Brussels Dry Gin, de Brusselse brandewijn

Door  - 3 februari 2019 om 13:02 

D.R.

Met de in Brussel door Philippe Mercier geproduceerde en gebottelde Brussels Dry Gin, brengen de Distilleries Bruxelloises een typische lokale drank weer tot leven. Het doel is natuurlijk om zowel toeristen als de lokale bevolking te bekoren.

Naast zijn carrière in human resources, boeide Philippe Mercier zich steeds voor gedistilleerde dranken en de vele facetten van hun productie: “Ik heb distillatiecursussen gevolgd in Frankrijk, bij kleine ambachtelijke distilleerderijen, en in Zwitserland aan de École du vin de Changins, vlakbij Nyon. In samenwerking met de douane organiseert deze laatste een cursus gedistilleerde dranken, met speciale aandacht voor productie, proeverij en wetgeving.”

Het project van Philippe Mercier heeft tot doel een echte distilleerderij in Brussel in het leven te roepen. Destijds was er in Brussel, maar ook in Vlaanderen en Wallonië echt geen gebrek aan dat soort inrichtingen. In het midden van de 19e eeuw had Brussel een vijftigtal kleine distilleerderijen. “Gin is afgeleid van de Belgisch-Nederlandse jenever”, vervolgt Philippe Mercier. “Tijdens oorlogen met Nederland ontdekten de Britten de “ginniver”, die bij hen ‘gin’ werd.” Ieder volgt zijn eigen recept wat de menging van kruiden betreft. Er geldt slechts één voorwaarde: de aanwezigheid van jeneverbessen.

Gin beleefde hoogtijdagen na de oorlog, maar in de jaren zeventig stagneerde de consumptie. In de afgelopen jaren viel deze sterke drank weer in de smaak. “Gin verleidt weer. Voor de bereiding van cocktails uiteraard maar ook voor de eigen smaak van de jenever als zodanig.”

In afwachting van zijn eigen distilleerderij, die een investering van ongeveer 300 tot 350.000 euro vergt, is Philippe Mercier “koud” gaan werken. Met andere woorden, hij voegt aan roggealcohol verschillende kruiden toe die Brussels Dry Gin een eigen karakter geven. Eind 2017 kwam een eerste productie tot stand en in de loop van vorig jaar werden er meer dan 500 flessen verkocht in een tiental winkels in Brussel. Mercier wilde eerst de markt testen.

Brussels Dry Gin heeft 37,5° alcoholgehalte en is momenteel verkrijgbaar in flessen van 70, 20 en 5 cl. Naast een aantal winkels die op de website van Brussels Dry Gin vermeld staan, kunt u de Brusselse gin proeven in 5 Thon Hotels, waaronder de Stanhope, en in het restaurant Palo Alto. De Distilleries Bruxelloises gingen ook een partnerschap aan met Schweppes Premium Mixers. Op langere termijn wil Philippe Mercier de verkoop verder uitbreiden zowel in de distributie als in de horeca. Vooral omdat hij nog meer ideeën in petto houdt voor zijn distilleerkolven.

Maar eerst moet hij over een eigen installatie beschikken. Naast de financiering zoekt hij naar een werkplaats van 400 tot 450 m². Het enige vereiste is een locatie in één van de 19 Brusselse gemeenten. “Met een naam als Brussels Dry Gin kunnen we onmogelijk buiten de hoofdstad gaan distilleren. Het is de bedoeling om een distilleerderij aan te bieden die het publiek kan bezoeken om het distillatieproces te ontdekken.” Het businessplan werd met de steun van Beci opgesteld en is nu klaar. Het wordt nu tijd om potentiële investeerders te overtuigen.

Informatie: www.brusselsdrygin.be

 

Invest in starters

Zeker doen: sluit u aan bij de gemeenschap van investeerders om jonge innovatieve ondernemingen in Brussel te steunen!

  • U draagt bij tot de economische ontwikkeling van Brussel
  • U diversifieert uw beleggingen
  • U geniet fiscale voordelen dankzij de “tax shelter” voor starters

Hier moet u zijn: starters@beci.be

https://starters.beci.be/

Delen