“Bovenal kennis overdragen en delegeren”

Door Elisa Brevet  - 22 maart 2019 om 14:03 

Kroll - Pierre Marcolino

Interview met Pierre Marcolini, ondernemer en banketbakker chocolatier, Huis Pierre Marcolini

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)?

In de Brioche d’Or, een zeer mooie banketbakkerij in de Vanderkindere wijk. Ik ben vrij jong beginnen werken, op 17-jarige leeftijd. Als jonge werker banketbakker was ik toen nog niet met chocolade bezig. 

 

Het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven?

Toen ik 14 was en in het Anderlechtse COOVI/CERIA terechtkwam. Ik heb mijn bagage neergezet en wist plots dat ik daar moest zijn. Zonder het te beseffen, werd dit de belangrijkste beslissing in mijn leven. De tweede grote mijlpaal was de Wereldbeker 1995. Ik werd toen uitgeroepen tot wereldkampioen gebak en chocolade. Dat was het begin van een zekere faam … en van het succesverhaal. 

 

Uw grootste succes in het beroepsleven?

Zeker en vast het team en het internationale merk die ik tot stand heb kunnen brengen. Ik ben bijzonder trots op de naam en faam. Het team onderscheidt zich door zijn creatieve ingesteldheid en een unieke knowhow, afgeleid van de cacaoboon. Vandaag is dit allemaal mode en marketing, maar 18 jaar geleden begon alles met een visie. 

 

Uw grootste tegenslag?

Een te snelle start met sommige projecten. Het kost enorm veel energie en tijd om een merk op te bouwen. Toen ik dus een tweede wilde lancerenLes Tartes de Pierre beging ik een blunder! 

 

Wat is uw super-troef?

Vrijgevigheid en empathie. Ik begon op mijn zestiende te werken. Ik verliet het ouderlijk huis en opende de ogen op de wereld. 

 

Wat is vandaag uw grootste uitdaging?

De succesvolle ondernemer moet groeien zonder zichzelf te verloochenen. We vormen een hecht team maar blijven ambachtslieden. Ambachtelijk werk vereist een zekere mentaliteit: we moeten de kennis willen overbrengen en delegeren. 

 

Als u dit alles niet had verwezenlijkt, wat voor werk had u dan graag gedaan?

Ik zou in elk geval in de food of wijnsector hebben gewerkt, en dan vooral in de aromatische dimensie ervan, want die roept in mij de meeste emoties op. De band met productie en grondstoffen is het belangrijkste. 

 

Uw favoriete boek?

Mijn eerste boek over chocolade, van M. Escriba, een merkwaardige Spaanse chocolatier. Ik ben opgegroeid in het “gestolen recepten systeem. Als de chef even weg was, liepen we met zijn receptenboekje in het geniep snel naar de copier bij de plaatselijke boekhandel, om de recepten te stelen, uiteraard. Wanneer ik dan een banketbakkerij binnenstapte, vroegen de mensen eerst naar de recepten die ik had. Een soort ruiltraditie, want veel boeken waren er niet. 

 

Uw lievelingsfilm?

Babette’s Feast, geregisseerd door Gabriel Axel. Voor mij blijft deze film de verheerlijking van al het genot dat met eten en smaak gepaard gaat. Rond deze tafel vergaart zich de meest onwaarschijnlijke combinatie van calvinistisch Noord-Europa en sensueel Zuid-Europa, twee totaal verschillende werelden. 

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven?

Veel moed, Pierre! 

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat?

Kunst is mooi als hand en hart samenwerken”. (John Ruskin).  

Delen

Erick Thiry

Business Developement Manager