“Blijf bij je core business”

Door Elisa Brevet  - 23 maart 2019 om 14:03 

Kroll - John Martin

Interview met John Martin, CEO van familiebedrijf en hotelgroep Martin’s Hotels

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)?

Ik ben op 18-jarige leeftijd beginnen werken bij drie grote Britse brouwers: Guinness, Scottish & Newcastle en Courage. Ik leerde daar het vak van A tot Z, van het brouwproces in de fabriek tot en met de levering.   

 

Het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven?

In de jaren 2000, toen we Schweppes hebben verkocht. Dat was een mijlpaal. Toen ik drie jaar oud was, is ons gezin naar het buitenland vertrokken om de Franse dochteronderneming over te nemen. Wij woonden net boven de opslagplaats. Elke morgen werd ik wakker met het gerinkel van de flessen. Deze verkoop werd de officiële start van de groep in het hotelwezen. 

 

Uw grootste succes in het beroepsleven?

Het mooiste succesverhaal is altijd en voor altijd wat integraal deel uitmaakt van ons DNA als ondernemer: het creëren van banen, het dagelijkse bestuur. We vertegenwoordigen nu 500 directe banen, en naar schatting 500 indirecte banen.   

 

Uw grootste tegenslag?

Waarschijnlijk het vertrouwen dat ik heb gehad in mensen die mij bepaalde zaken hebben doen geloven. Onder de kleine mislukkingen was er de creatie van een parfum dat ik op de markt heb gebracht met Tony Parker, de echtgenoot van Eva Longoria. Meteen een bestseller toen Sephora het uitbracht, maar dit viel niet in de smaak bij de reuzen van deze sector, en zij hebben mij dat betaald gezet. Ik heb me niet voldoende kunnen weren, want ik was buiten mijn domein getreden. Ik heb daaruit geleerd dat je best bij je core business blijft. 

 

Wat is uw super-troef?

Menselijkheid. En we hebben een zeer gemengd personeel: een veertigtal nationaliteiten 

 

Uw voornaamste zwakte?

Ik ben ongeduldig!  

 

Als u dit alles niet had verwezenlijkt, wat voor werk had u dan graag gedaan?

Piloot van een jachtvliegtuig. Ik voel niets voor oorlog, maar het beroep moet op zich wel boeiend zijn! 

 

Wat zijn uw hobby’s?

Ik leef volledig afgezonderd middenin een landelijke omgeving. Dit is geen toeval. Ik hou van de natuur, waar ik mijn batterijen kan opladen, afstand nemen. Ik ben erg gehecht aan natuur en bos. Dat heb ik waarschijnlijk aan mijn grootouders te danken. Tenslotte ben ik op een boerderij in de buurt van Antwerpen geboren. 

 

Doet u aan sport?

Vroeger wel! Ik was enkele jaren lang de Engelse junior kampioen discuswerpen. Ik heb veel aan atletiek en rugby gedaan. Da’s het verleden.  

 

Uw favoriete boek?

Toen ik jong was, las ik veel Kuifje en Engelse kinderboeken die systematisch een band hadden met natuur en dieren. Vandaag boei ik me eerder voor nieuws en kranten. Ik ben geabonneerd op Amerikaanse, Belgische, Franse en Engelse kranten. Zij geven mij een goed dagelijks overzicht van de pers. 

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven?

Blijf in het beroep dat je hebt aangeleerd en waarin je optimaal presteert. 

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat?

“Nooit naar achter, altijd vooruit.” Heb ik zelf uitgevonden. Tracht altijd lef te hebben en wees niet bang. 

Delen

Erick Thiry

Business Developement Manager