Belgische CEO’s behoren tot de jongste en meest hoogopgeleide

21 januari 2020 om 12:01 

Save place to CEO

Executive Search en Leadership Consulting kantoor Heidrick & Struggles publiceerde een barometer die het profiel van CEO’s over de hele wereld analyseert volgens criteria als leeftijd, academische achtergrond en carrière. Het verslag ‘Route to the Top’ van 2019 omvat voor het eerst België en benaderde 906 CEO’s uit 16 landen, waarvan 21 in België werken.

Ons land onderscheidt zich in het bijzonder door een relatief vroege aanstelling van CEO’s en goede resultaten inzake diversiteit. 38% van de Belgische CEO’s werd benoemd voordat ze 45 jaar werden, terwijl de gemiddelde leeftijd 49,6 jaar zou zijn. Over het algemeen ligt de gemiddelde leeftijd rond de 56 jaar (55 jaar voor België). Niet om het even wie wordt CEO: 86% van de Belgische CEO’s heeft een diploma hoger onderwijs behaald, tegenover gemiddeld 58%, waardoor België het land met het hoogste opleidingsniveau is. Voor het eerst dit jaar hebben alle landen in de barometer ten minste één vrouwelijke CEO. België staat hier op de tweede plaats; 10% van de Bel 20 CEO’s zijn vrouwen, tegenover een gemiddelde van slechts 5%. De goede resultaten van België op het vlak van diversiteit komen ook tot uiting in het percentage buitenlandse CEO’s. Met 43% ‘niet-onderdanen’ staat België op de derde plaats, ruim boven het gemiddelde van 19%.

Net als onze samenleving evolueert de functie van CEO voortdurend. “Naast hun traditionele vaardigheden moeten bedrijfsleiders inspireren en motiveren, de digitale revolutie leiden en verantwoordelijk zijn voor de communicatie met alle belanghebbenden… terwijl ze dicht bij hun medewerkers blijven. De CEO staat niet langer alleen aan het hoofd van een bedrijf, maar staat wel in voor de corporate reputatie”, besluit Marie-Hélène De Coster, de eerste vrouw die aan het hoofd staat van Heidrick & Struggles Brussels.

Informatie: www.heidrick.com

Delen