Axiles haalt 2,4 miljoen euro op voor de ontwikkeling van een bionische voet

3 oktober 2019 om 14:10 

© Axelis

Axiles Bionics, een spin-off van de VUB, kondigt aan een kapitaal van € 2,4 miljoen te hebben vergaard. Hiermee zal worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van enkel-voetprothesen ten behoeve van geamputeerden. Deze kapitaalronde gebeurde dankzij privé investeerders, voornamelijk VUB en ULB alumni.

 

Ondanks de duidelijke vraag van geamputeerden naar betere enkel-voet prothesen, blijven innovaties schaars omwille van het vernuft van het menselijk lichaam en de complexiteit om dit na te bootsen. Op basis van meer dan 10 jaar onderzoek bij BruBotics, het geavanceerde roboticalab van de VUB, ontwikkelt Axiles Bionics technologie die in staat is om de unieke combinatie van kracht en flexibiliteit van een menselijke enkel na te bootsen. Dit stelt geamputeerden in staat om terug op een normale manier te stappen in hun dagelijks leven.

“We zijn ontzettend blij en enthousiast zoveel privé kapitaal te hebben verzameld om onze bionische technologie verder te ontwikkelen en naar de mensen te brengen.” vertelt Pierre Cherelle, Doctor in Robotica (VUB) en oprichter van Axiles Bionics.

Professor Dirk Lefeber, hoofd van BruBotics en promotor van het onderzoek, en Prof. Bram Vanderborght zijn verheugd met de komst van Axiles Bionics. “Als onderzoekers ontwikkelen we aan een universiteit zeer geavanceerde prototypes, maar zelden worden die nadien producten die ten dienste zijn van de maatschappij. We zijn dus zeer blij dat door het doorzettingsvermogen van het team deze prothese uit het labo komt”. Ze benadrukken ook het innovatieve karakter van Axiles Bionics: “Wereldwijd zijn er slechts een 3-tal bedrijven die dergelijke geavanceerde enkelprothesen op de markt brengen. Het is dan ook groot nieuws dat we hier in Brussel een dergelijke spin-off kunnen starten.”

Informatie: www.axilesbionics.com

Delen