Toronto wordt de stad van morgen

4 oktober 2019 door
BECI Community

Sidewalk Labs, een dochteronderneming van Google, werkt aan een prototype van een duurzame en verbonden stad in Toronto. 

Om te weten hoe Brussel er in 30 jaar uitziet, moet u naar… Toronto. Het management van Sidewalk Labs, de onderzoeksafdeling van Alphabet (het moederbedrijf van Google) koos immers deze Canadese metropool van 3 miljoen mensen uit als Canadees hoofdkantoor. De infrastructuur moet vooral een goed voorbeeld zijn van de stad van de toekomst. 

De technologische innovaties omvatten onder meer de aanleg van met sensoren uitgeruste wegen voor verbonden auto’s, verwarmde straten om ijs- en sneeuwbestrijding in de winter te vermijden en ondergrondse galerijen om de leveringen te optimaliseren. Bij de duurzame innovaties gaat het om verwarming met compost, gebouwen die volledig uit hout en hernieuwbare materialen bestaan en zonnepanelen. Op lange termijn wil Sidewalk Labs zijn energiefactuur met 85% verlagen ten opzichte van conventionele infrastructuren, belooft het CO2neutraal” te zijn en is het van plan voorrang te geven aan de zachte mobiliteit door te kiezen voor voetgangers, steps- of fietspaden. 

Dit project zou een belangrijke impact moeten hebben op het stedelijke leven,” glunderde Dan Doctoroff, hoofd van Sidewalk Labs en projectcoördinator. Het is een publiek geheim: de inkomsten van Google, grotendeels gegenereerd door reclame op het internet, worden opnieuw geïnvesteerd in dochterondernemingen voor onderzoek en ontwikkeling. Het nationale hoofdkantoor van Google in Toronto zou daarom een toonbeeld moeten zijn van alle innovaties die momenteel intern door Google worden ontwikkeld.  

 

Huisvesting 40 procent goedkoper dan de marktprijs 

Wanneer u dit leest, is de eerste steen nog niet gelegd. Sidewalk Labs heeft echter al een eerste stap gezet door in 2017 de projectoproep van Toronto te winnen voor de wijk Quayside, een industrieel braakliggend terrein aan de oevers van het Ontario-meer. Op deze oppervlakte van bijna 5 hectare komen verschillende gebouwen voor enkele duizenden mensen. In het beste geval begint de bouw in 2021. 

Afgelopen juni werd een dossier van maar liefst 1500 pagina’s met een overzicht van de grote lijnen van het project openbaar gemaakt. De bevolking is enigszins terughoudend: volgens sommige bewonersverenigingen kan dit futuristische stadsproject het vastgoedecosysteem van de stad in gevaar brengen, terwijl het voor anderen de bescherming van privégegevens zou ondermijnen. 

 “We geloven nog steeds dat data een grote rol te spelen heeft in het verbeteren van de levenskwaliteit,” verdedigde Dan Doctoroff onlangs. De inwoners van Toronto krijgen zelfs optimistische vooruitzichten. Zo belooft Sidewalk Labs meer inclusie: de huisvestingsprijzen zouden 40% lager liggen dan het gemiddelde in Toronto, en de infrastructuur is niet enkel voorbehouden voor Google-medewerkers. Het wordt naar verwachting een gemengd project, bestaande uit kantoren, winkels en woningen.  

Eén ding is zeker: de bouw van deze intelligente stad zal in fases gebeuren. Eerst werkt het management van Sidewalk Labs aan een tiental gebouwen, waarvan het grootste 30 meter hoog zou worden. De infrastructuur zou plaats kunnen bieden aan 4.500 inwoners en 3.900 werknemers, tegen een geschatte totale kostprijs van 3 miljard dollar. Sidewalk Labs hoopt tegen 2040 de bouw van Quayside uit te breiden naar een groter gebied en belooft daarmee 44.000 rechtstreekse arbeidsplaatsen te scheppen. 

 

BECI Community 4 oktober 2019
Deel deze post
Archiveren