5 goede redenen die pleiten voor decentraal werken

13 januari 2022 om 08:01 

[gastartikel]

Hybride werk? De mogelijkheid om te werken waar u wilt, wanneer u wilt. Vandaag volstaan in veel beroepen – en dan vooral in de dienstensector – een plaats om te werken, een internetverbinding en een computer. Telewerken wordt nu in veel bedrijven toegepast, maar decentraal nog te weinig. Toch houdt het heel wat voordelen in …

  1. Decentraal werken betekent in de eerste plaats dat de medewerker zelf kan kiezen waar hij effectief werkt. Wil de werknemer in Brussel werken? Of eerder dicht bij huis? Heeft hij een vergaderzaal nodig halverwege tussen zijn woonplaats en die van een collega? Moet hij een presentatie geven aan een klant? Door overal in België werkplekken aan te bieden, maakt u het dagelijkse leven van uw teams gemakkelijker, bespaart u tijd en verbetert u de efficiëntie. De tijd die uw werknemers niet op de weg of in het transport doorbrengen, kunnen ze veel intelligenter aan hun kerntaken besteden.
  2.  Met decentraal werken wordt het ook mogelijk de werkplek aan te passen aan de aard van de activiteit en niet andersom. Welke taken heeft de werknemer vandaag te vervullen? Heeft hij een gesloten kantoor nodig? Een kleine vergaderzaal? Een grote brainstorm- en creatieve ruimte? Werkplekken die aan die uiteenlopende taken zijn aangepast, bevorderen de efficiëntie en het comfort van uw werknemers. Structureel een werkplek moeten bieden aan 70% van uw werknemers is nu voltooid verleden tijd.
  3. Indien correct toegepast, optimaliseert hybride werken de kosten van bedrijfsgebouwen. Door een combinatie van werk in het bedrijf, telewerken en decentraal werken kan de onderneming besparen op zowel vaste als variabele kosten. U bereikt dit door de kantoorruimte in te krimpen of een deel van het pand te verhuren en anderzijds door andere werkruimten alleen te verhuren voor de tijd die werkelijk nodig is. Vandaag zijn er allerlei nieuwe oplossingen in opkomst voor verhuur per uur. 
  4. Decentraal werken bevordert het welzijn en de beroepsvoldoening van werknemers. Het helpt werkkrachten een goed evenwicht te vinden tussen werk en privéleven, een steeds belangrijker criterium voor actieve mensen, vooral die van de generaties Y en Z. Het is dan ook een doeltreffend instrument om talent te behouden. Bovendien is de kans veel groter dat een werkgever die zijn werknemers flexibiliteit biedt, die ook van zijn personeel terugkrijgt. Werken in een klimaat van vertrouwen is voor alle betrokken partijen een win-winsituatie.
  5. Een hybride vorm van werk aanbieden is een uitstekende manier om uw employer brand op te krikken en nieuwe kandidaten aan te trekken. In een wereld waar de strijd om talent steeds heviger woedt, is deze hefboom een zeker niet te onderschatten troef.
  6. Decentraal werken vult de aanwezigheid op het bedrijf en telewerken perfect aan. De afgelopen twee jaar is telewerken, met de gezondheidscrisis, zich gaan veralgemenen. Naar de situatie van vroeger keren we nooit meer terug. Telewerken heeft echter ook zijn grenzen getoond. Wanneer u kinderen thuis hebt, indien uw echtgenoot of echtgenote ook telewerkt, als u klanten of partners moet ontmoeten in een professionele omgeving … blijkt thuiswerken niet altijd ideaal te zijn. Werknemers zijn zich hiervan bewust, maar wensen of hoeven zich niet noodzakelijk naar hun werkplek bij de werkgever te verplaatsen, soms vrij ver van huis. Daar komt decentraal werken tot zijn recht: het is een kruising tussen werken op locatie en telewerken. Het biedt het beste van beide werelden. 
  7. Investeren in decentraal werken en hybride werkmethoden ondersteunen bevorderen ook de duurzaamheid van het bedrijf. Door de werkruimte te verkleinen en het woon-werkverkeer van de werknemers te beperken, verkleint de onderneming haar ecologische voetafdruk en zet zij stappen in de richting van koolstofneutraliteit, een doel dat alle belanghebbenden in de samenleving samen moeten nastreven. Bedrijven die hybride werkplekken aanbieden, hebben een positieve invloed op de maatschappelijke samenhang en het beheer van grote steden.

Deskalot kent de voordelen van decentraal werken en koos voor een hybride model. Sinds april 2021 heeft Deskalot een eigen gedecentraliseerd werkplatform: Deskalot. Dat platform is ontworpen als een professionele AirBNB. Het omvat al meer dan 850 werkplekken in vijf landen. Lees hier meer. 

 

Over de auteur

Jonas Pollet, Managing Director bij Deskalot

Delen