Brussel na het klimaatplan: de alternatieve vervoersmiddelen in de hoofdstad

11 december 2019 om 09:12 

[Coproduction] Eind oktober keurde de Brusselse regering het Brussels Klimaatplan goed. Dat plan wil ten laatste in 2030 alle dieselvoertuigen bannen uit de hoofdstad. En in 2035 mogen ook wagens op lpg en benzine niet meer in de vijfhoek rijden. Goed nieuws voor de longen en het klimaat natuurlijk. Maar minder goed nieuws voor onze economie, zou je denken. Want mobiliteit blijft één van de grootste motoren van een gezonde economie. En toch is er in Brussel – letterlijk – plaats genoeg voor milieuvriendelijke alternatieven.

Brussel is niet de enige stad die lage-emissiezones (LEZ) invoert. Ook in Gent en Antwerpen kijkt het stadsbestuur streng toe op welke voertuigen de stad inrijden. Wie op fossiele brandstoffen rijdt, mag straks de stad niet meer in. Zelfs zero-emissiezones liggen op tafel. Maar terwijl de automobielfederatie moord en brand schreeuwt, kijken wij graag naar de mogelijke alternatieven.

Mobiliteit belangrijker voor werknemers

Wie solliciteert, houdt meer en meer rekening met woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een recente mobiliteitsstudie van sociaal secretariaat Attentia. Medewerkers rijden vandaag gemiddeld 23 kilometer van en naar het werk. In 2012 was dat nog 29 kilometer.

De verklaring voor die daling is logisch: mensen willen dichter bij hun werk wonen. Het blijkt zelfs één van de belangrijkste argumenten om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Dat je daarom als bedrijf ook moet inzetten op mobiliteit, is evident.

Fietsen en carpoolen zijn het populairst

Ook de duurzame alternatieven voor de bedrijfswagen winnen bij loonsbesprekingen aan belang. Zo zit bijvoorbeeld carpoolen sterk in de lift: vandaag leggen carpoolers gemiddeld vijf keer zoveel kilometers af als zeven jaar geleden. En bedrijven die zelf autodelen organiseren, krijgen bovendien nog een financieel en fiscaal voordeel.

Nog populair? De fiets. Gemiddeld neemt bijna een tiende van de werkende bevolking de fiets. Ook dat is niet verrassend: hoe langer hoe meer bedrijven bieden een elektrische fiets aan als bedrijfsvoertuig. Met alle gevolgen vandien: wie fietst, is gezonder. Wie gezond is, heeft minder stress. Wie minder stress heeft, is minder ziek. En wie minder ziek is, is productiever – en dat geldt voor wel meer alternatieve vervoersmiddelen.

Zo’n slecht nieuws zijn die lage-emissiezones dus nog niet. Tijd dat we ze omdopen tot hogeproductiviteitszones. We zetten hieronder de alternatieven nog eens op een rijtje.

  • Huur een auto

Er zijn dagen dat je een hele dag op de baan bent, er zijn dagen dat je je kantoor niet uitkomt. Denk daarom eens aan het huren van een auto. Met FitRent van Europcar huur je er eentje voor een korte of langere periode, zonder specifiek vastgelegde duurtijd. En bovendien kies je altijd uit de meest recente – en dus minst vervuilende – wagens.

  • Huur een elektrische fiets

Fietsen gaat sneller, is goed voor je gezondheid én beter voor het milieu. Hoe langer meer werkgevers kiezen voor een elektrische fiets als klimaatvriendelijk alternatief voor de bedrijfswagen. Onderhoud, verzekering en bijstand zijn natuurlijk inbegrepen.

  • Huur een elektrische step

Geen zin om te trappen? Dan is er de elektrische step. Daarmee raak je makkelijk aan de andere kant van de stad voor je meeting of zakenlunch.

  • Deel een elektrische scooter

Je hebt ze misschien al zien rondrijden: de rode elektrische scooters van Scooty. Het werkt zoals een deelfiets. Met de app vind je de dichstbijzijnde scooter in je buurt. Starten doe je zonder sleutel, maar gewoon in de app.

  • Gebruik een mobiliteitspas

Wil je niet te veel nadenken over welk vervoersmiddel je wanneer gebruikt? Neem als B2B dan een mobiliteitspas. Europcar heeft er zo eentje. Daarmee combineer je onbeperkt verschillende types duurzaam transport: openbaar vervoer, carsharing, deelfiets of taxi.

  • Voer een slim parkeerbeheer in

Wie komt wanneer met de wagen naar het werk? Wie mag wel of niet op de bedrijfsparking staan? En als er plaatsen leeg zijn, kan je die dan niet anders invullen? Het zijn vragen die je je als bedrijf ook al hebt gesteld. Met Commuty is er nu dus eindelijk een app waarmee je als bedrijf je parkeerplaatsen beter beheert.

Zo geeft de app elke werknemer toegang tot het parkeerbeheer van het bedrijf. Je ziet er welke plaatsen je kan reserveren en welke er zijn voorbehouden. En je kan je opgeven om te carpoolen of laten weten wanneer je met de fiets komt.

 

Delen