All4One consulting: ga ermee in zee

Door Guy Van den Noortgate  - 2 december 2018 om 12:12 

All4one

Dankzij de business games gebaseerd op offshore racen die Alain Lanckbeen ontwikkelde, kunnen bedrijven hun projecten testen in een competitieve en onvoorspelbare omgeving en tegelijkertijd de teamgeest bevorderen en consolideren.

 

Tussen de zakenwereld en de zeilwereld bestaan talrijke gelijkenissen en raakpunten. Tussen schip en bedrijf, tussen team en bemanning, tussen manager en kapitein. En zelfs de onvoorspelbare omgeving die voortdurend bijsturen vereist, mankeert er niet aan. Er zijn wel enkele verschillen: op een schip kun je je niet verstoppen of ziekteverlof nemen. “De zeilsport is een belangrijke menselijke integrator”, verklaart Alain Lanckbeen, oprichter van All4One consulting. “We zijn gedwongen om samen te werken en mede dankzij de boot primeert het team op het individu. Nu, als je een project moet managen, kun je niet slagen zonder er alle teamleden bij te betrekken. Een team betekent collectieve intelligentie.”

Het idee van All4One consulting kreeg eind 2016 gestalte, maar in feite was Alain Lanckbeen al lang aan het nadenken over een combinatie van zijn professionele vaardigheden met zijn passie voor de zeilsport. Na 22 jaar bij de Shell-groep te hebben gewerkt, waar hij meerdere projecten moest managen en evalueren, ging hij dus business games ontwerpen op basis van offshore racen om het concurrentievermogen van projecten en de prestaties van teams te verbeteren. “De boot is een allegorie van het bedrijf”, stelt hij. “Waar het hier om gaat is het bepalen van doelstellingen, de ontwikkeling van een strategie, rekening houden met concurrenten, het beheer van risico’s, de aanpassing aan een voortdurend veranderende omgeving, enz. Al deze factoren vinden we terug in het “echte leven” van een bedrijf.”

 

Alain Lanckbeen.

Serious games, dus. Ze simuleren de voorbereiding en deelname aan een zeilrace rond de wereld of een Atlantische oversteek. De voorbereiding omvat de definitie van de projecten en het ontwerp van de boot die zal concurreren. Afhankelijk van de omstandigheden tijdens de race zullen er dan acties moeten worden ondernomen om bij te sturen. Tot slot komt er een debriefing om de redenen voor succes en/of mislukking te begrijpen. Deze spellen werden gevalideerd door zeilprofessionals, maar zijn perfect toegankelijk voor mensen die nog nooit hebben gevaren of gezeild. Bij de technische termen die in het spel worden gebruikt, verschijnt een kleine pop-up die een duidelijke en beknopte definitie geeft.

“Deze spellen brengen mensen buiten hun comfortzone en zetten hen aan om zichzelf in vraag te stellen,” legt Alain Lanckbeen uit. “We werken meestal via automatismen, maar hier worden we in een onbekende wereld ondergedompeld. Na een dergelijke ervaring krijgen we een totaal andere kijk op onze collega’s. Het menselijke staat aan het stuur. Een goed begrip tussen individuen is van fundamenteel belang voor het welslagen van een project. Meestal stellen we vast dat het mislukken van een project te wijten is aan een verkeerde eerste beoordeling of aan een slechte verstandhouding tussen teamleden. Teamsucces is wanneer de collectieve doelstelling voorrang krijgt op de individuele doelstelling.”

 

Naast spellen gericht op KMO’s, grote bedrijven (met inbegrip van hun project- en innovatieafdelingen), overheidsbedrijven, groeiende startups en business schools, ontwerpt en organiseert All4One gedurende één, twee of drie dagen consultancy trainingen en seminars in projectmanagement voor leidinggevenden. Deze berusten op een uniek ervaringsgericht leerproces, afgeleid van offshore racen. Ze worden georganiseerd in Frankrijk, België, Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zwitserland, in samenwerking met gerenommeerde ‘zeil’-partners. Tijdens deze seminars en trainingen hebben de deelnemers de gelegenheid om echt op een boot te stappen en de werkelijke zeilomstandigheden te leren kennen. In Frankrijk mogen ze zelfs aan boord gaan van een raceboot die wordt bestuurd door een professionele schipper van de grote teams die deelnemen aan de Route du Rhum.

 

Informatie: All4one Consulting

Invest in starters

Zeker doen: sluit u aan bij de gemeenschap van investeerders om jonge innovatieve ondernemingen in Brussel te steunen!
  • U draagt bij tot de economische ontwikkeling van Brussel
  • U diversifieert uw beleggingen
  • U geniet fiscale voordelen dankzij de “tax shelter” voor starters

Hier moet u zijn:  Starters Beci

Delen