3 digitale trends die de toekomst van het KMO herdefiniëren

22 mei 2023 om 12:05 

transformation digital chez beci

Het omarmen van digitale transformatie is essentieel voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) om te gedijen in een snel veranderend bedrijfslandschap.

Het Europese kmo moet investeren in technologie, expertise en organisatiecultuur om de uitdagingen van de digitalisering, waaronder workflowbeheer, invoering van AI, naleving van regelgeving, cyberbeveiliging en verantwoordingsplicht van leidinggevenden, het hoofd te bieden. Dit artikel presenteert een strategische visie om kmo’s te helpen navigeren door de toekomst van digitale transformatie.

Stroomlijnen van workflowbeheer

Voor kmo’s is het stroomlijnen van workflowbeheer cruciaal voor het succes van digitaliseringsinspanningen. Door ervoor te zorgen dat de rollen en verantwoordelijkheden van werknemers duidelijk zijn gedefinieerd en door efficiënte workflowprocessen te implementeren, kunnen vertragingen, fouten en knelpunten die de bedrijfsproductiviteit en winstgevendheid beïnvloeden, worden geëlimineerd.

KMO’s moeten investeren in digitale workflowsystemen die processen automatiseren, knelpunten identificeren en oplossen en real-time monitoring bieden. Deze systemen leveren ook waardevolle prestatie-informatie, waardoor bedrijven hun productiviteit en efficiëntie kunnen verbeteren.

AI integreren in operaties

Het integreren van kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering is essentieel om concurrerend te blijven in het digitale tijdperk. AI helpt al veel kleine en middelgrote ondernemingen om taken te automatiseren, de besluitvorming te verbeteren en groeikansen te ontdekken. Uitdagingen zoals hoge kosten, privacyproblemen en een tekort aan vaardigheden kunnen de invoering van AI echter in de weg staan.

Om deze problemen aan te pakken, werken kmo’s samen met AI-experts, integreren ze bestaande systemen die al op de markt zijn, investeren ze in opleiding en ontwikkelingsprogramma’s voor werknemers, en beginnen ze hun AI-reis met eenvoudigere oplossingen voordat ze overstappen op meer geavanceerde systemen wanneer de prestaties van de eerste integraties bewezen zijn.

Naleving van regelgeving en cyberveiligheid

Terwijl kmo’s hun digitale transformatie ondergaan, moeten ze ook aandacht besteden aan naleving van de regelgeving en cyberveiligheid. Zoals in alle aspecten van het ondernemerschap moeten kmo’s voldoen aan regelgeving: voor hun digitalisering zijn GDPR en voor sommige sectoren NIS2 van toepassing.

Nu cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, zijn proactieve maatregelen om gegevens te beschermen essentieel. Het kmo pakt deze uitdagingen aan door te investeren in robuuste cyberbeveiligingssystemen, regelmatige kwetsbaarheidsbeoordelingen uit te voeren en hun personeel op te leiden in gegevensbescherming en beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging.

Digitale transformatie is cruciaal voor het succes van kmo’s, het overwinnen van de uitdagingen die dit met zich meebrengt vereist strategische planning en investeringen. Door zich te richten op workflowbeheer, AI-integratie, naleving van regelgeving en cybersecurity, vergroten kmo’s hun operationele efficiëntie, verbeteren ze hun producten en diensten en behouden ze een concurrentievoordeel in hun respectieve industrieën.

Over de auteur

Philippe Kaivers

 

Philippe Kaivers

Philippe is een expert in bedrijfsdigitalisering met meer dan 20 jaar ervaring. Hij is cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Kent (KIAD). Als hoofd van Imageplus heeft hij vele bedrijven en business units geholpen bij het digitaliseren en verbeteren van hun operationele efficiëntie. Philippe is ook expert in digitalisering en cyberveiligheid voor het BECI-netwerk.

Delen