie is belangrijk vooral omdat WPP alle bedrijven van de groep heeft samengebracht in de pas gerenoveerde Victoria Toren, beter bekend als de IBM-toren.

Het programma maakt gebruik van een “blended learning method” waarbij een 50-tal medewerkers een taalopleiding volgen via een digitaal platform. Dat wordt gecombineerd met de “connect lunches” waar de opgedane talenkennis meteen in de praktijk kan worden omgezet.

Aan de tafel van Sendy blijft het intussen gezellig. Met de nodige haperingen, zoeken naar de woorden maar met de volle “goesting” kabbelen de lunchgesprekken rustig verder. Sophie, Franstalig, is ongelooflijk gemotiveerd maar worstelt toch nog wat. Vooral de plaats van de werkwoorden in de Nederlandse zinnen vindt ze moeilijk. Die staan immers niet altijd op dezelfde plaats als in het Frans. Maar zegt ze: “Het is vooral een kwestie van doen en durven”.

“Lunches zijn een ideaal moment om op een vrije en informele manier de andere taal te durven spreken”, zegt Delphine Geyskens, Communicatiemanager bij WPP. “De taal is vandaag nog té vaak een barrière om met de anderstalige collega’s te connecteren en dat willen we met ons programma tegengaan”.

Om de lunches en de bijhorende opleiding via het taalplatform te organiseren kan WPP rekenen op de financiële steun van het Brussels Gewest. Het communicatiebedrijf is een van de zes laureaten van de Betalky Projectgroep rond meertaligheid op de werkvloer van Brussels Minister Sven Gatz (Open VLD) en Beci.

“Naast de taalopleiding die 12 weken duurt promoten wij uiteraard de meertaligheid intern en extern”, zegt Delphine Geyskens. En het loont, want zelfs collega’s die zich niet hebben ingeschreven voor de online taalopleiding willen aanschuiven aan de conversatietafels. Het bewijs dat er echt wel zin is om de taal van de andere collega’s onder de knie te krijgen. Missie geslaagd dus.

Delen