Abattoir kiest voor Baukunst bij het Manufakture project

4 oktober 2019 om 15:10 

@Baukunst

Tegen januari 2023 verschijnt op de site van Abattoir te Anderlecht een nieuwbouw van ongeveer 6.000m² oppervlakte. ‘De Manufakture’ zal diverse functies weten te combineren. Ze is medegefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het EFRO. 

Voor het ontwerp werd vorig jaar, samen met de Brusselse Bouwmeester een architectuurwedstrijd gelanceerd. Abattoir koos uiteindelijk voor Baukunst en zijn architect Adrien Verschuere. 

Baukunst besloot in te spelen op de ruimtelijke uitdagingen: door zijn positie op de site maakt Manufakture het mogelijk om een nieuwe openbare ruimte te creëren en rechtstreeks met de historische hal in dialoog te treden. Wat het ontwerp van Baukunst ook zo uniek maakt, is zijn extreme neutraliteit ten opzichte van de invulling, wat een ongelofelijke flexibiliteit toelaat. 

Abattoir wenst met dit gebouw verder in te zetten op duurzaamheid.  Dit betekent niet enkel inzetten op CO2-neutraal produceren, maar ook een bewuste keuze maken van materialen, de flexibele invulling van het gebouw nu al voorbereiden en de mix van activiteiten op de site verder stimuleren. 

Het gebouw zelf bestaat uit twee gestapelde duplexen van 16 meter hoog. Aan de noordzijde van het gebouw zijn twee grote loggia’s geplaatst. Ze bieden ruimte voor verticaal verkeer. De voorkant, die dus gericht is naar de geklasseerde markthal, en waar later ook een groot stedelijk plein rond komt, wordt een geactiveerde gevel die uitwisselingen met de bezoekers van de site mogelijk maakt. 

Op de benedenverdieping komen ateliers voor vleesversnijding of andere voeding gerelateerde productieve activiteiten. Boven de ateliers zullen twee verdiepingen ingevuld worden met een publieke parking van ongeveer 420 plaatsen voor de marktbezoekers tijdens het weekend. Tijdens de week is de parking nuttig voor andere gebruikers van de site of erbuiten, zoals de Erasmushogeschool bijvoorbeeld. De totale investering wordt geraamd op circa 18 miljoen euro. 

Abattoir SA is ook van plan om rond 2022 de Kotmet te bouwen. Dit vastgoedproject vindt plaats naast de Foodmet en omvat een mix van commerciële ruimtes, studentenhuisvesting en flats. 

Informatie: www.abattoir.be  

Delen